Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ένα «Αριστερό βήμα» διαλόγου και κοινής δράσης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ

Η περαιτέρω διεύρυνση και ο προγραμματισμός των πρώτων δημοσίων παρεμβάσεων ήταν το αντικείμενο της πρώτης συνέλευσης του «Αριστερού βήματος διαλόγου και κοινής δράσης», που πραγματοποιήθηκε στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του συλλόγου εργαζομένων της Τράπεζας της Ελλάδας, την περασμένη Δευτέρα.


Συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών (φτάνουν ήδη κοντά στις 200, από τις αρχικά 77) στο κείμενο της Έκκλησης για διάλογο και κοινή δράση της Αριστεράς, που αναμένεται να λάβει μεγάλες διαστάσεις με τη δημιουργία της ιστοσελίδας www.aristerovima.gr, η οποία θα αποτελέσει και βασικό μέσο ανάπτυξης του διαλόγου. Παράλληλα, το «Αριστερό Βήμα» που συγκροτήθηκε με τη συνέλευσή του, επιχειρεί να βαθύνει το περιεχόμενό του, λαμβάνοντας υπόψη συμβολές και κριτικές παρατηρήσεις.
Τη συνέλευση άνοιξε εισηγητικά ο Γ. Μανιάτης, ο οποίος τόνισε ότι «σεβόμαστε το σύνολο των αριστερών κομμάτων και οργανώσεων, ανεξαρτήτως των μεγεθών τους και δεν εννοούμε να αποτελέσουμε προθάλαμο δημιουργίας νέας πολιτικής κίνησης ή εκλογικών σχημάτων, ούτε να εμπλακούμε στις εσωτερικές διαμάχες του αριστερού χώρου». Και συνέχισε: «Θα επιμείνουμε στην ανάπτυξη δημιουργικών προσπαθειών για να οικοδομηθούν γέφυρες αλληλεγγύης και κριτικού διαλόγου ανάμεσα σε όλες τις αριστερές δυνάμεις. Επιπλέον, θα επιδιώξουμε την κοινή δράση με τις μετωπικές κινήσεις των αριστερών δυνάμεων στο επίπεδο του εργατικού κινήματος, των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της αντιπολεμικής δράσης κ.α. Ιδιαίτερα θα επιδιώξουμε το συντονισμό με άλλες πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα εναντίον του μνημονίου και της τρόικας, όπως εκείνες των οικονομολόγων - επιστημόνων και των καλλιτεχνών». Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο τραγουδοποιός Δ. Τσακνής, ο οποίος ενημέρωσε για μια ανάλογη πρωτοβουλία καλλιτεχνών, ενώ τόνισε ότι το «Αριστερό βήμα» δεν πρόκειται να γίνει «συνιστώσα» κανενός κόμματος ή συνασπισμού δυνάμεων.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που αποφασίστηκε, «τα σφαγιαστικά μέτρα που επιβάλλει η τρόικα κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, στο πλαίσιο του διαβόητου μνημονίου, μπορούν και πρέπει να ανατραπούν από ένα ανασυγκροτημένο, ενωμένο και ανεξάρτητο λαϊκό κίνημα, πέρα από την κηδεμονία οποιασδήποτε γραφειοκρατίας». «Ο κοινωνικός πόλεμος –συνεχίζει– που κηρύχθηκε από τις δυνάμεις της ιδιόμορφης “κατοχής’’ στο εργαζόμενο ελληνικό έθνος δεν κρίθηκε, δεν τέλειωσε, αλλά μόνο τώρα αρχίζει! Δεν αναγνωρίζουμε κανένα τετελεσμένο! Στη νέα περίοδο της παρατεταμένης λαϊκής αντίστασης που αρχίζει, με προοπτική την πλήρη ανατροπή του μνημονίου, η αλληλεγγύη, η δημιουργική αλληλεπίδραση και η ενωτική δράση όλων των αριστερών δυνάμεων και ευρύτερα όλων των αδιάφθορων, ανυπότακτων δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας, είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη νικηφόρα προοπτική του κινήματος».

Η συνέλευση του «Αριστερού βήματος» κατήγγειλε την επικίνδυνη διολίσθηση της κυβέρνησης και ισχυρών υποστηρικτών της σε ακραία αντικομμουνιστικές - αντιαριστερές επιθέσεις. Σ’ αυτό το φόντο, εκτιμά, το θέμα της δημοκρατίας, των λαϊκών ελευθεριών αναδεικνύεται σε σημαντικό ζήτημα λαϊκής συσπείρωσης και ενιαίας, μετωπικής δράσης.

Με αφορμή την άφιξη, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, το «Αριστερό βήμα» θα συνδιοργανώσει, με την Πρωτοβουλία οικονομολόγων κι άλλες πρωτοβουλίες από τη χώρα μας και το εξωτερικό, διεθνή διάσκεψη στην Αθήνα με επίκεντρο το πρόβλημα του επαχθούς χρέους - μηχανισμού καταλήστευσης και ομηρίας της εργαζόμενης Ελλάδας, τον κοινωνικό πόλεμο που έχει εξαπολυθεί και την επεξεργασία αριστερής, εναλλακτικής απάντησης, «έξω από τα ασφυκτικά όρια που καθορίζουν η ΕΕ, το ΔΝΤ και η πειρατική, ελληνική ολιγαρχία», όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου. Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν γνωστοί ξένοι διανοητές του αριστερού χώρου, ριζοσπάστες οικονομολόγοι και κοινωνικοί αγωνιστές και θα επιδιωχθεί να συνοδευτεί από σειρά κινηματικών και καλλιτεχνικών γεγονότων εναντίον της τρόικας κυβέρνησης - ΔΝΤ - ΕΕ.

Στην προσπάθεια τεκμηριωμένης απάντησης στο εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα της εποχής μας το «Αριστερό βήμα» θεωρεί ότι είναι αναγκαία η καλύτερη μελέτη του σύγχρονου ελληνικού καπιταλισμού, «υπό το φως των νέων δεδομένων που δημιούργησαν η καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και η ιμπεριαλιστική ολοκλήρωση ΕΕ - ΟΝΕ». Σε αυτή την κατεύθυνση συμφωνήθηκε να αναπτυχθεί πρωτοβουλία συλλογικής μελέτης του ελληνικού, κοινωνικού σχηματισμού με προοπτική την έκδοση των συμπερασμάτων της και τη διοργάνωση συζητήσεων.
Τέλος, διατυπώθηκαν σκέψεις για την ανάληψη πρωτοβουλιών δημοσίου διαλόγου γύρω από τα μεγάλα προβλήματα της σοσιαλιστικής προοπτικής μεταξύ όλων των δυνάμεων της αντισυστημικής Αριστεράς, που θεωρούν ότι ο καπιταλισμός, περισσότερο δε ο ανοιχτά κανιβαλικός καπιταλισμός των κλιμακούμενων κοινωνικών και περιβαλλοντικών καταστροφών, που απειλεί με ιστορική οπισθοδρόμηση τον ίδιο τον πολιτισμό του κοινωνικού ανθρώπου, δεν μπορεί να αποτελεί τον αξεπέραστο ορίζοντα της ανθρωπότητας. Υπό αυτό το πρίσμα, χαιρετίζει τη διάθεση στράτευσης και συμμετοχής σημαντικού τμήματος της ελληνικής διανόησης, «το οποίο, αν και γνωρίζει ότι ειδικά στις μέρες μας η σιωπή είναι χρυσός, τολμά να προτιμήσει “τον έπαινο του Δήμου και των Σοφιστών τα δύσκολα και τ’ ανεκτίμητα Εύγε’’ από τις κάθε είδους Σατραπείες».

Στο διάλογο παρενέβησαν, μεταξύ άλλων, οι Θανάσης Μπαρτζώκας, Κώστας Τζιαντζής, Κατερίνα Γεωργαντά, Παναγιώτης Σωτήρης, Θανάσης Καψαμπέλης, Δημήτρης Τσίτκανος, Δημήτρης Μπελαντής, Πέτρος Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, Μιχάλης Βασιλάκης, Γιώργος Ζιόβας, Δημήτρης Σεβαστάκης, Σωτήρης Δημητρίου, ενώ τη συζήτηση «έκλεισε» ο Ε. Μπιτσάκης. Στις υπογραφές που προστέθηκαν ξεχωρίζουν αυτές των Δ. Γρηγορόπουλου, κοινωνιολόγου, Μ. Τερζίδη, εργάτη, Γιώργου Χαλκιαδάκη, γυμνασιάρχη, Β. Αγγελόπουλου, πανεπιστημιακού ΕΜΠ, Γ. Τρικαλινού και Γ. Αρέστη, λογιστών, Α. Ταρπάγκου, μηχανικού και Γ. Kότσιρα, μουσικού.