Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Τροπολογία-Πραξικόπημα

Πραξικοπηματική τροπολογία κατέθεσε την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση στη Βουλή. Με τη νέα «μικροαλλαγή» ο υπουργός Οικονομικών θα υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία ή σύμβαση δανεισμού διμερή ή πολυμερή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα ακραίας λιτότητας, χωρίς να χρειάζεται τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου!



Σύμφωνα με το νόμο που ψήφισε την Πέμπτη το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ, οριζόταν ότι τα σχετικά μνημόνια και συμφωνίες θα έπρεπε να εισάγονται στη Bουλή προς συζήτηση και κύρωση, ενώ με αυτή την τροποποίηση στη Bουλή τα ζητήματα αυτά θα φτάνουν μόνο για ενημέρωση! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τροπολογία, η λέξη «κύρωση» αντικαθίσταται από τη φράση «συζήτηση και ενημέρωση. Ισχύουν και εκτελούνται από της υπογραφής τους». Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν έντονα, μίλησαν για πραξικόπημα και ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία και να διακοπεί αμέσως η διαδικασία. «Αν δεν χρειαζόταν υπερψήφιση του νομοσχεδίου, γιατί έγιναν οι ψηφοφορίες και οι διαγραφές των βουλευτών; Τι νομοσχέδιο ψηφίστηκε τελικά την Πέμπτη;», διερωτήθηκε η αντιπολίτευση που κατάλαβε ότι «η εθνικής σημασία ψηφοφορία» είχε ενημερωτικό χαρακτήρα! Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αντιδραστική εξέλιξη. Το ΠΑΣΟΚ τροποποιεί παράνομα ήδη ψηφισθέν νομοσχέδιο το οποίο ουσιαστικά καταργεί την κοινοβουλευτική δημοκρατία! Η Βουλή περιορίζεται σε ένα θέατρο ενημέρωσης για τις συμφωνίες που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών με την «τρόικα»! Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το πράσινο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα απέσυραν τη συμμετοχή τους στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι η τροποποίηση έγινε έπειτα από αίτημα της ΕΕ προκειμένου να υπογράψει το δανειακό πρόγραμμα της χώρας και να μην υπάρχει καμιά κάθεστερηση στο αίτημα εκταμίευσης!
Η υπερκυβέρνηση του ΔΝΤ και της ΕΕ εγκάθισταται στην Ελλάδα με τη μετατροπή της Βουλής, του Yπουργικού Συμβουλίου και του πολιτικού συστήματος συνολικά σε μηχανισμό διακπεραίωσης και προπαγάνδισες των εκτελεστικών εντολών της «τρόικας».