Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Να βγει η νέα γενιά στο προσκήνιο

νεολαία ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Παρόλο που στο στόχαστρο της επίθεσης μπαίνουν οι δυνάμεις της εργασίας στο σύνολό τους, η νέα γενιά γίνεται δέκτης των αλλαγών στο πλαίσιο διαμόρφωσης ενός νέου τοπίου. Οι νέες εργασιακές σχέσεις, η μηδενική πιθανότητα σύνταξης για τους νέους, οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στην εκπαίδευση και το Σύμφωνο Πρώτης Απασχόλησης βάζουν με ειδικό και αναβαθμισμένο τρόπο στο στόχαστρο τη σημερινή μαθητική, σπουδάζουσα και εργαζόμενη νεολαία. 


Ωστόσο, δεν πρέπει να παραγνωριστεί μια βασική και πολύ σημαντική αντίφαση που διαπερνά τη συμμετοχή των νέων στις κινητοποιήσεις. Από τη μια η αμφισβήτηση της δυνατότητας των αγώνων να είναι νικηφόροι σε συνδυασμό με μια απέχθεια προς τον επίσημο συνδικαλισμό, και από την άλλη οργή και δυσφορία για το παρόν και το μέλλον, χαρακτηριστικά που μπολιάζουν μαζικά νέους ανθρώπους με ανησυχίες, ερωτήματα και αγωνιστική διάθεση.

Οφείλουμε να συμβάλουμε στη συγκρότηση ενός δικτύου νεολαιίστικης εργατικής αλληλεγγύης ενάντια στον αυταρχισμό των εργοδοτών και ενός αντικαπιταλιστικού εργατικού ρεύματος στη νεολαία ενάντια στη βάρβαρη κρατική επίθεση από την κυβέρνηση, το κεφάλαιο, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Μορφές που θα μπορούν να οδηγήσουν στην πολύπλευρη συσπείρωση της νεολαίας γύρω από πολιτικές πρωτοβουλίες και μέτωπα σε κρίσιμα ζητήματα σήμερα, που αποτελούν όψεις της σκληρής ταξικής σύγκρουσης κεφαλαίου - εργασίας.

Θέλουμε μια πρόταση που να οργανώνει και να τροφοδοτεί, για το παρόν και το μέλλον της εργατικής νεολαίας, ένα χώρο διαλόγου, αναζήτησης και πράξης, που θα συνδέεται με συγκεκριμένο τρόπο με το κάλεσμα για μια ευρεία ανάπτυξη της νεολαιίστικης εργατικής αντίστασης και ριζοσπαστικοποίησης, για τη συγκρότηση ή «ανασύσταση» σωματείων, για τη συγκρότηση αριστερών ριζοσπαστικών πολιτικοκοινωνικών συλλογικοτήτων, όπου ζει και εργάζεται η νεολαία. Μια τέτοια πρόταση θα δοκιμαστεί στη συμβολή της στις ευρύτερες κινητοποιήσεις του κόσμου της εργασίας και θα πραγματοποιηθεί μέσα από αυτοτελείς πολιτικές και κινηματικές πρωτοβουλίες σε χώρους και συλλογικότητες που εργάζεται μαζικά η νεολαία. Θα συμπυκνωθεί στην κατ’ αρχήν προσπάθεια για την οργάνωση «μέρας νεολαίας» μετά το καλοκαίρι.

Είναι αναγκαία σήμερα η εμφάνιση μέσα από ποικίλους δρόμους μιας ευρύτερης κινηματικής και πολιτικής πρωτοπορίας σε ιδιαίτερους χώρους της νεολαίας, που στη βάση της εργατικής προοπτικής και της υπάρχουσας κατάστασης θα αναμετράται με την επίθεση και θα ενισχύει τη γενικότερη αντικαπιταλιστική - αντικυβερνητική πάλη, θα ενοποιείται στη βάση των κοινών συμφερόντων με τη σύγχρονη εργατική τάξη, άλλα και θα διεκδικεί στηριζόμενη στο ιδιαίτερο συμφέρον της. Η εμφάνιση μιας τέτοιας πρωτοπορίας είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την πολιτική καμπάνια και παρέμβαση, την προώθηση της λογικής ενός ριζοσπαστικού νεολαιίστικου κινήματος κι ενός αντικαπιταλιστικού πολιτικού ρεύματος στα εντός του.

Η ανάδειξη των ζητημάτων του «συμφώνου πρώτης απασχόλησης», της ανεργίας στη νεολαία και των απολύσεων αποκτούν κομβική σημασία για την ενίσχυση της νεολαιίστικης συμμετοχής στις εργατικές αντιστάσεις. Η παρέμβαση στη νεολαία πραγματοποιείται μέσα από μια πολυμορφία πρωτοβουλιών και κατευθύνσεων στους μαθητές, στη σπουδάζουσα νεολαία, στους στρατευμένους και την εργατική νεολαία. Να καλέσουμε όλο αυτό το δυναμικό σε εξέγερση εργατικού και νεολαιίστικου χαρακτήρα. Για να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος θέλουμε μορφές, που να συνηγορούν στην κατάκτηση ανώτερων μορφών συλλογικότητας και συσπείρωσης. Ώστε να συμβάλουν ευρύτερα στην υπόθεση της οικοδόμησης νεολαιίστικου μετώπου και βαθύτερης σύνδεσης με το ταξικά αναγεννημένο εργατικό κίνημα. Nα ενσωματώνονται μορφές συλλογικής αναζήτησης και αμφισβήτησης των προτύπων ζωής ή του κυρίαρχου πολιτισμού. Όπου μπορεί να αξιοποιείται όλη η πολυμορφία των δράσεων. Nα συναντάνε ευρύτερη λαϊκή απήχηση. Μέσα στις οποίες μπορεί να κατακτιέται ανώτερο πολιτικό περιεχόμενο και να ισχυροποιείται μέσα στην εξέλιξη της πάλης η αντικαπιταλιστική πτέρυγα. Nα συμβάλλουν καταλυτικά στην ανάπτυξη αντιστάσεων σε επί μέρους χώρους και γενικά, να έχουν αναφορά σε μερίδες του μαζικού κινήματος και να ενσωματώνουν τα πιο προωθημένα τμήματά του.

Το έδαφος ανάπτυξης κάθε τύπου ενότητας προϋποθέτει το μαζικό κίνημα ως χώρο εφαρμογής κι ενίσχυσης. Όσο θα βαθαίνει η επίθεση του διεθνούς και εγχώριου κεφαλαίου, θα ανοίγουν –με αντιφάσεις– οι δρόμοι ριζοσπαστικοποίησης αυτού του δυναμικού, καθώς ο στρατηγικός χαρακτήρας των ερωτημάτων απαιτεί στρατηγικού τύπου αντικαπιταλιστικές απαντήσεις. Έτσι, κρίσιμα ζητήματα της γραμμής μας, όπως η στάση πληρωμών και η διαγραφή του χρέους, η εθνικοποίηση των τραπεζών, η απειθαρχία στην ΕΕ - ΟΝΕ, η έξοδος από την ΕΕ και το ευρώ, συζητιούνται, σε έναν ευρύτερο από ότι μέχρι τώρα κύκλο. Ιδιαίτερη σημασία έχει με αυτή την έννοια η προσπάθεια αξιακής και στρατηγικής απάντησης αντίστοιχη του βάθους της επίθεσης.