Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Έσονται στον ΣΥΡΙΖΑ εις συνιστώσα μίαν


Με ...φρούτο του καλοκαιριού μοιάζει ο νέος ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργήθηκε στις εκλογές της 17ης Ιουνίου και εξελίσσεται μέχρι σήμερα: Σκληρός πυρήνας και πολύχρωμη περιφέρεια. Η εκλογική επιβράβευση των πολιτικών επιλογών της ηγεσίας του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ σκληραίνει τις βασικές επιλογές για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και τη μεταρρυθμιστική στρατηγική, την ίδια ώρα που ετοιμάζεται ένα νέο πλαίσιο υποδοχής της λαϊκής συμμετοχής, που θα υπερβαίνει το παλιό μοντέλο των συνιστωσών, με τις δημοκρατικές ή μη δικλείδες ασφαλείας που αυτό είχε.

Του Γιώργου Λαουτάρη


Η προσήλωση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στη βασική πολιτική ανάλυση που θέλει τη χώρα αναγκαστικά στο κάδρο της ΕΕ και του ευρώ, φάνηκε από τα πρώτα λόγια του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την έναρξη της καμπάνιας εγγραφής νέων μελών: Το ιστορικό αίτημα για ανατροπή, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, συνίσταται αφενός στην απαλλαγή από το «καταστροφικό Μνημόνιο» και αφετέρου στην παραμονή της Ελλάδας ως «ισότιμο μέλος και ενεργό παράγοντα βαθιών αλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη». Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πολιτικός χάρτης ανέδειξε δύο πόλους, «από τη μια τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς, τη μόνη προοδευτική αντιμνημονιακή δύναμη, με ορατή προοπτική εξουσίας» και από την άλλη «την ανίερη συμμαχία του μπλοκ του Μνημονίου, με κοινή ιδεολογία τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και έναν λανθάνοντα ευρωπαϊσμό». Παρά τα στενά περιθώρια για «αποχρώσεις» που αφήνει η ανάλυση αυτή, ο πρόεδρος του Συνασπισμού τόνισε μετά από σχετική ερώτηση του Πριν πως «η συμπαράταξη της Αριστεράς όχι κατ’ ανάγκη από ένα ενιαίο κόμμα αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσουμε ο καθένας από τη σκοπιά του να βάλει το λιθαράκι του γι’ αυτή τη μεγάλη πολιτική και κοινωνική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος».

Το νέο στοίχημα της λαϊκής πρωτοβουλίας που θα δράσει σαν παράγοντας ανανέωσης του κόμματος, όπως παρουσίασε η Σοφία Σακοράφα ως υπεύθυνη της οργανωτικής ανασυγκρότησης, υπονομεύεται εν μέρει από τα πολιτικά χαρακτηριστικά του σχήματος που παγιώνονται νωρίς σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο. Ναι μεν ο πρόεδρος κάλεσε τους φίλους του κόμματος να πάρουν «μέρος στο μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε πολιτική δύναμη της μίας και μοναδικής συνιστώσας, του κυρίαρχου λαού», ωστόσο ο πολιτικός χρόνος δεν σταματά ούτε βέβαια και περιμένει την αυτοοργάνωση. Με δύο χαρακτηριστικές πολιτικές παρεμβάσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ χάραξε μια βαθιά γραμμή: Πρώτον, πρότεινε άλλου τύπου συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, ως απάντηση στις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και δεύτερον, τοποθετήθηκε κατ’ αρχάς αρνητικά στην πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων. Οι κινήσεις αυτές οριοθετούν περισσότερο τη θέση του κόμματος, παρά ανοίγονται σε διάλογο. Συγκεκριμένα, παγιώνουν τη θεσμική και μεταρρυθμιστική φυσιογνωμία του κόμματος, σε βάρος της κινηματικής και ανατρεπτικής ταυτότητας που είχε παράλληλα μέχρι σήμερα.

Με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για «αναπτυξιακές κοινοπραξίες» με «σύμπραξη επιχειρήσεων είτε του δημόσιου, είτε του ιδιωτικού τομέα, όπου εσύ βάζεις την περιουσία, ο άλλος χρήματα για την αξιοποίησή του και έχετε κάνει μια συμφωνία ότι μακροχρονίως έχετε κέρδη». Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε τη Δευτέρα για «διάφορα μοντέλα αξιοποίησης των δημόσιων πόρων και του δημόσιου πλούτου, μέσα στο πλαίσιο του καπιταλισμού» και για συμπράξεις με ιδιώτες «με ισχυρό δημόσιο πυλώνα». Όπως σχολίασε ο Στάθης Κουβελάκης εκφράζοντας με δημόσια τοποθέτηση τον προβληματισμό του για τη θέση αυτή , «η αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση παρουσιάζεται ως θέμα χαμηλής αποτίμησης λόγω συγκυρίας και όχι σαν θέμα αρχής».

Έπειτα, η πρώτη αντίδραση της Κουμουνδούρου στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ ήταν αρνητική. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, σημειώνοντας μιλώντας στο Πριν, ότι αν στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου υπάρχουν σημεία όπως μονομερής διαγραφή του χρέους, καταγγελία δανειακών συμβάσεων και αποδέσμευση από την ΕΕ, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπερψηφίσει.

Ήδη πάντως, η πολυπληθής Κοινοβουλευτική Ομάδα κατέθεσε πρόταση νόμου για την άρση της μετενέργειας και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στο επίπεδο του 2011, ενώ οι επόμενες πρωτοβουλίες, όπως τις παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης είναι: Νομοσχέδιο για μια «νέα σεισάχθεια», με τη διαγραφή ή πάγωμα κατά των τραπεζικών υποχρεώσεων για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και σχέδιο νόμου για την απλή αναλογική. «Τα μέτρα και οι αποφάσεις οι μνημονιακές θα δοκιμαστούν μέσα στην πραγματικότητα της ζωής και εκεί θέλουμε να δώσουμε ισχυρό “παρών”, στηρίζοντας τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του λαού μας», είπε στη συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, για να δείξει ότι το σχέδιο δράσης είναι «εντός και εκτός Βουλής». Ανοιχτό μένει όμως ποια αιτήματα θα στηριχθούν.