Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αντέχουν τα μπλόκα παρά τη διάσπαση









Έχοντας κατανοήσει το παιχνίδι εντυπώσεων της κυβέρνησης, οι αγρότες που παραμένουν στα μπλόκα σχεδιάζουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων















Γιώργος Λαουτάρης




Ανυποχώρητοι στις πιέσεις παραμένουν στους δρόμους του αγώνα οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας, συμπληρώνοντας 20 ημέρες κινητοποιήσεων. Η επιχείρηση της κυβέρνησης να διασπάσει το κοινό μέτωπο των αγροτών τελικά απέδωσε και την Παρασκευή αποχώρησαν από τα μπλόκα οι αγρότες που συσπειρώνονταν στο Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Αγροτικών Συλλόγων. Όπως ανακοίνωσαν, έδωσαν «περίοδο χάριτος» στην κυβέρνηση μετά τη συνάντηση που είχαν με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα οικονομικά τους αιτήματα. Έτσι άνοιξαν τα μπλόκα στον Έβρο, την Καβάλα, τις Σέρρες, το Κιλκίς και αλλού. Παράλληλα με την άσκηση πολιτικής πίεσης στους αγρότες βρίσκεται σε εξέλιξη και μια επιχείρηση δικαστικού εκβιασμού με στόχο να καμφθούν οι εναπομείνασες και σθεναρές αντιστάσεις. Στη Θεσσαλονίκη παρενέβη ο εισαγγελέας Πρωτοδικών προς την Τροχαία, ρωτώντας αν σχηματίστηκαν δικογραφίες και αν έγιναν αυτόφωρες συλλήψεις για τα μπλόκα που έκαναν οι αγρότες κατά την άφιξη της υπουργού στην πόλη για τα εγκαίνια της έκθεσης Αγκρότικα. Ενώ και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μετέφερε στις εισαγγελίες όλων των πόλεων όπου υπάρχουν αγροτικά μπλόκα, τη μηνυτήρια αναφορά του Συλλόγου των Ξενοδόχων που ζητά διώξεις και συλλήψεις αγροτών, λόγω των ζημιών που τους προκαλούν.
Ύστερα πάντως από τη συνάντηση του προηγούμενου Σαββάτου στον Προμαχώνα, αποφάσισαν να συντονιστούν και να εκφράσουν ενιαία τις διεκδικήσεις τους 20 μπλόκα, μεταξύ των οποίων της Νίκαιας, του Προμαχώνα, των Μαλγάρων, του Λούρου, του Ορμενίου και άλλων. Οι αγρότες κατέληξαν σε συμφωνία εννέα κοινών αιτημάτων, τα οποία είναι: Μη διαχωρισμός, των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, μείωση του κόστους παραγωγής, πάγωμα των αγροτικών χρεών, πλήρη ασφάλιση της παραγωγής, όχι άδικη φορολόγηση των χωραφιών και διπλασιασμό των συντάξεων. 
Η κυβέρνηση εμμένει στον εμπαιγμό των αγροτών, δηλώνοντας ανοιχτή μεν στο διάλογο αλλά κάθετα αρνητική στα αιτήματα που θέτουν. Από το βήμα της έκθεσης αγροτικών μηχανημάτων Αγκρότικα, η Κατερίνα Μπατζελή αναγνώρισε τη δραματική συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος στην Ελλάδα, σημειώνοντας στην ομιλία της ότι από το 2000 ως το 2008 μειώθηκε κατά 19,9%. Το γεγονός ότι κατά τα πέντε από τα εννιά χρόνια της περιόδου αυτής, το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στην εξουσία δεν αναφέρθηκε στην ομιλία της υπουργού, που προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: Υποστήριξε ότι «η γεωργία με τη διευρυμένη έννοιά της πρέπει να φύγει από τα στενά όρια της πρωτογενούς παραγωγής και να περάσει δυναμικά στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα με την προσφορά υπηρεσιών». Με απλούστερα λόγια, το «όραμα» της κυβέρνησης που μάλιστα το προωθεί και ως προοδευτική δήθεν λύση για τη δοκιμαζόμενη αγροτιά, είναι να σταματήσουν οι αγρότες να καλλιεργούν και να αρχίσουν την τυποποίηση εισαγόμενων προϊόντων και το μάρκετινγκ! Η κυβέρνηση λοιπόν φαίνεται ότι έχει αποδεχτεί πλήρως το σενάριο που υπαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κοινή Αγροτική Πολιτική που θέλει δραστικά λιγότερους αγρότες, μεγαλύτερες ιδιοκτησίες και εισαγωγές φτηνών τροφίμων από τρίτες χώρες. 
Έχοντας κατανοήσει το παιχνίδι εντυπώσεων της κυβέρνησης, οι αγρότες που παραμένουν στα μπλόκα σχεδιάζουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας που μίλησαν στο Πριν, εξέφρασαν τη διάθεση να παραμείνουν με τα τρακτέρ τους στο μπλόκο και κατά την απεργία της Τετάρτης. Χτες Σάββατο, οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης επρόκειτο να γεμίσουν από αγρότες και κτηνοτρόφους. Το μεσημέρι του Σαββάτου τα μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας είχαν δώσει αγωνιστικό ραντεβού στο κέντρο της πόλης για να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο προς την έκθεση, ενώ τη σκυτάλη θα έπαιρναν και οι κτηνοτρόφοι, με κινητοποίηση που είχαν καλέσει. Την Τετάρτη κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας συγκεντρώθηκαν στον κόμβο των «πράσινων φαναριών» στη Θεσσαλονίκη και αδειάζοντας δοχεία με γάλα στους δρόμους, δήλωσαν πως και ο δικός τους αγώνας συνεχίζεται. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων δήλωσαν ότι σχεδιάζουν και πανελλαδική πορεία στην Αθήνα, μέσα στο Φεβρουάριο. 
Άλλωστε η πολιτική του διαχωρισμού των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη, ήδη πλήττει χιλιάδες μικρομεσαίους και φτωχούς αγρότες. Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του μπλόκου της Νίκαιας, από τους 850.000 αγρότες που έκαναν αίτηση στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) για επιδότηση, μόνο οι 380.000 θεωρούνται ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα! Οι υπόλοιποι 470.000, που σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης είναι... γιατροί και δικηγόροι που παράλληλα έχουν εισόδημα από χωράφια και δεν χρειάζονται τις ενισχύσεις, δεν πήραν την επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο, ενώ αν περάσει όλο το πακέτο μεταρρυθμίσεων που προτείνει το υπουργείο, θα στερηθούν πολλά περισσότερα, κάτι που θα τους διώξει από το επάγγελμα και την ύπαιθρο. 

0 Τοποθετησεις: