Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Γέρων Παστίτσιος: Σύλληψη κατ’εντολή της Χρυσής Αυγής


Συνέλαβαν τον Γέροντα Παστίτσιο! Η είδηση που έκανε σε δευτερόλεπτα τον γύρο του ελληνικού διαδικτύου θα ήταν ξεκαρδιστική αν δεν ήταν πραγματική. Ένας νέος άνθρωπος, 27 χρονών, που είχε δημιουργήσει στο facebook μια σελίδα σατιρικού περιεχομένου με κεντρικό πρόσωπο τον Γέροντα Παστίτσιο, παραφράζοντας το όνομα του μοναχού Γέροντα Παΐσιου, βρέθηκε από τη μια μέρα στην άλλη συλληφθείς από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και κατηγορούμενος για «κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκευμάτων».

                                                      Λίγο πριν ξεκινήσει η περιφορά στη σατιρική λιτανεία της Παρασκευής

της Κατερίνας Σταυρούλα


Η σειρά των γεγονότων είναι αποκαλυπτική. Σύμφωνα με πηγή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που επικαλείται η Καθημερινή, η υπηρεσία είχε δεχτεί το τελευταίο δίμηνο εκατοντάδες καταγγελίες που ζητούσαν τη διακοπή της σελίδας του «Γέροντα Παστίτσιου», με αιτιολογία ότι το περιεχόμενό της ήταν βλάσφημο και υβριστικό προς τη χριστιανική πίστη. Είναι γεγονός πως η σελίδα σατίριζε πετυχημένα τη χρήση της φήμης του Παΐσιου που τα τελευταία χρόνια από μοναχός έχει μετατραπεί στο όνομα της κερδοφορίας και υπό το βλέμμα της Εκκλησίας που παρακολουθεί σιωπηλά, στον μεγαλύτερο προφήτη της εποχής μας και σε θεραπεία «διά πάσαν νόσον». Εφημερίδες, χιλιάδες διαδικτυακοί τόποι, εκδότες, ραδιόφωνα πουλούν τις υποτιθέμενες προφητείες και συμβουλές του γέροντα, που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των πιστών του, είχε καταφέρει να προβλέψει τα πάντα, ενώ όπως διαδίδουν οι εκμεταλλευτές του ήταν «άγιος και θαυματουργός». Ένα τελευταίο του «θαύμα» μάλιστα, όπου ο γέροντας Παΐσιος θεράπευσε χρήστη ναρκωτικών που νοσηλευόταν στην εντατική μετά από τροχαίο ατύχημα, δημιουργήθηκε και προωθήθηκε με απόλυτη επιτυχία από τον «Γέροντα Παστίτσιο», προς διάφορα μέσα και αποτέλεσε την πιο επιτυχημένη φάρσα χρήστη του διαδικτύου απέναντι στην «επαγγελματική δημοσιογραφία» που θησαυρίζει παίζοντας με την ανθρώπινη ανάγκη. Τη φάρσα δημοσίευσε και εφημερίδα καθημερινής κυκλοφορίας που φρόντισε μάλιστα να την αναπαραγάγει σε πρωτοσέλιδό της. Πρόκειται για την ίδια εφημερίδα που έχει κυκλοφορήσει προσφέροντας πολυτελή έκδοση με τις προφητείες του Παΐσιου ή το «μνημειώδες τρίωρο ντοκιμαντέρ» για τον θάνατό του.

Η σατιρική δράση του «Παστίτσιου» φαίνεται πως μπόρεσε τόσο επιτυχημένα να αναδείξει τον θρησκευτικό φανατισμό, τη θρησκευτική εκμετάλλευση, τη βουτιά ορισμένων μέσων ενημέρωσης όπως και του διαδικτύου στη μεταφυσική και τη συνωμοσιολογία αλλά και σε πολλά σημεία την ευπιστία των ανθρώπων που στην εποχή της συνολικής κρίσης του καπιταλισμού, ψάχνουν να ακουμπήσουν κάπου τις αγωνίες τους, ώστε μία σελίδα στο facebook μετατράπηκε στον «νούμερο ένα» στόχο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Δύο μέρες μάλιστα πριν συλληφθεί ο «Γέροντας Παστίτσιος», η σελίδα του ήταν η αιτία να γίνει ερώτηση στη Βουλή από τη Χρυσή Αυγή. Το νεοναζιστικό κόμμα «τράβηξε το αυτάκι» στους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων αλλά και Δημόσιας Τάξης που επιτρέπουν να «εξευτελίζεται η ιερή μορφή της ελληνορθοδοξίας», μη παραλείποντας να αναφέρει στην ίδια ερώτηση και το ανεπίτρεπτο της ύπαρξης του Ιντιμίντια της Αθήνας και ζητώντας τη φίμωση αμφοτέρων.

Οι κινήσεις της Αστυνομίας μετά από αυτό ήταν ταχύτατες. Παρακάμπτοντας την πολιτική που υποχρεούται να ακολουθήσει το faceboook σαν εταιρεία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του και παρά το γεγονός ότι αδικήματα όπως η βλασφημία αποτελούν πλημμέλημα, οι διωκτικές αρχές ήραν το απόρρητο των επικοινωνιών και έφτασαν μέχρι την πόρτα του 27χρονου, συλλαμβάνοντάς τον.

Η είδηση της σύλληψής του έφερε την άμεση απάντηση του ενεργού κόσμου των κοινωνικών δικτύων, που πολύ γρήγορα έκαναν το ζήτημα γνωστό. Συγκεντρώνοντας «τιτιβίσματα» που εκτείνονταν από τη σάτιρα στη διαμαρτυρία, το θέμα έγινε άμεσα παγκόσμιο γεγονός μεταξύ των χρηστών του δικτύου του twitter. Ακολούθησε η ανάδειξή του από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ενώ γρήγορα ακολούθησαν δημοσιεύματα σε διεθνή μέσα που έκαναν λόγο για φαινόμενα λογοκρισίας. Παρόλ’ αυτά, ο 27χρονος παραπέμφθηκε τελικά σε τακτική δίκη. Και η ιστορία του «Παστίτσιου» αποτελεί ίσως την πρώτη φορά που η επέμβαση του κράτους στη διακίνηση ιδεών και πληροφορίας μέσω του διαδικτύου γίνεται τόσο απροκάλυπτα, προσπερνώντας και τις τυπικές διαδικασίες που το ίδιο έχει ορίσει και μάλιστα υπό την ατζέντα της ακροδεξιάς.

Ο τρόπος που οι διωκτικές αρχές έφτασαν στην ταυτότητα του κατόχου της σελίδας του «Γέροντα Παστίτσιου» αλλά και το γεγονός ότι εισέβαλαν στο σπίτι του για να τον συλλάβουν και να κατασχέσουν τον υπολογιστή του, αποτελούν άλλο ένα βήμα του κράτους προς τον ολοκληρωτισμό και σαφής αναβάθμιση της κατασταλτικής του λειτουργίας. Ο χώρος του διαδικτύου αποτελεί ένα νέο πεδίο όπου οι χρήστες αναπτύσσουν δυνατότητες δικτύωσης και η οποιαδήποτε πληροφορία μεταφέρεται σε χρόνο ρεκόρ σε χιλιάδες ανθρώπους ανά τον πλανήτη. Αυτή η δυνατότητα που δίνεται στον χρήστη να μετατρέψει την παραδοσιακά μονόδρομη σχέση πομπού - δέκτη που είχε με την πληροφορία σε αμφίδρομη, κρύβει παγίδες αλλά και μεγάλες ευκαιρίες. Η σύλληψη του «Παστίτσιου», με αυτό το αστείο κατηγορητήριο ξεκαθαρίζει πως σε περιόδους κρίσης η ένταση του ελέγχου θα πρέπει να αναβαθμιστεί. Και αυτή η αναβάθμιση πραγματοποιείται πλέον χωρίς «δημοκρατικά» προσχήματα.