Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΣΥΝ ...πλην Λακεδαιμονίων

Εξοδο ...βιβλικών διαστάσεων πραγματοποίησε η «Ανανεωτική Πτέρυγα» στο 6ο έκτακτο Συνέδριο του Συνασπισμού. Όπως οι Ισραηλίτες της Παλαιάς Διαθήκης, μετά τη 40χρονη περιπλάνησή τους στη έρημο του Σινά, βρήκαν το δρόμο της εξόδου από την Αίγυπτο προς τη Γη της Επαγγελίας, έτσι και η φιλοευρωπαϊκή τάση του Συνασπισμού οδήγησε τα βήματά της στην έξοδο του κτιρίου της Κουμουνδούρου, μετά από συγκατοίκηση εξήμισι χρόνων εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
του Γιώργου Λαουτάρη




 Μένει να αποδειχτεί ποια θα είναι η Γη Χαναάν για το Φώτη Κουβέλη και τους συντρόφους του, αν και όλα δείχνουν ότι πρόκειται για νέο πολιτικό φορέα έτοιμο και πρόθυμο να παίξει ρόλο στις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις. Τίποτα δεν θα είναι ίδιο στο Συνασπισμό, μετά από το Συνέδριο στο οποίο ναι μεν ο Αλέξης Τσίπρας επανεκλέχθηκε πρόεδρος με 75,6%, αλλά τα φώτα έπεσαν σε άλλα πρόσωπα.
«Δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε την απόφαση του Συνεδρίου γι’ αυτό και δεν θα θέσουμε υποψηφιότητα για τα καθοδηγητικά όργανα», ήταν η φράση του Φώτη Κουβέλη στο Στάδιο του Φαλήρου, που έδωσε το σύνθημα της αποχώρησης στα μέλη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας». Το σχέδιο που κατέθεσε η τάση και μειοψήφησε, ζητούσε άμεση απεμπλοκή από το ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που εκ των προτέρων είχε τεθεί ως «κόκκινη γραμμή». Το πρωί του Σαββάτου είχε προηγηθεί σύσκεψη της Πτέρυγας, όπου επί 320 συνέδρων, όλοι τάχθηκαν υπέρ της εισήγησης Κουβέλη που ζητούσε αποχώρηση, πλην 4 κατά και 2 λευκών. «Ο αριστερισμός που αποπνέει ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί πλαίσιο πολιτικής ασφυξίας για τη σύγχρονη, ανανεωτική, δημοκρατική και ριζοσπαστική Αριστερά που θέλουμε να εκφράσουμε», είπε λίγο αργότερα ο Φώτης Κουβέλης. Παρά τις επίμονες προσπάθειες της ηγεσίας του Συνασπισμού να αποτρέψει την οριστική έξοδο των ανανεωτικών, την Τετάρτη ανακοινώθηκε η ανεξαρτητοποίηση των τεσσάρων βουλευτών που έχουν αναφορά στη συγκεκριμένη τάση, του Φώτη Κουβέλη, του Θανάση Λεβέντη, του Νίκου Τσούκαλη και του Γρηγόρη Ψαριανού. Ως κίνηση που «σηματοδοτεί την έναρξη πορείας ανασυγκρότησης της ανανεωτικής Αριστεράς» περιέγραψε την απόφαση αυτή η «Ανανεωτική Πτέρυγα». Χωρίς ακόμα να έχουν προχωρήσει σε ανακοίνωση των σχεδίων τους, οι αποχωρήσαντες δείχνουν σημάδια συγκρότησης νέου πολιτικού φορέα: Ήδη απέκτησαν γραφεία στην πλατεία Βικτωρίας, ενώ σχημάτισαν χωριστό γραφείο Τύπου.
Πάντως, η ηγεσία του Συνασπισμού αντιμετώπισε με αμηχανία τη σημαντικότερη διάσπαση στην ιστορία του κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας, με συνέντευξή του στη ΝΕΤ, χαρακτήρισε την αποχώρηση «κίνηση βεβιασμένη και στο κενό». Μίλησε για «ανανεωτικές παραδοξότητες», τις οποίες μάλιστα αντιπαρέβαλε με τις «αριστερές παραδοξότητες», εννοώντας το μέτωπο του Αλέκου Αλαβάνου. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αποχώρηση της πτέρυγας υπηρετεί προσωπικές τακτικές, η ηγεσία του Συνασπισμού υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν στρατηγικού χαρακτήρα διαφωνίες που να επιβάλουν διαζύγιο. Όπως είπε χαρακτηριστικά στο Πριν ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνασπισμού, Πάνος Σκουρλέτης, «διαφωνούμε μόνο στο ζήτημα των συμμαχιών, ενώ δεν είχε κατατεθεί κάποια διαφορετική στρατηγική μέχρι σήμερα». Ο ίδιος τόνισε ότι η Ανανεωτική Πτέρυγα «καπηλεύτηκε το σύνθημα της ανανέωσης» και είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν χαρίζουμε στον Κουβέλη τις ανανεωτικές απόψεις». Επίσης, εκτίμησε ότι το σχέδιο για νέο πολιτικό φορέα δεν είναι βιώσιμο σε αυτή τη φάση και ότι δεν βρίσκει απήχηση. Πρέπει να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό τμήμα του ανανεωτικής τάσης, υπό τον τίτλο «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο Μελών ΣΥΝ 2010», παρέμεινε στο κόμμα και απέσπασε 17% του σώματος του Συνεδρίου (όλα τα ποσοστά μετά την αποχώρηση των Ανανεωτών).
«Σημαντικό πλήγμα για το Συνασπισμό» χαρακτήρισε με δηλώσεις του στο Πριν την κίνηση του Φώτη Κουβέλη ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που ζήτησε την παραίτηση των αποχωρησάντων και από τις βουλευτικές τους έδρες. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι ιδεολογική και οργανωτική ανασυγκρότηση του Συνασπισμού», ενώ υπογράμμισε με νόημα ότι «πρέπει να αποφευχθεί κάθε άλλη διάσπαση εντός του ΣΥΡΙΖΑ». Σημειωτέον, η πλατφόρμα που εκπροσωπεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο Συνέδριο κατέβηκε με τίτλο «Αριστερό Ρεύμα» και καταγράφηκε ως δεύτερη δύναμη με το 30% των συνέδρων.
Αίνιγμα πάντως παραμένουν οι επόμενες κινήσεις του «κυανόκρανου» όπως παρουσιάστηκε Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο πέμπτος βουλευτής της πτέρυγας ψήφισε το σχέδιο Κουβέλη στο Συνέδριο, δεν έθεσε υποψηφιότητα για τα όργανα του κόμματος, αλλά παρέμεινε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.