Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Μέτωπο κατά απολύσεων και ανεργίας





Σε πραγματικό εφιάλτη για τους εργαζόμενους μετατρέπεται η προοπτική της ανεργίας. Τους πρώτους μήνες του 2010 και στο πλαίσιο της συνολικής - σαρωτικής επίθεσης στην εργασία, οι εργοδότες προχώρησαν σε χιλιάδες απολύσεις πανελλαδικά.




 Την ανάγκη μετώπου κατά των απολύσεων και της ανεργίας, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΝΑΡ, το οποίο μάλιστα υπογραμμίζει ότι «στοιχείο ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας αποτελεί η ειδική επίθεση που ξεδιπλώνει η εργοδοσία το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά κλάδους για τη συντριβή της ταξικής αγωνιστικής πτέρυγας του εργατικού κινήματος, με αντίστοιχες στοχευμένες απολύσεις στις τηλεπικοινωνίες, τις επιχειρήσεις μετάλλου, τον κλάδο βιβλίου -χάρτου κ.ά.». Όπως σημειώνει το ΝΑΡ «το μέτωπο πάλης κατά των απολύσεων και της ανεργίας πρέπει να γίνει υπόθεση συνολικά του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος» και γι’ αυτό «καλεί όλους τους αγωνιστές του εργατικού κινήματος, όλους τους αριστερούς ανθρώπους, την κριτική και ανταγωνιστική προς το κράτος και το κεφάλαιο διανόηση, όλες τις μαχόμενες δυνάμεις του κινήματος και τις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς, να συμβάλουν άμεσα, σε μια ταξική εργατική απάντηση σε αυτό το πογκρόμ εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας. Η αδράνεια, η παθητικότητα, η υπόκλιση απέναντι στα ιδεολογήματα για την κρίση, η άρνηση της κοινής δράσης, ο διαχωρισμός των εργοδοτών σε “μικρούς” και “μεγάλους”, των εργαζομένων σε ξένους και Έλληνες, η ανοχή στη συμβιβαστική πρακτική των συνδικαλιστικών ηγεσιών και τα μισά λόγια, πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε μια θαρραλέα πολιτική στάση που θα τροφοδοτεί την αποφασιστική στάση και την αγωνιστική μαχητική αλληλεγγύη των εργαζομένων απέναντι στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία».




Ανακοινώσεις ΝΑΡ και πανεπιστημιακών υπέρ Ντ. Παλαιστίδη



Παρεμβαίνοντας το ΝΑΡ και στη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με την απόλυση του Ντ. Παλαιστίδη από την Άγρα και τα κείμενα διανοουμένων που κυκλοφόρησαν, τονίζει ότι «το εργατικό κίνημα, με μια τέτοια στάση, μπορεί να βγει κερδισμένο από την αναγκαία, δημιουργική - αγωνιστική συνάντηση με τους ανθρώπους της διανόησης, της τέχνης και του πολιτισμού. Σήμερα, που μεγάλο μέρος της διανόησης μπαίνει στην παραγωγή με όρους μισθωτής εργασίας και εκμετάλλευσης, οι διανοούμενοι πρέπει να συμβάλουν στην κατεύθυνση αυτή. Να πάρουν θέση, δίπλα και όχι ενάντια, στα αγωνιζόμενα τμήματα του εργατικού κινήματος. Από τη συνάντηση αυτή θα βγουν κερδισμένοι και οι ίδιοι οι άνθρωποι της πρωτοπόρας σκέψης στην κοινή μάχη ενάντια στη σύγχρονη βαρβαρότητα. Κεντρική και αδιαπραγμάτευτη θέση του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς γενικά αλλά και ιδιαίτερα στην περίοδο της κρίσης, πρέπει να είναι: Δεν δεχόμαστε καμία απόλυση!».
Υπέρ της άμεσης επαναπρόσληψης του Ντίνου Παλαιστίδη τάσσονται εικοσιεφτά πανεπιστημιακοί, οι οποίοι αναφέρουν στο κείμενό τους: «Οι πανεπιστημιακοί που υπογράφουμε αυτό το κείμενο θέλουμε να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο Ντίνο Παλαιστίδη. Γνωρίζουμε το ήθος, την αγωνιστικότητα και την ανιδιοτέλεια με την οποία στρατεύεται στην υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η απόλυσή του αποτελεί πράξη άδικη, ιδίως όταν έρχεται σε απάντηση της διεκδίκησης νόμιμων εργατικών δικαιωμάτων. Εκτιμούμε ότι σε τέτοιες συγκυρίες ο κόσμος των γραμμάτων, της επιστήμης και των τεχνών πρέπει να αποδεικνύει έμπρακτα τη στράτευσή του στο πλευρό των εργαζομένων και των συλλογικών μορφών οργάνωσής τους. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο χώρο του βιβλίου - χάρτου και του σωματείου τους δεν αποτελούν ούτε συκοφάντηση των εκδόσεων Άγρα, ούτε διασυρμό τους, αλλά το μόνο δρόμο για να αντισταθούν στην εργοδοτική αυθαιρεσία και να αγωνιστούν ενάντια σε μια άδικη απόλυση. Συντασσόμαστε έτσι και εμείς με το αίτημα της άμεσης επαναπρόσληψης του Ντίνου Παλαιστίδη και της πλήρους κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο χώρο του βιβλίου».
Υπογράφουν: Θανάσης Αλεξίου - Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Λάζαρος Απέκης - ΕΜΠ, Αριστείδης Αραγεώργης - ΕΜΠ, Δημήτρης Αναστασίου - Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Φωτεινή Βάκη - Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κώστας Γαβρόγλου - Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γρηγόρης Γεροτζιάφας - Faculté de Medecine Université Pierre et Maris Curie (Paris VI), Στράτος Γεωργούλας - Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Γιώργος Γρόλλιος - ΑΠΘ, Μανόλης Δαφέρμος - Πανεπιστήμιο Κρήτης, Δήμος Δριβαλιάρης - Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τίνα Ζορμπαλά - Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Γιώργος Κάργας - Γεωπονικό, Γιώργος Λιοδάκης - Πολυτεχνείο Κρήτης, Γιάννης Μαΐστρος - ΕΜΠ, Λεωνίδας Μαρούδας - Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Θόδωρος Μιχαλακόπουλος - ΕΜΠ, Θέμης Μπόκαρης - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Μωυσής Μπουντουρίδης - Πανεπιστήμιο Πατρών, Δημήτρης Πατέλης - Πολυτεχνείο Κρήτης, Τάκης Πολίτης - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σπύρος Σακελλαρόπουλος - Πάντειο Πανεπιστήμιο, Σταύρος Σταυρίδης - ΕΜΠ, Παναγιώτης Σωτήρης - Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Δημήτρης Σωτηρόπουλος - Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ξένια Χρυσοχόου - Πάντειο Πανεπιστήμιο, Μιχάλης Ψημίτης - Πανεπιστήμιο Αιγαίου.


ΠΡΙΝ 07/03/2010