Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση: Ούτε ένα ευρώ για όπλα

Οργή προκάλεσε στον κάθε εργαζόμενο που πληροφορείται τα ακραία αντεργατικά κυβερνητικά μέτρα η ανακοίνωση αγοράς όπλων.



Πριν συναντηθεί ο Γ. Παπανδρέου με το γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί για να συζητήσουν την παροχή γαλλικών δανείων, ενώ είχε προπαγανδιστεί μιντιακά ο εκβιασμός «όπλα αντί δανείων», η απαίτηση «κοινωνικής ειρήνης και εθνικής ενότητας», ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Μπεγλίτης ανακοίνωσε την αγορά έξι γαλλικών φρεγατών συνολικού κόστους 2,5 δισ. ευρώ, τμήμα του τεράστιου εξοπλιστικού προγράμματος των 20 δισ. Τελικά δόθηκε μόνο «ισχυρή πολιτική στήριξη». Επαφίεται σε επόμενες διαβουλεύσεις το αν μελλοντικά «συζητηθεί αν τελικώς είναι εφικτό να δημιουργηθεί ένας κοινός ευρωπαϊκός μηχανισμός για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων». Διαπιστώνουμε τι σημαίνει «Ευρωπαϊκή Αρωγή και Συνδρομή» για το ξεπέρασμα της καπιταλιστική κρίσης: απαιτήσεις αντιλαϊκών μέτρων, επιβολή εργασιακού μεσαίωνα, άγρια φορομπηξία και καταλήστευση από τους κερδοσκόπους του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Απαιτούν διαμέσου της τεράστιας δημαγωγικής επιχείρησης «θυσίες» από τους εργαζόμενους για τη σωτηρία του ευρώ!
Γιατί όμως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έστησε όλη αυτή την παράσταση σχετικά με την Αγορά των Φρεγατών; Η κυβέρνηση και ολόκληρο το αστικό κατεστημένο γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι ο κόσμος της εργασίας είναι αγανακτισμένος. Η καπιταλιστική κρίση αποτελεί αιτία και αφορμή για να επιβληθούν ιστορικής σημασίας αντεργατικά μέτρα. Η εμβάθυνση όμως της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων συνοδεύεται από την απόπειρα του ελληνικού αστικού κόσμου να διεκδικήσει ένα διευρυμένο ιμπεριαλιστικό περιφερειακό ρόλο. Το Πολεμικό Ναυτικό με τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ (και συμβολή στην αντιπυραυλική ασπίδα) - Ευρωστρατού, παίζει κεντρικό ρόλο, υπερασπίζοντας και τα συμφέροντα των ελλήνων εφοπλιστών.
Μέρος των συμβολαίων καταλήγουν σε έλληνες αντιπροσώπους γαλλικών πολυεθνικών και στην ιδιωτικοποιημένη - μετοχοποιημένη ελληνική πολεμική βιομηχανία, ενώ η διπλωματία των εξοπλισμών είναι εξαιρετικά δαπανηρή και αδιέξοδη. Ο απεργιακός ξεσηκωμός της 24 Φεβρουαρίου πρέπει να απαιτήσει το μπλοκάρισμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, την έξοδο της Ελλάδας από ΕΕ - ΝΑΤΟ, την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.