Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Απόλυση Ντίνου Παλαιστίδη: Διεκδικείς τα δικαιώματα σου; Απολύεσαι!

Ακριβώς έτσι νομίζουν ότι μπορούν να συμπεριφερθούν απέναντι στους εργαζόμενους οι εργοδότες όπως ο εκδότης της Άγρας, Σταύρος Πετσόπουλος. ¨Ετσι, απέλυσε τον εργαζόμενο στην επιχείρηση Ντίνο Παλαιστίδη, επειδή τόλμησε να ζητήσει ένα νόμιμο δικαίωμα του, την κατοχύρωση της ειδικότητας του που προβλέπεται από την κλαδική του σύμβαση.

του Δημήτρη Γκόβα



Και αφού μετά από αλλεπάλληλες αιτήσεις προς τον εργοδότη δεν έλαβε καμία απάντηση, «τόλμησε» να καταφύγει στην Eπιθεώρηση Eργασίας για να βρει το δίκιο του. Έγκλημα για τους εργοδότες! Η προκλητική συμπεριφορά της εργοδοσίας της Άγρας να προχωρήσει στην απόλυση εργαζόμενου για συνδικαλιστικούς λόγους, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Αμέσως μετά την απόλυση, το σωματείο του χώρου, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής, με σειρά ενεργειών προς την εργοδοσία απαίτησε την ανάκληση της εκδικητικής απόλυσης. Μετά από συνεχείς αρνητικές απαντήσεις, ο Σύλλογος κινείται ενεργητικά για την ανάπτυξη μιας σειράς πολύπλευρων κινητοποιήσεων, με αρχή τις δύο 24ωρες απεργίες που κήρυξε για τους εργαζόμενους των εκδόσεων Άγρα, την Τετάρτη και την Παρασκευή. Και τις δύο μέρες της απεργίας, δεκάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Άγρας στην οδό Ζ. Πηγής στο κέντρο, για να συμπαρασταθούν στους απεργούς εργαζόμενους της επιχείρησης και στον απολυμένο συνάδελφο Ντίνο Παλαιστίδη. Ταυτόχρονα δεκάδες σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα έχουν στείλει ανακοινώσεις συμπαράστασης και ψηφίσματα καταγγελίας της απόλυσης. Μεταξύ άλλων, ανακοινώσεις για την εκδικητική απόλυση έχουν εκδώσει το ΕΚΑ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, αλλά και δεκάδες συνδικαλιστικές, εργατικές και πολιτικές συλλογικότητες. Σημαντική ήταν η πρωτοβουλία του Συλλόγου Βιβλιοϋπαλλήλων να δημιουργηθεί απεργιακό ταμείο για τους εργαζόμενους της Άγρας, μιας και οι κινητοποιήσεις στο χώρο θα συνεχιστούν με νέες απεργίες την ερχόμενη εβδομάδα. Στο απεργιακό ταμείο έχουν συνεισφέρει με πραγματικά συγκινητικό τρόπο πολλοί εργαζόμενοι, φίλοι του σωματείου και εργατικά σχήματα.
Οι εκδόσεις Άγρα απέλυσαν το Ντίνο Παλαιστίδη, γιατί είχε απλά το σθένος να αντισταθεί στο όργιο των παρανομιών και των αυθαιρεσιών της εταιρείας εναντίον του. Η εκδικητική απόλυση του για χρόνια εκλεγμένου συνδικαλιστικού στελέχους σε όλες τις θέσεις ευθύνης του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου και Χάρτου Αττικής και σήμερα αντιπροσώπου του Σωματείου στην Ομοσπονδία, φέρνει για άλλη μια φορά στο προσκήνιο την κατάσταση αυθαιρεσίας, τρομοκρατίας και παρανομίας που διέπει τις εργασιακές σχέσεις και την καθημερινότητα στους τόπους δουλειάς. Δείχνει, ότι οι εργοδότες έχουν αποθρασυνθεί αξιοποιώντας το γενικότερο κλίμα της κρίσης και τη βαθιά αντεργατική επίθεση που εξαπολύεται σύσσωμα από κυβέρνηση - ΕΕ και κεφάλαιο σε όλα τα μέτωπα. Από κοντά «αντιπολίτευση» και ΜΜΕ.  
Σε μια περίοδο που οι διώξεις εκλεγμένων συνδικαλιστών έχουν γίνει πάγια πρακτική των αφεντικών σε όλους τους κλάδους, είναι επιτακτική η δημιουργία ενός μεγάλου κινήματος αλληλεγγύης, που πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων και όλου του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος. Ενός κινήματος που θα απαιτήσει την απαγόρευση των απολύσεων, τη δημοκρατία και ελευθερία συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς.
Για το Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου Αττικής, αλλά και για όλες τις ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος, η επίθεση στον Παλαιστίδη, αγωνιστή που σηματοδοτεί χρόνια τώρα τη λειτουργία και δράση του σωματείου, αποτελεί μια πρόκληση μεγάλης έκτασης και βάθους. Όλες οι δυνάμεις που δρουν χρόνια τώρα στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα από ταξικές θέσεις, πρέπει να «σηκώσουν το γάντι». Αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε. Αυτή η απόλυση δεν θα περάσει!
Το αμέσως επόμενο διάστημα, σχεδιάζονται –και πρέπει να στηριχθούν– μια σειρά από παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις για την υπόθεση της ανάκλησης της απόλυσης. Σε αυτή τη μάχη θα επιστρατευθούν όλες οι μορφές εργατικής πάλης οι οποίες θα χρειαστούν, θα αξιοποιηθεί όλος ο πλούτος και η φαντασία των εργαζόμενων και του κινήματος για να μην περάσει η προκλητική αυτή δίωξη για συνδικαλιστικούς λόγους. Και αν χρειαστεί, θα είναι μια μακρόχρονη και σκληρή αντιπαράθεση, όπως ήταν εκείνη του πολυήμερου νικηφόρου απεργιακού αγώνα στην Πρωτοπορία τη δεκαετία του ’90 που σηματοδότησε την «αναγέννηση» του σωματείου, με πιο μαζικούς και συνολικούς όρους σήμερα.
Ήδη, η Oμοσπονδία έχει προσφύγει για σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας με θέμα την απόλυση, έχουν προγραμματιστεί επόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις και μαζεύονται δεκάδες υπογραφές από εργαζόμενους. Την αντίδρασή τους εκφράζουν ήδη και διανοούμενοι από το χώρο του βιβλίου, ενώ εκδόθηκε αφίσα του Συλλόγου. Αναλυτικά για ενημέρωση του κινήματος και των εργαζόμενων, εκτός από την ιστοσελίδα του Συλλόγου Βιβλιοϋπαλλήλων www.bookworker.gr έχει δημιουργηθεί μπλόγκ ειδικά για το θέμα της απόλυσης στη διεύθυνση http://apolysiagra.wordpress.com .

0 Τοποθετησεις: