Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Παρελαύνουν τα λαμόγια


 Χαφιέδες, δοσίλογοι, ασφαλίτες, ρουφιάνοι, παράσιτα, βουλευτές, απατεώνες –όλοι τους στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ– θα συναποτελούν το θεσμό των μισητών από την ελληνική κοινωνία συνεργατών των ευρωγερμανικών δυνάμεων κατοχής που θα βρίσκεται αύριο στην πλατεία Συντάγματος, απέναντι από την εξέδρα των πολιτικά ομοίων τους κυβερνητικών αξιωματούχων.

του Γ. Δελαστίκ

Το κοπιράιτ σκοτώνει την ελεύθερη δημιουργία

Κατέβασαν την ανεξάρτητη παραγωγή Melancholy disorder από το youtube

«Τα όνειρά μας δε χωράνε στους κανόνες τους»
  
     Τι έγινε το ελεύθερο youtube που γνωρίσαμε πριν μια δεκαετία; Η σημερινή του εκδοχή θυμίζει ψηφιακό φρούριο πνευματικών δικαιωμάτων, με εκατοντάδες χιλιάδες βίντεο να έχουν μετατραπεί σε «νεκρά λινκς» επειδή «παραβιάζουν το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων» σύμφωνα με τους ηλεκτρονικούς ανιχνευτές της εταιρείας.  Θύμα αυτών των μεθοδεύσεων έπεσε και η ανεξάρτητη ελληνική παραγωγή «Melancholy disorder» της κινηματογραφικής ομάδας ΑΚΣ tiiinewzfilms που κατέβηκε από το youtube χωρίς καμία προειδοποίηση. 


Από τη «σουβλακερί» στη «μανωλαδερί»


Μια από τις νέες λέξεις που χρησιμοποιούνται συχνά στον καθημερινό δημόσιο λόγο είναι η «κινεζοποίηση». Έτσι χαρακτηρίζεται η τάση εξομοίωσης των μισθών στην Ελλάδα με τους αντίστοιχους της Κίνας. Θα μπορούσαμε να πούμε «βαλκανοποίηση» και να εννοούμε το ίδιο πράγμα, αλλά ο όρος αυτός συνήθως έχει γεωπολιτική σημασία. Ο όρος «κινεζοποίηση» (chinafication) εμφανίζεται και στην αμερικανική πολιτική φιλολογία, όμως εδώ το περιεχόμενό του δεν είναι μόνο μισθολογικό, αλλά παραπέμπει στη συρρίκνωση της δημοκρατίας, στην αδιαφάνεια και στον αυταρχισμό α λα κινεζικά. «Chinoiserie, χρυσέ μου» (σινουαζερί), θα έλεγε η Μαντάμ Σουσού, καθώς η λέξη αυτή περιγράφει ένα αρκετά παλιό διακοσμητικό στιλ που μιμείται κινέζικα μοτίβα και τεχνοτροπίες.



της Μαριάννας Τζιαντζή

Νέα δανειακή σύμβαση: ακόμη ένας διασυρμός του Συντάγματος


Μ ία από τις παράπλευρες απώλειες των μνημονιακών πολιτικών είναι η ουσιαστική κατάργηση των νομοθετικών αρμοδιοτήτων της Βουλής. Από τη μια μεριά αυτή δεν ασκεί θεμελιώδεις τυπικές αρμοδιότητες που από το Σύνταγμα της επιβάλλονται, όπως η κύρωση των Διεθνών Συνθηκών και από την άλλη, το ουσιαστικό έργο της νομοθέτησης ασκείται πλέον συστηματικά από την κυβέρνηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ).




Οι σωτήρες μας φέσωσαν 247 δισ. ευρώ!


Σε παταγώδη αποτυχία εξελίχθηκε η πολυδιαφημισμένη ως επιτυχία συμφωνία αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους. Τα νέα ελληνικά ομόλογα (με διάρκεια αποπληρωμής 11 έως 30 χρόνια) που ξεκίνησαν από τη Δευτέρα να ανταλλάσονται στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων τιμολογούνταν μόλις στο 26% - 22% της νέας ονομαστικής τους αξίας. Μια αποτίμηση που δείχνει με τον πιο αδιάψευστο τρόπο πως οι ίδιες οι αγορές δεν πείσθηκαν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος έγινε βιώσιμο και διαχειρίσιμο μακροπρόθεσμα, με αποτέλεσμα να θεωρούν θέμα χρόνου μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Γι’ αυτό το λόγο και η αξία των νέων ομολόγων καταποντίστηκε με το ...καλημέρα.


του Λεωνίδα Βατικιώτη

Η ζεστασιά των ανθρώπων του αγώνα


Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο, (Les Neiges Du Kilimandjaro, Robert Guediguian, Γαλλία), σε αντίθεση με τον τίτλο της, είναι μια πολύ ζεστή ταινία για τη φιλία, τη συντροφικότητα, την αλληλεγγύη, τα ιδανικά της μαχόμενης και οργανωμένης εργατικής τάξης που φθίνουν σε έναν καινούργιο κόσμο ατομικής απόγνωσης και βίας.




του Παναγιώτη Φραντζή

ΕΠΑΜ: Ψαρεύοντας στα θολά αντι-μνημονιακά νερά

Στην τελικη ευθεία της διαδικασίας που θα το μετατρέψει σε κόμμα έχει μπει το ΕΠΑΜ, καθώς στις 6-8 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί το 1ο Συνέδριό του, όπου θα καταλήξει τη στάση του στις προσεχείς εκλογές. Τονίζεται πως η μετατροπή σε κόμμα που προκάλεσε τριβές στο εσωτερικό του έχει τεχνικό χαρακτήρα προκειμένου να μη χαθεί ο κινηματικός του χαρακτήρας.




του Γιώργου Κρεασίδη

Σε καλή διεθνή θέση οι ελληνικές σχολές


Δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών η μελέτη μίας ομάδας ισπανών ερευνητών για την παγκόσμια κατάταξη 20.300 πανεπιστήμιων. Η μελέτη αυτή κατατάσσει 64 ελληνικά ιδρύματα, από τα οποία τα 23 είναι πανεπιστήμια, τα 16 ΤΕΙ, τα 2 στρατιωτικές ακαδημίες, τα 2 ωδεία, ενώ συμπεριλαμβάνει και 20 ιδιωτικά «πανεπιστήμια». Προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
Αρχικά ότι διεθνώς υπάρχει μία ντε φάκτο αναγνώριση της ύπαρξης των ιδιωτικών ιδρυμάτων, πολλά από τα οποία λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Το ότι τα περισσότερα από αυτά δεν υπήρχαν στην περσινή κατάταξη αποδεικνύει και την ισχυρή προπαγάνδα που έχουν κάνει τα ιδρύματα αυτά για την αναγνώριση της ύπαρξής τους.



του Μάκη Ζέρβα

Είναι «προσχηματική» η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ;



Η πολιτική πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον. Κατά κάποιο τρόπο «τάραξε τα νερά» στην Αριστερά και όχι μόνο. Η πρόσκληση ενότητας στον αγώνα για την ανατροπή της σύγχρονης οικονομικής «χούντας» και «κατοχής», από μια δύναμη της Αριστεράς προς όλες τις άλλες, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, αποτέλεσε «είδηση» που αναπαράχθηκε σε εκατοντάδες ιστοσελίδες, μπλογκ, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και σε «κλασικά» έντυπα, ακόμη και σε τηλεοπτικά μέσα (με ...τιμητική εξαίρεση τους γνωστούς υμνητές των μνημονίων), σε τέτοιο βαθμό, που ξάφνιασε (ευχάριστα) και τους πιο αισιόδοξους. Είναι σίγουρο ότι η πρωτοβουλία αυτή γέννησε ελπίδες σε πολλούς τίμιους αγωνιστές.



του Κώστα Μάρκου

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΝΟΜΟΥ ΑΕΙ: Ούτε στο ΑΠΘ ούτε πουθενά!


Για τρίτη συνεχόμενη φορά ματαιώθηκαν οι εκλογές για το Συμβούλιο Διοίκησης στο ΑΠΘ την περασμένη Τετάρτη 14 Mαρτίου. Αυτή τη φορά η Οργανωτική Επιτροπή και οι υποψήφιοι γι’ αυτά τα αντιδραστικά όργανα, έχοντας λάβει ήδη δύο φορές (15/2, 17/2) το μήνυμα από τους φοιτητικούς συλλόγους, τον ΕΣΔΕΠ και τα σωματεία εργαζομένων του ΑΠΘ, που δήλωσαν ξεκάθαρα ότι είναι αποφασισμένοι να δώσουν τον αγώνα μη εφαρμογής και ανατροπής του νόμου 4009/11, επιχείρησαν να στήσουν μια μεγάλη προβοκάτσια.

του Σταύρου Μαραγκουδάκη

Η επιστολή προς ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

Ξεχωριστές συναντήσεις με τις ηγεσίες των δύο κομμάτων

Tην προπερασμένη Τρίτη 6 Μαρτίου, η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρέδωσε στα γραφεία του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα έστειλε και ηλεκτρονικά, επιστολή προς το Πολιτικό Γραφείο και την Πολιτική Γραμματεία αντίστοιχα, με την οποία ζητούσε ξεχωριστές συναντήσεις αντιπροσωπειών, για να συζητήσει με τα ανώτατα όργανα των δυο μεγαλύτερων δυνάμεων της Αριστεράς την πρότασή της για διάλογο και κοινή δράση στο μαζικό κίνημα, με στόχο τη συγκρότηση ενός Αγωνιστικού Μετώπου Ρήξης και Ανατροπής της επίθεσης του κεφαλαίου, του ΔΝΤ, της ΕΕ και της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Παπαδήμου, αλλά και κάθε διαχειριστή της επίθεσης.


«Αρχίζουμε» τη λησμονο - θεραπεία!...


Προτού αποφανθούν οι ιστορικοί του μέλλοντος για τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος σήμερα γίνεται αρχηγός του ΠΑΣΟΚ με σλόγκαν το «αρχίζουμε», το λόγο έχουν οι σημειολόγοι του παρόντος. Εν πρώτοις, ο Ευ. Βενιζέλος στέφεται αρχηγός στην επέτειο του θανάτου του Ελ. Βενιζέλου (1936). Ο παλιός διαχειρίστηκε μια «Μεγάλη Ιδέα», ο «Μπένι» προς το παρόν έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Αμφότεροι παραπέμπουν στην έννοια «χρεοκοπία» – η διαφορά είναι ότι ο παλιός δεν την εμφάνιζε σαν «επιτυχία». 

του Διονύση Ελευθεράτου

Παρελάσεις του αγωνιζόμενου λαού

Σε όλες τις πόλεις θα εκφραστεί η τάση της σύγκρουσης και ανατροπής

Σε σταθμό μαζικής έκφρασης της λαϊκής οργής και αγανάκτησης, αναδεικνύεται η επέτειος της 25ης Μαρτίου. Συσκέψεις πραγματοποιούνται σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Στην Αθήνα η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ενώ για τη Θεσσαλονίκη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα από την Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων, τοπικές κινήσεις, μαθητικές και φοιτητικές συνελεύσεις.



του Στράτου Βουραζέρη

Ο εργοδότης έχει πάντα δίκιο


Με τη ...γλώσσα του εργοδότη ερμηνεύει η εγκύκλιος του υπουργού Εργασίας της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ την απόλυτη ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, την αποθέωση του «εργοδοτικού δικαιώματος», την επέλαση των ατομικών συμβάσεων και την πλήρη κατάργηση κάθε ίχνους προστασίας των εργαζόμενων.


του Δημήτρη Σταμούλη

Τα υλικά του βούρκου


Υπάρχουν πάντα στην Ιστορία οι κρίσιμες στιγμές, οι οριακές, όταν θα πρέπει να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θ’ αφήσεις, που τραγούδαγε ο Σαββόπουλος. Είναι οι στιγμές που δεν επιδέχονται αναβολής, δεν αφήνουν περιθώρια υπεκφυγών, δεν επιτρέπουν αποχή. Η αναβολή, οι υπεκφυγές, η αποχή είναι τοποθέτηση.

του Θανάση Σκαμνάκη

AΠO σπόντα


••• Από μια ορισμένη άποψη, ο φόβος του κομμουνισμού γέννησε και άνδρωσε τη σοσιαλδημοκρατία • «Νόθο παιδί του κομμουνισμού», τη χαρακτήρισε ο Ούλριχ Μπεκ • Ναι, αλλά κάποτε υπήρχε • Το πάλευε και αυτή, για κατακτήσεις των εργαζομένων
• Δεν πρωταγωνιστούσε τόσο ωμά, δουλικά και ξεδιάντροπα στον ακρωτηριασμό των εργαζομένων, όπως στις μέρες μας το ΠΑΣΟΚ, που θέλει και να ...ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του Mνημονίου • Σήμερα, καλούν το πάλαι ποτέ μέλος του κινήματος να πάει στην κάλπη για τον Βενιζέλο, ουσιαστικά για να μην ενισχυθεί και πάλι το παραδοσιακό φόβητρο, η Aριστερά • Ναι, αλλά δεν πιάνει...

Ακροδεξιές πολιτοφυλακές


Στο πλαίσιο μιας κεντρικά σχεδιασμένης επιχείρησης, μηχανισμοί προπαγάνδας υπερπροβάλλουν ακροδεξιές πολιτοφυλακές επιδιώκοντας την τρομοκράτηση του εργαζόμενου λαού εν όψει της 25ης Μαρτίου και του ενδεχόμενου λαϊκού ξεσηκωμού, διαβάλλοντας τις όποιες δυναμικές λαϊκές κινητοποιήσεις ταυτίζοντάς τις με τα ακροδεξιά καλέσματα. Θέση που δυστυχώς εγκολπώνεται με τον ένα ή άλλο τρόπο το σύνολο της καθεστωτικής Αριστεράς, παραμένοντας δέσμια της εκλογολαγνίας και των σεναρίων συνωμοσίας περί «παρακρατικών κουκουλοφόρων που με την ακραία δράση τους θα προκαλέσουν τη δημοκρατική εκτροπή».

Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση

Πίσω από τις κάμερες


Ποια είναι η ευθύνη των μέσων για αυτά που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια;  Σαρωτική. Τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα έδωσαν μάχη για την υποστήριξη του Κ. Σημίτη στην εξουσία στην πολιτική του αντιπαράθεση με το μακαρίτη Μιλτιάδη Έβερτ. Πολιτικό ζητούμενο ήταν ο «εκσυγχρονισμός» της χώρας το οποίο μεταφράστηκε στη γνωστή ιστορία παραδοχής από το στενό του συνεργάτη Θόδωρο Τσουκάτο, πως μετέφερε από τη Zίμενς χρήματα για το κόμμα. 


Εθνικιστικό ανάχωμα και μπαλαντέρ το κόμμα Καμμένου


Δεν μπορούσε να υπάρξει πιο τέλειο «τάιμινγκ» για τη δημιουργία «αντιμνημονιακού» δεξιού φορέα από αυτόν που επέλεξε ο Πάνος Καμμένος για να εκδηλώσει τη ρήξη του με την «αξιωματική αντιπολίτευση».

του Δημήτρη Τζιαντζή

Καρφώνονται μεταξύ τους


Ποντίκια που εγκαταλείπουν το πλοίο που βουλιάζει! Ο Γιώργος Προβόπουλος, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος που ενδόμυχα φιλοδοξεί να γίνει ...πρωθυπουργός (!) στη θέση του Λουκά Παπαδήμου κάποια στιγμή, έχοντας υπηρετήσει τόσο τη ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, καρφώνει ξαφνικά τους πολιτικούς ευεργέτες του, τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Γιώργο Παπανδρέου, καθώς βλέπει ότι και οι δύο πετάχτηκαν στην ...«πολιτική χωματερή» από τα κόμματά τους!



Μαύρος ο ήλιος του Βενιζέλου

Μόνη αυτοκριτική του μόνου υποψηφίου ότι «καθυστέρησε τις μεταρρυθμίσεις»!

Αν ο συμβολισμός του λευκού φόντου χωρίς σύμβολα με τη μόνη επιγραφή της λέξης «αρχίζουμε» επιλέχθηκε από το επικοινωνιακό επιτελείο του Βαγγέλη Βενιζέλου στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης για να καταδείξει την «εκκίνηση» του φιλόδοξου πολιτικού στη μοναχική του πορεία προς την εξουσία, η αλήθεια πρέπει να αναζητηθεί στο αρνητικό είδωλο της εικόνας: Σε ένα μαύρο φόντο από τη φτώχεια, την ανεργία και την κοινωνική ερήμωση, με σύμβολο το Μνημόνιο και τα δάνεια του αίσχους, ο «αρχιερέας» της υπερχρέωσης και της αναίρεσης δικαιωμάτων έδωσε το σύνθημα «συνεχίζουμε». Αμετανόητος και προκλητικός, με αλαζονεία και έπαρση, ο αντιπρόεδρος της δοτής κυβέρνησης και υπουργός Μνημονίων, ζήτησε να πάρει από τα μέλη του ΠΑΣΟΚ μονοσταυρία και από τους εργαζόμενους της χώρας «πράσινο φως» να συνεχίσει τις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις».



του Γιώργου Λαουτάρη

ΘEMA: Τερατώδη ψέματα για το PSI

Το 390 μικρότερο του 365!!!
                                            
Ληστρική θα είναι από φέτος η φορολογία του λαού, γι’ αυτό και τα εκκαθαριστικά θα σταλούν μετά τις …εκλογές.
Την ίδια ώρα οι φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου συνεχίζουν και αυξάνονται. Οι μισθοί και οι συντάξεις «κουρεύονται γουλί», από 22% - 50%. Να γιατί η ελληνική και η ευρωπαϊκή αστική τάξη υποστηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την πολιτική των μνημονίων.



 του Βασίλη Γάτσιου

«Κοινωνική Συμφωνία»: Ούτε ναι, ούτε όχι στο Μνημόνιο

Λούκα Κατσέλη-Χάρης Καστανίδης

Σε μια συντηρητική και ακίνδυνη κατεύθυνση επιχειρεί να εκτρέψει τις αντιμνημονιακές διαφοροποιήσεις στο κυβερνών κόμμα αλλά και στην κοινωνία, ο νέος σχηματισμός με το όνομα Κοινωνική Συμφωνία που ίδρυσαν από κοινού η Λούκα Κατσέλη και ο Χάρης Καστανίδης. Το χαρακτηριστικότερο απόσπασμα από την εισήγηση της πρώην επικεφαλής των υπουργείων Οικονομίας και Εργασίας στις κυβερνήσεις Παπανδρέου, είναι η τοποθέτηση ότι «ανάμεσα στο καταστροφικό “ναι σε όλα” και στο ανεδαφικό “όχι σε όλα” υπάρχει εναλλακτική πρόταση»



Ο Βενιζέλος με γραμμή Σαμαρά


Πανέτοιμος είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σήμερα θα εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφού προηγουμένως αξιοποίησε το καταστατικό του κόμματος που έφτιαξε ο Γιωργάκης για να αποκλείσει κάθε αντίπαλο (!) εκ των προτέρων, για το νέο του ρόλο ως ...«τσόντα» σε νέα συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Μόνο που αυτή τη φορά η ΝΔ θα κυβερνάει και οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ θα κληθούν να παριστάνουν τους πολιτικούς τουρίστες της εξουσίας, κατά το πρότυπο του Δημήτρη Αβραμόπουλου ή του Σταύρου Δήμα στη σημερινή κυβέρνηση Παπαδήμου.



του Γιώργου Δελαστίκ

Ο γκαουλάιτερ εξαγγέλλει νέα μείωση μισθών


Νέο κοινωνικό ολοκαύτωμα εξαγγέλει ο «κατοχικός διοικητής» Χορστ Ράιχενμπαχ για τους έλληνες εργαζόμενους. Ο επικεφαλής της ομάδας κρούσης στην Ελλάδα θέλει να συμπιέσει τους μισθούς όσο πιο κοντά γίνεται στα ...138 ευρώ, όσο έχει διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός στη Βουλγαρία. Σε συνέντευξη Tύπου, ο Ράιχενμπαχ προανήγγειλε νέες δραματικές μειώσεις στους ήδη πετσοκομμένους μισθούς των «τυχερών» που εξακολουθούν να εργάζονται. 

Εκλογές με στόχο κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό


Κεφάλαιο και ΕΕ στήνουν συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με πρόγραμμα το Μνημόνιο 2

Ολα δείχνουν ότι βρισκόμαστε κοντά στην προκήρυξη των εκλογών, εκλογές που αντικειμενικά θα είναι από τις πιο κρίσιμες πολιτικές αναμετρήσεις μεταπολεμικά. Οι δυνάμεις της συγκυβέρνησης και οι επικυρίαρχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να προχωρήσουν τελικά στις εκλογές, φοβούμενοι κοινωνική έκρηξη απρόβλεπτης διάστασης. 

του Γιάννη Ελαφρού

Καρφώνονται μεταξύ τους


Ποντίκια που εγκαταλείπουν το πλοίο που βουλιάζει! Ο Γιώργος Προβόπουλος, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος που ενδόμυχα φιλοδοξεί να γίνει ...πρωθυπουργός (!) στη θέση του Λουκά Παπαδήμου κάποια στιγμή, έχοντας υπηρετήσει τόσο τη ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, καρφώνει ξαφνικά τους πολιτικούς ευεργέτες του, τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Γιώργο Παπανδρέου, καθώς βλέπει ότι και οι δύο πετάχτηκαν στην ...«πολιτική χωματερή» από τα κόμματά τους!


Με 500 ευρώ δεν ζεις Εξεγείρεσαι!

Nόμος είναι το δίκιο του εργοδότη και το δίκαιο του δανειστή - τοκογλύφου! Αυτή είναι η εφιαλτική πολιτική της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που οδηγεί την εργαζόμενη πλειονότητα σε πρωτοφανή καταβύθιση των μισθών και των συντάξεων. Μισθούς Βουλγαρίας των 180 ευρώ ονειρεύεται στην Ελλάδα ο γκαουλάιτερ Ράιχενμπαχ. Άμεσα ο βασικός μισθός κατρακυλά στα επίπεδα των 500 ευρώ, 400 ευρώ για τους νέους. Αυτό διατάζει η προκλητική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας (Εργοδοσίας), ορίζοντας ότι τα κατώτερα όρια μισθών και ημερομισθίων μειώνονται αναδρομικά από 14 Φεβρουαρίου κατά 22% (και 32% για τους νέους).


Θετική απήχηση της πρότασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Εκτιμήσεις από το «πρώτο κύμα» συζητήσεων με αριστερές οργανώσεις και κινήσεις

Μετά το «πρώτο κύμα» συζητήσεων η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εξέδωσε ανακοίνωση, όπου σημειώνει μεταξύ άλλων: «Μετά από δημόσιο κάλεσμα προς κάθε οργανωμένο ή ανένταχτο αγωνιστή της Αριστεράς και του μαχόμενου μαζικού κινήματος, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απευθύνθηκε σε μια σειρά κομμάτων, μετώπων, οργανώσεων και δυνάμεων της Αριστεράς για μια ειλικρινή, ουσιαστική και όχι «επικοινωνιακού» ή προεκλογικού χαρακτήρα συζήτηση, πάνω στην πρότασή της για τη συγκρότηση ενός Αγωνιστικού Μετώπου Ρήξης και Ανατροπής της σαρωτικής επίθεσης του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΔΝΤ και των κυβερνήσεων που τη διαχειρίζονται.
Η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εκτιμά ότι η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προκαλεί ενδιαφέρον και συζητιέται ήδη θετικά σε μεγάλα τμήματα αγωνιστών της Αριστεράς και του πρωτοπόρου μαζικού κινήματος. Ταυτόχρονα, είχε θετική απήχηση σε οργανωμένες δυνάμεις της Αριστεράς, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις σε πλευρές του περιεχομένου και των μορφών συγκρότησης.