Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ιδιωτικές οι τράπεζες με λεφτά του ...κράτους!

Oργή σε εργαζόμενους και κόμματα προκαλεί το ξεπούλημα TT – ATE




Τρόμαξαν τα λαμόγια της κυβέρνησης Παπανδρέου –τα οποία με επικεφαλής τον ίδιο και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχουν στήσει το μεγάλο κόλπο της πρότασης εξαγοράς του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς– από την καθολική κατακραυγή που ξεσήκωσε η σκανδαλώδης απόπειρά τους και τώρα προσπαθούν να δουν πώς θα περάσουν το σχέδιό τους. Πανικόβλητο το Μέγαρο Μαξίμου διοχετεύει στα ΜΜΕ τη δήθεν «πληροφορία» ότι ο πρωθυπουργός δεν ήταν από πριν ενήμερος για την πρόταση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, υποδεικνύοντας έτσι ως πολιτικό υπεύθυνο τον Γ. Παπακωνσταντίνου, τον Χ. Παμπούκη και τον Θ. Πάγκαλο! Ο αναβρασμός στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στη ΝΔ, η ηγεσία της οποίας τάχθηκε ακαριαία υπέρ της πρότασης, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Απο το Μέγαρο Μαξίμου ισχυρίζονται τώρα ότι δήθεν η κυβέρνηση δεν έχει λάβει καμιά απόφαση για την πώληση του ΤΤ και της ΑΤΕ και προσπαθούν να ελιχθούν αναφέροντας ότι θα προσλάβουν (χρυσοπληρωμένους, φυσικά) ξένους συμβούλους για να αποτιμήσουν την αξία της συμμετοχής του Δημοσίου στις δύο τράπεζες. Οι διαστάσεις του σκανδάλου γίνονται εμφανείς και από το γεγονός ότι η πρόταση της Πειραιώς για την εξαγορά της ΑΤΕ αποτιμά τη μετοχή της σε 0,53 ευρώ, ενώ στο χρηματιστήριο είχε 1,07 ευρώ! Πρόκληση αποτελεί όμως και το γεγονός ότι η Πειραιώς, που προτείνει να αγοράσει έναντι 701 εκατομμυρίων ευρώ τις δύο κρατικές τράπεζες, έχει ήδη αντλήσει 750 εκατομμύρια από το κυβερνητικό πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών, ενώ έχει πάρει δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων από το... ΤΤ, την ΑΤΕ και την επίσης κρατική Τράπεζα Αττικής! Ο πρόεδρος της Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας εμφανίζεται δηλαδή να θέλει να αγοράσει σχεδόν όλο το υπό κρατικό έλεγχο τραπεζικό σύστημα με λεφτά του... κράτους!

Πέρα από τις οικονομικές παραμέτρους όμως, ακόμη πιο προκλητική είναι η στάση της παρέας του Γ. Παπανδρέου αναφορικά με τις συνέπειες που θα έχει η απόσυρση του κράτους από το ΤΤ και την ΑΤΕ, οι οποίες έχουν και οι δύο ιδιαίτερα κοινωνικά χαρακτηριστικά που αποκλείεται εξ ορισμού να διατηρηθούν σε περίπτωση ιδιωτικοποίησής τους. Οι αγρότες, ο πληθυσμός της υπαίθρου και οι πιο φτωχοί μικροκαταθέτες θα πληγούν απ’ αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις. Ιδιαίτερα έντοντες είναι βεβαίως οι αντιδράσεις και των εργαζομένων στο ΤΤ και την ΑΤΕ, οι οποίοι την Παρασκευή πραγματοποίησαν απεργίες με μαχητικό χαρακτήρα.