Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Φορολογικός παράδεισος

Ποια νησιά Κεϊμάν; Ποιος Άγιος Βικέντιος; Ελλάδα! Εδώ θα γίνει ο μεγαλύτερος φορολογικός παράδεισος του πλανήτη, αν τυχόν και υλοποιηθούν οι επίμονες (κατευθυνόμενες επομένως...) φημολογίες για νέα μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.


Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι να δοθεί νέα ώθηση στην ανάπτυξη! Μ' αυτό το σκεπτικό ήδη ετοιμάζουν ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο που είναι βέβαιο ότι μεταξύ άλλων, όπως η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, θα περιλαμβάνει και τη σημαντική μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από 40% που βρίσκεται σήμερα. Να σημειωθεί ότι μόλις πριν δύο μήνες ψηφίστηκε άλλος φορολογικός νόμος που μείωνε το φόρο στα αδιανέμητα κέρδη από το 25% στο 20%.

Αν εφαρμοστεί η νέα πρόταση τα δημόσια έσοδα θα δεχθούν ένα συντριπτικό πλήγμα. Θα μειωθούν κάθετα οδηγώντας σε παροξυσμό την υπό εξέλιξη δημοσιονομική κρίση, που προκλήθηκε πάλι από τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και το τσάμπα χρήμα στους τραπεζίτες. Οπότε, νέες αυξήσεις στο ΦΠΑ και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης σε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα θα ανακοινώνονται κάθε τρεις και λίγο, όπως συμβαίνει τώρα, για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες που αφήνουν πίσω τους οι διαφυγόντες φόροι του κεφαλαίου.

Αυτό που θα αποκαλυφθεί όμως με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο θα είναι η κοροϊδία της κυβέρνησης, καθώς με το ένα χέρι χαρίζει φόρους στο κεφάλαιο και με το άλλο σκουπίζει τα δάκρυα για τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Κι αμέσως μετά αυξάνει τους φόρους που πληρώνουν οι εργαζόμενοι, βυθίζοντας στη φτώχεια την κοινωνία!