Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Μουσική κρουαζιέρα στη Μεσόγειο

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΣΙΤΑΣ, Πλανόδιος αριστερός

Ένα άκρως ενδιαφέρον μουσικό τετραήμερο συμβαίνει την εβδομάδα που μας έρχεται στη μουσική σκηνή του Μπάντμιντον. Οι αδερφές Βουγιουκλή, η Ελένη και η Σουζάνα, οι «Μάγισσες» που έκλεψαν τις καρδιές μας τα δύο προηγούμενα χρόνια Στο τρένο στο Ρουφ θα δώσουν μία μουσική παράσταση που κοινωνεί την έκσταση της Κάτω Ιταλίας, το μυστήριο της βαλκανικής πολυφωνίας, το σπαραγμό των πορτογαλέζικων φάδο και τη δωρικότητα των μπλουζ της Αμερικής και του ρεμπέτικου. 


Η αυθεντικότητα της φωνής και η εκρηκτικότητα της ερμηνείας των ταλαντούχων καλλιτέχνιδων, μουσικών - performers αναδεικνύουν σε ιεροτελεστία τον παγκόσμιο μουσικό ήχο. Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή ξεκίνησαν από πολύ νωρίς να πειραματίζονται με τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η ανθρώπινη φωνή, με ρεπερτόριο από τραγούδια a cappella, χωρίς όργανα, βασισμένα μόνο στη φωνή τους. Τα περισσότερα τραγούδια τους είναι παραδοσιακά, καθιστικά - αφηγηματικά και συνεπώς τους ταιριάζει περισσότερο ο συγκεκριμένος τρόπος. Φυσικά ο κύριος όγκος των τραγουδιών τους είναι με τη συνοδεία κιθάρας, πιάνου και κρουστών που παίζουν οι ίδιες. Επειδή ο στίχος είναι ιδιαίτερα σημαντικός στα συγκεκριμένα τραγούδια, τα τραγουδούν στην πρώτη γλώσσα και με σεβασμό στην προφορά και εκφορά της. Το ρεπερτόριό τους αποτελείται από τραγούδια ρεμπέτικα και παραδοσιακά ελληνικά σε όλες τις διαλέκτους συμπεριλαμβανομένων ελληνόφωνων της Κ. Ιταλίας, πορτογαλέζικο φάδο, ισπανόφωνα, γαλλικά, ιταλικά, ρουμάνικα, τούρκικα, αραβικά, τσιγγάνικα, σέρβικα, αμερικάνικο μπλουζ και τζαζ, αρμένικα, σεφαραδείτικα, πομάκικα και βουλγάρικα. Συνολικά τραγουδούν σε πάνω από είκοσι γλώσσες και διαλέκτους, τις περισσότερες από τις οποίες κατανοούν αρκετά καλά.

Όλα τα τραγούδια τους ξεχωρίζουν για την εκφραστικότητα και την αντοχή τους στο χώρο και στο χρόνο και τα δουλεύουν πολύ καιρό πριν τα παρουσιάσουν, ούτως ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν πράγματα που δεν φαίνονται στα πρώτα ακούσματα. Στη σύντομη καλλιτεχνική τους παρουσία έχουν ήδη συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες όπως με τη Μαρία Φαραντούρη, τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, τους Άβατον, πολλές φορές με τον Θανάση Γκαϊφίλλια, τον Ψαραντώνη, τον Βασίλη Λέκκα και μόλις πρόσφατα στον πρώτο επίσημα προσωπικό τους δίσκο με τον Γιάννη Σπάθα και τον Χρήστο Θηβαίο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαστε με τα δύο αυτά τρομερά κορίτσια και πολύ φοβόμαστε ότι δεν θα είναι η τελευταία αφού αποτελούν πια μέρος του συνόλου του παρόντος και του μέλλοντος της μουσικής μας και του τραγουδιού. Πέρα από το αστείρευτο ταλέντο τους οι δύο νεαρές επιστήμονες (η Ελένη είναι γλωσσολόγος και η Σουζάνα μαθηματικός) διακρίνονται ιδιαίτερα για το ήθος και τις απόψεις τους, που έχουν να κάνουν με αντιλήψεις επαναστατικές για την τέχνη και τον πολιτισμό. Ο παγκόσμιος πολιτισμός πρέπει να γίνει κτήμα όλου του κόσμου. Ενάντια στην οικονομική παγκοσμιοποίηση επιτακτική ανάγκη πια η πολιτιστική παγκοσμιοποίηση, πρέπει να συμβάλει στην αλληλοκατανόηση και στη συνεργασία των λαών της γης, είναι μία από τις απόψεις τους για τα πολιτιστικά δρώμενα. Στον τομέα αυτόν κινούνται εδώ και κάποια χρόνια και το αποτέλεσμα της δουλειάς τουςείναι εξαιρετικό. Το να ασχολούνται σήμερα δύο νεαρά άτομα με την ιστορικότητα και διαχρονικότητα της μουσικής και των τραγουδιών του κόσμου, καταθέτοντας μάλιστα και τη δική τους μουσική άποψη, δεν είναι φαινόμενο σύνηθες για τα ελληνικά δεδομένα.

Η επιστημονική ιδιότητα της Ελένης χρησιμοποιείται κιόλας στην καλύτερη κατανόηση και έκφραση των στίχων των ξενόγλωσσων τραγουδιών. Με βάση την πολύ δουλειά και αναζήτηση, τα δύο νεαρά κορίτσια παρουσιάζουν ένα άψογο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Στον τομέα αυτό πειραματίζονται ερευνούν και προπάντων εκφράζονται και οι ίδιες με τα τραγούδια του κόσμου. Σε μία μουσική ιεροτελεστία και μυσταγωγία λοιπόν με τις Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή. Οι παραστάσεις θα δοθούν στη μουσική σκηνή Μπάντμιντον, από 21 έως 24 Ιουλίου στις 22.00 με γενική είσοδο 15 ευρώ. Τηλέφωνο επικοινωνίας και κρατήσεων: 210.88.40.600.