Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ξεκινάει το χτίσιμο ενός σχολείου για τη Γάζα

Αποστολή αντιπροσωπείας από εκπαιδευτικούς

'Ηταν Δεκέμβρης του 2008 όταν οι σιωνιστές χτύπησαν τον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας. Χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα όπλα που τους παρέχει η αμερικάνικη πολεμική βιομηχανία στράφηκαν ξανά ενάντια σε άοπλους Παλαιστίνιους, βγάζοντας την εκδικητική μανία τους. Μέσα σε έναν μήνα σκότωσαν πάνω από 1.500 ανθρώπους, ενώ τραυμάτισαν ακόμη περισσότερους και κατέστρεψαν χιλιάδες κτίρια, ανάμεσά τους και 200 περίπου σχολεία.


Παύλος Αντωνόπουλος, Γιώτα Ιωαννίδου



Οι πρωτοπόροι εκπαιδευτικοί στη χώρα μας από την πρώτη στιγμή ευαισθητοποιήθηκαν. Είχε προηγηθεί η εξέγερση του Δεκέμβρη ’08, μια εξέγερση - προοίμιο της αντίστασης του λαού στην επερχόμενη επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας. Οι εκπαιδευτικοί συνδιοργάνωσαν τις μαζικές διαδηλώσεις κατά του σιωνιστικού κράτους. Συνδιοργάνωσαν αποστολή στη βομβαρδιζόμενη Γάζα που με επιτυχία κατάφερε να μπει στη μαρτυρική περιοχή και να δηλώσει τη συμπαράσταση των ελλήνων εργαζομένων. Παράλληλα, αποφάσισαν να κάνουν μια αυτονόητη για τους εκπαιδευτικούς πράξη: Να χτίσουν ένα σχολείο στη Γάζα, στη θέση ενός βομβαρδισμένου. Ο στόχος ήταν διπλός. Πρώτα να δηλώσουν τη συνολική συμπαράσταση των ελλήνων εκπαιδευτικών και των μαθητών στο μαρτυρικό λαό της Παλαιστίνης και δεύτερο να συμβάλουν στην προσπάθεια σπασίματος του εμπάργκο, που έχουν επιβάλει στη Γάζα οι σιωνιστές με την απόλυτη κάλυψη των Aμερικανών, των Eυρωπαίων αλλά και των προδοτικών κυβερνήσεων των αραβικών χωρών προεξαρχόντων των Αιγυπτίων.
Με το σύνθημα «Ένα σχολείο για τη Γάζα», δεκάδες διδασκαλικοί σύλλογοι και σωματεία καθηγητών ξεκίνησαν μια πραγματική εκστρατεία. Δάσκαλοι, καθηγητές, γονείς προσέφεραν τον οβολό τους. Μαθητές όλων των ηλικιών προσέφεραν το χαρτζιλίκι τους για ένα σχολείο στη Γάζα. Ο σύντροφος μας δάσκαλος Σπύρος Μαρκόπουλος πρωτοστάτησε σε αυτή την εξόρμηση. Δυστυχώς όμως έφυγε ξαφνικά. Οι συγγενείς και φίλοι δεν δίστασαν. Στη μνήμη του πρόσφεραν 14.000 ευρώ για το σχολείο στη Γάζα.
Έγιναν πολλές προσπάθειες από τότε για να πάει αντιπροσωπεία στη Γάζα, να παραδώσει τα χρήματα και να οργανώσει το στήσιμο του σχολείου. Ο σύμμαχος των σιωνιστών Μουμπάρακ, παρουσιάζονταν αρνητικός να περάσουν οι εκπαιδευτικοί τα σύνορα της Ράφα. Ώσπου ξεκίνησε η αποστολή «Ένα καράβι για τη Γάζα». Η πειρατική, τρομοκρατική επέμβαση των σιωνιστών στα πλοία είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία εννέα τούρκων ακτιβιστών, τον τραυματισμό δεκάδων άλλων και την κακοποίηση πολλών κοινωνικών αγωνιστών. Οι αποτρόπαιες αυτές ενέργειες προκάλεσαν την παγκόσμια κατακραυγή. Το αντιδραστικό καθεστώς της Αιγύπτου, υπό την πίεση του κοινού αισθήματος υποχρεώθηκε να χαλαρώσει τον αποκλεισμό στη Γάζα.
Αυτή την ευκαιρία εκμεταλλεύτηκε η κίνηση «Ένα σχολείο για τη Γάζα» και μέσα σε μια εβδομάδα οργάνωσε την αποστολή. Δέκα εκπαιδευτικοί με τη συνοδεία ενός δημοσιογράφου, του Πέτρου Παπακωνσταντίνου, βρεθήκαμε στη Ράφα. Μετά από απίστευτα εμπόδια που όρθωσαν οι αιγυπτιακές αρχές, η αντιπροσωπεία μας μπήκε στη Γάζα.
Μέσα σε τρεις μέρες έγιναν απίστευτες συναντήσεις. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Χανίγια, τον υπουργό Παιδείας, τον υπουργό Υγείας, τον υπουργό - υπεύθυνο για τους φυλακισμένους στις ισραηλινές φυλακές που ανέρχονται στις 11.000 περίπου, καθώς και με οικογένειες φυλακισμένων. Συναντήθηκε με ηγετικά στελέχη όλων των κομμάτων και είχε πολύ ουσιαστικές συζητήσεις μαζί τους για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί. Όλοι συμφώνησαν ότι βασικός όρος για την εξέλιξη της λαϊκής αντίστασης ενάντια στους σιωνιστές, είναι η ενότητα του λαού της Παλαιστίνης. Κάτι που δυστυχώς είναι ζητούμενο μετά τη συμφωνία του Όσλο και μια σειρά τραγικών λαθών που έχουν γίνει από όλες τις πλευρές, κυρίως όμως από την πλευρά της Παλαιστινιακής Aρχής που ηγεμονεύεται από τη Φατάχ, έχοντας δημιουργήσει βαθιά ρωγμή στις σχέσεις της Χαμάς από τη μια και της Παλαιστινιακής Aρχής από την άλλη.
Τέλος, η ομάδα των εκπαιδευτικών επισκέφτηκε πολλές περιοχές της Γάζας και είδε τα αποτελέσματα της σιωνιστικής θηριωδίας. Από τα 400 περίπου σχολεία τα μισά έχουν χτυπηθεί. Αναγκάζονται να στριμώχνουν πάνω από 50 μαθητές σε κάθε αίθουσα, βάζοντας όμως προοπτική να τα φτάσουν κάτω από 25. Η ανεργία είναι πάνω από 80% και επιβιώνουν με τα εμβάσματα που τους έρχονται από έξω. Πάνω από τα μισά αναγκαία φάρμακα και άλλα αναλώσιμα απουσιάζουν από τα νοσοκομεία. Συζήτησε με νέους Παλαιστίνιους και επισκέφτηκε σχολεία. Εν τέλει βρέθηκε ο τόπος ανέγερσης των νέων σχολικών αιθουσών και υπήρξε συμφωνία γι’ αυτό με τον υπουργό Παιδείας. Η πτέρυγα του σχολείου «Σπύρος Μαρκόπουλος» στην πιο βασανισμένη περιοχή της Γάζα, θα είναι σε σύντομο διάστημα πραγματικότητα.
Ο παλαιστινιακός λαός πρέπει να νικήσει. Δεν είναι όμως μόνο δική του υπόθεση. Είναι ευθύνη όλων των λαών. Το σιωνιστικό δολοφονικό κράτος του Ισραήλ πρέπει να απομονωθεί. Οι λαοί πρέπει να επιβάλουμε στις κυβερνήσεις μας: καμία σχέση με τους δολοφόνους.