Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Δημοσιογραφική Υποχώρηση

Κίνηση σκοπιμότητας που εντάσσεται στις εσωτερικές διεργασίες της Τουρκίας, ερμηνεύεται η κίνηση συμβιβασμού της με το Διεθνές Δίκαιο. 





Αυτό απορρέει από τις πληροφορίες που δημοσιεύει μερίδα του Τουρκικού Τύπου, περί άρσης του γνωστού «casus belli» (αιτία πολέμου) που έχει θέσει η Άγκυρα (με απόφαση της Εθνοσυνέλευσης) σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως έχει δικαίωμα από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Σύμφωνα με τους συντάκτες των δημοσιευμάτων, στο νέο Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας, υπάρχουν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το αντίστοιχο που είχε ανακοινωθεί στο προηγούμενο έγγραφο το 2005.
Όλη αυτή η διαρροή πληροφοριών έρχεται μετά από μια “σκληρή περίοδο” αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο από τη γείτονα χώρα, που κορυφώθηκε με την “έξοδο” των ερευνητικών σκαφών Πίρι Ρέϊς και ΤΣΕΣΜΕ, εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Παράλληλα, η Αθήνα παρουσίασε μηδενική αντίδραση.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 90′, η Τουρκία έθεσε αρκετές βραχονησίδες και νησιά καθώς και τις μεταξύ αυτών θαλάσσιες περιοχές υπό τις γκρίζες ζώνες, που θεωρούν προέκταση του εδάφους τους. Η Ελλάδα σήμερα αξιώνει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 10 Ναυτικά Μίλια. Έχει όμως το δικαίωμα από το Διεθνές Δίκαιο μέχρι και στα 12 Ναυτικά Μίλια. Η προσπάθεια αυτή της γείτονος ενισχύεται και από το ΝΑΤΟ, με προφανή στόχο την εδραίωση της ΝΑΤΟικής επικυριαρχίας, με όχημα τις τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Σε δημοσίευμα της «Milliyet» τονίζεται πως η Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ και η Ελλάδα, που παλιότερα αναφέρονταν ως «προέχουσα απειλή», παύουν να αποτελούν απειλή. Επίσης, τονίζεται ότι η πολιτική της κυβέρνησης για «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες» θα αποτελέσει σφραγίδα στο νέο Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας. Η συντάκτρια αναγράφει ότι «ενώ το Ιράκ παρουσιαζόταν ως απειλή λόγω του ΡΚΚ, τώρα επισημαίνει την συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης και τους Ιρακινούς στον αγώνα κατά του ΡΚΚ». Αυτή η στροφή της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας συντάσσεται στη βάση του δόγματος «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονες της, που προωθεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Η Αθήνα έως τώρα κρατάει στάση σιγής. Με δεδομένο το γεγονός ότι η δεν έχει εκφράσει την παραμικρή επιθυμία να προχωρήσει άμεσα σε επέκταση των χωρικών της υδάτων, εύκολα μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι η διατήρηση του τουρκικού «casus belli» αποτελεί παράγοντα αστάθειας στο Αιγαίο. Το γεγονός αυτό από μόνο του δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την επικοινωνιακή διαχείριση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης των δύο αστικών τάξεων σε επιχειρηματικό – και όχι μόνο – επίπεδο.