Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Πυρπόληση ΜΑΡΦΙΝ: ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΧΘΡΙΚΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Κράτος και κυβέρνηση ωφελούν οι δολοφονικές πρακτικές τυφλής βίας

Θλίψη και οργή, κυριάρχησαν, την Τετάρτη το μεσημέρι, μεταξύ των απεργών διαδηλωτών. Αιτία η είδηση του θανάτου από ασφυξία τριών τραπεζοϋπαλλήλων στο υποκατάστημα της Μαρφίν Μπανκ, επί της οδού Σταδίου.
του Στράτου Βουραζέρη



Λίγο πριν άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους πυρπόλησαν την τράπεζα και μαζί με αυτή επιχείρησαν ναŸ κάψουν τα ελπιδοφόρα μηνύματα που έστελνε η μαζικότατη και μαχητικότατη απεργιακή συγκέντρωση. Το αρχικό μούδιασμα των διαδηλωτών, διαδέχτηκε η θλίψη για το χαμό τριών εργαζομένων και η οργή για εκείνους που σχεδιάζουν και υλοποιούν τέτοιου είδους δολοφονικές ενέργειες, ανεξαρτήτως προέλευσης και προθέσεων. Ενέργειες εχθρικές στις προσπάθειες ανάπτυξης εργατικού κινήματος και ως τέτοιες καταδικαστέες από όλες τις μαχόμενες δυνάμεις του αγώνα, που αναγνωρίζουν τον εχθρό στους εκπροσώπους της κυβέρνησης, της εργοδοσίας, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Εκπρόσωποι των οποίων δεν έχασαν την ευκαιρία, να «πατήσουν επί πτωμάτων», προκειμένου να ενοχοποιήσουν συνολικά τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας για το θάνατο των τριών εργαζομένων, ως «εκκολαπτήρια εγκληματικών ενεργειών».
Πρακτικές τυφλής βίας, που στρέφονται ενάντια σε εργαζομένους, δεν μπορούν να έχουν καμία σχέση με τον αγωνιζόμενο κόσμο της εργασίας, ο οποίος από την πρώτη μέρα της αντιπαράθεσης με το αστικό μπλοκ πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, αντιπαρατέθηκε στα ίσα και με πρόσωπο καθαρό απέναντι στην κυβέρνηση, την εργοδοσία, την ΕΕ, το ΔΝΤ, αλλά και τον αστικοποιημένο συνδικαλισμό, μη επιτρέποντας κανενός είδους παρερμηνείες. Σε ένα περιβάλλον που τα πιο βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα «κουκουλώνονται» κάτω από τα Ÿ υψηλά αστικά ιδανικά την πατρίδας, της ανεξαρτησίας, της αλληλεγγύης κοκ, το περιεχόμενο και οι μορφές του ταξικού εργατικού κινήματος, των πολιτικών τάσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτό, επιβάλλεται να δίνουν την πιο ξεκάθαρη και σαφή εικόνα, μη επιτρέποντας καμία Ÿπαρεξήγηση. Ήρθε η ώρα ομάδες, κυρίως του αναρχικού / αντεξουσιαστικού χώρου, να ξεπεράσουν τη «λατρεία της κουκούλας» και της τυφλής βίας, ξεκαθαρίζοντας και με αυτό τον τρόπο με ποια πλευρά είναι.
Η απάντηση των εργαζομένων και του κινήματος πρέπει να είναι δεδομένη, στον αντίποδα τέτοιων δολοφονικών επιθέσεων. Χαρακτηριστικό είναι το σύνθημα που ακούστηκε στη διαδήλωση της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη: «Εμάς το ιδανικό μας είναι η ζωή. Το έγκλημα δικό σας, δικοί μας οι νεκροί.» Σε ανακοίνωση του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, αφού υπογραμμίζεται «η αυθεντική, μαζική αυτοάμυνα της νεολαίας και του λαού, που δείχνει ένα καινούριο, μαχητικό πνεύμα που ανατέλλει», τονίζεται ότι «η μαζική δράση του ταξικού εργατικού κινήματος δεν είχε και δεν έχει καμία σχέση με την τυφλή, αναποτελεσματική και πολιτικά αξιοποιήσιμη από την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς του κράτους, βία των τυχοδιωκτικών ομάδων που δρουν στις πλάτες και σε βάρος του μαχητικού εργατικού κινήματος. Αυτές οι ομάδες πρέπει να απομονωθούν από όλες τις δυνάμεις που δρουν στο όνομα της μαζικής ταξικής πάλης και σύγκρουσης».
Από τη μεριά του κράτους, κύκλων της κυβέρνησης και των αστικών ΜΜΕ (ειδικά από το συγκρότημα Λαμπράκη) γίνεται μεθοδική προσπάθεια να ενοχοποιηθούν τα μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ως ορμητήρια των δραστών της συγκεκριμένης ενέργειας! Ο Π. Κωνσταντίνου, στέλεχος του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που βρέθηκε στα μπλοκ του μετώπου, έξω από το φλεγόμενο υποκατάστημα της Μαρφίν, μάς τόνισε ότι «πρόκειται για προσπάθεια πλήρους αντιστροφής της πραγματικότητας, με σκοπό να πλήξει ηθικά και να στοχοποιήσει τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ». «Εκτός του ότι συμβάλαμε στην απρόσκοπτη έλευση των πυροσβεστικών οχημάτων, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προσπάθησαν να σβήσουν τη φωτιά (σ.σ. υπάρχουν σχετικά βίντεο), αλλά και να ανοίξουν –δυστυχώς ανεπιτυχώς– την πόρτα της τράπεζας που ήταν κλειδωμένη», συμπλήρωσε ο Π. Κωνσταντίνου. Στον αντίποδα της προσπάθειας των μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ήταν οι δυνάμεις των ΜΑΤ και της ομάδας Δίας, οι οποίες, όχι μόνο δεν συνέβαλαν στην κατάσβεση, αλλά προσπάθησαν να χτυπήσουν τη διαδήλωση στο όνομα της πυρκαγιάς. Τη συγκεκριμένη στάση της αστυνομίας επιβεβαιώνουν με ανακοίνωσή τους και εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού, το μπλοκ των οποίων βρέθηκε σε μικρή απόσταση από το φλεγόμενο υποκατάστημα της Μαρφίν.
Το πυρκαγιά στη Μαρφίν, με την τραγική κατάληξη, έφερε όμως στο προσκήνιο πλήθος ερωτημάτων σχετικά με τα μέτρα ασφάλειας, που εφαρμόζονταν ή δεν εφαρμόζονταν, στην τράπεζα. Το χειρότερο όμως σύμφωνα και με την ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ), ήταν το γεγονός ότι «η διοίκηση της τράπεζας, δεν διέθετε την απαραίτητη προνοητικότητα και την αναγκαία ευαισθησία ώστε να δώσει εντολή στους εργαζόμενους να μην εργασθούν μία ημέρα γενικής απεργίας, γνωρίζοντας ότι τα τραπεζικά καταστήματα αποτελούν γνώριμους και διαχρονικούς στόχους σε όλη τη διαδρομή που ακολουθούν οι εργατικές πορείες και διαδηλώσεις». Η ΟΤΟΕ, που πραγματοποίησε 24ωρη απεργία την Πέμπτη, σε ανακοινώσεις που εξέδωσε κάνει λόγο για ηθικούς αυτουργούς του συμβάντος, οι οποίοι θα πρέπει να αναζητηθούν «στην ασκούμενη πολιτική, στην επιχειρησιακή στάση της αστυνομίας, αλλά και στις διοικήσεις των τραπεζών, που με την εκβιαστική τους πρακτική εμποδίζουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις και με την ανευθυνότητά τους δεν λαμβάνουν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείαςŸ».
Η ΟΤΟΕ τονίζει ότι το τραγικό γεγονός «δεν ήταν ατύχημα, ούτε αποτέλεσμα της κακιάς στιγμής», αναφερόμενη σε συγκεκριμένες ελλείψεις του κτιρίου: «Δεν διέθετε ειδικούς άθραυστους υαλοπίνακες στην εξωτερική όψη (Ÿ) ικανό σύστημα πυρασφάλειας (Ÿ) εναλλακτική έξοδο κινδύνου (Ÿ) προστατευτικά σιδερένια ρολά», τονίζεται στην ανακοίνωση της.