Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Συνεχίζουμε ανατρεπτικά


Με μαζική συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε η πετυχημένη εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ την προηγούμενη Δεύτερα στην Αθήνα, στο Πεδίο του Άρεως. Η μαζικότητα συνδέεται με το ενδιαφέρον για τις μετεκλογικές εκτιμήσεις στον χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και με την αποφασιστικότητα για συνέχεια στην επιλογή της αυτοτέλειας της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Το κρίσιμο είναι ότι καθώς φαίνεται, αυτή η προσέγγιση δεν έχει σχέση με μια αίσθηση αυτάρκειας. Η επιλογή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνδέεται με τη συλλογική πεποίθηση για την ανάγκη πολιτικού βαθέματος, αλλά και κατάκτησης μιας επαναστατικής φυσιογνωμίας και κομμουνιστικής αναφοράς με μεγαλύτερο στρατηγικό βάθος, που θα αξιοποιεί τις υπαρκτές δυνατότητες ενός μετώπου από διαφορετικές οργανώσεις και ρεύματα.

Του Γιώργου Κρεασίδη



Την εκδήλωση άνοιξε ο Παναγιώτης Σωτήρης με την εισήγηση της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπου τονίζεται πως «παρά τη στήριξη που έχει από τις δυνάμεις του κεφαλαίου, την τρόικα και τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ και παρά τις δηλώσεις Σαμαρά για “κυβέρνηση μακράς πνοής”, η νέα κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση ασταθής, με αδυναμία μακροημέρευσης, μια κυβέρνηση που σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη λαϊκή οργή, τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες. Μια κυβέρνηση ακόμα πιο αδύναμη από τις προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ και του Παπαδήμου».

Η εισήγηση αναφέρθηκε στα προβλήματα σε επίπεδο θέσεων, φυσιογνωμίας και σχέσεων με τον κόσμο που σφράγισαν το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα, όπως και τα πραγματικά πολιτικά και ιδεολογικά ελλείμματα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται πως «χωρίς ριζοσπαστικό πρόγραμμα ρήξης και ανατροπής και χωρίς οργανωμένο λαό και ισχυρό ταξικό εργατικό κίνημα δεν μπορεί ούτε να ανακοπεί η επίθεση ούτε να διεκδικηθεί νικηφόρα η εξουσία», ενώ για το επόμενο διάστημα τονίζει την ανάγκη για «ένα κίνημα ανατροπής της επίθεσης και της νέας κυβέρνησης και να αποτρέψουμε την καταστροφή του κόσμου της εργασίας».

Από το ΝΑΡ μίλησε ο Αντώνης Δραγανίγος, που στάθηκε στο γεγονός πως παρά την αυταπάρνηση του κόσμου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο κίνημα και τους αγώνες, το συνολικό περιεχόμενο δεν ξεπέρασε το «αντιμνημονιακό επίπεδο» ώστε να πάρει συνολικά αντι-ΕΕ και αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε ακόμη πως μπροστά στις εκλογές, κρίσιμη ήταν η αδυναμία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να απαντήσει με επάρκεια στο κεντρικό ζήτημα της εξουσίας (ταξικός χαρακτήρας της «αριστερής» κυβέρνησης, σχέση κυβέρνησης, κράτους και εξουσίας κ.λπ.). Ακόμη, εκτίμησε πως σε συνδυασμό με τις γενικότερες αδυναμίες, επέδρασαν αρνητικά και οι ταλαντεύσεις για την αυτοτελή παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τέλος, έκλεισε την παρέμβασή του με τη θέση πως αποτελεί μονόδρομο η εμβάθυνση για την πολιτική και το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τη στρατηγική αντιπαράθεση με την αστική τάξη, σε ρήξη με τις πολιτικές της διαχείρισης, του «κυβερνητικού ρεαλισμού» και των φορέων του.

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν εκ μέρους των οργανώσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ο Π. Γκαργκάνας (ΣΕΚ), ο Τ. Βασιλειάδης (ΑΡΑΝ), Δ. Σαραφιανός (ΑΡΑΣ), ο Χ. Μπίστης (ΕΚΚΕ), η Μ. Ζευγώλη (Κομμουνιστική Ανανέωση), ο Μ. Σκούφαλος (ΟΚΔΕ Σπάρτακος), ο Δ. Χατζηπαναγιώτου (Οικολόγοι Εναλλακτικοί), καθώς και μια σειρά από αγωνιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οργανωμένους και ανένταχτους, όπως ο Γ. Ραχιώτης, ο Κ. Παπαδάκης, ο Γ. Ζιόβας, ο Α. Κασίτας, ο Π. Δαμέλος που παρουσίασε ένα συλλογικό κείμενο για την «ΑΝΤΑΡΣΥΑ των μελών» κ.ά. Τον λόγο πήραν ακόμη οι Τ. Σταυρόπουλος από το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, ο Γ. Δαφνής από το ΕΕΚ και ο Β. Θεοφανόπουλος από την Κομμουνιστική Οργάνωση «Ανασύνταξη» που συμμετείχε στα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις 17 Ιουνίου. Η εισήγηση, το συλλογικό κείμενο καθώς και βίντεο από την εκδήλωση είναι διαθέσιμα στο antarsya.gr.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι ανοιχτές εκδηλώσεις (λ.χ. αύριο στη Θεσσαλονίκη στο Εργατικό Κέντρο, στις 7 μ.μ.) και συνελεύσεις στις τοπικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπου η συζήτηση εμπλουτίζει τα συμπεράσματα για τις εκλογές και το σχεδιασμό της παρέμβασης στο επόμενο διάστημα. Η απόφαση της συνέλευσης του Ιλίου για παράδειγμα εκτιμά πως «αν και όντως καταγράφεται μια σημαντική τάση προς τα αριστερά, νομίζουμε ότι πρέπει να τονιστεί ότι αυτή είναι αντιφατική, ανολοκλήρωτη, βρίσκεται ακόμη εγκλωβισμένη στα όρια του κοινοβουλευτικού δρόμου, της διαπραγμάτευσης και άρα της διαχειριστικής Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ». Αυτός ο κύκλος διαλόγου στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα ολοκληρωθεί με τη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής το επόμενο Σάββατο 14/7, ενώ θα ξεκινήσει η διαδικασία για την προετοιμασία του διάλογου ενόψει της 2ης Συνδιάσκεψης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που είναι προγραμματισμένη για το φθινόπωρο.