Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Στο 1,60 το εισιτήριο των λεωφορείων!

Αυξήσεις σε ΟΣΕ, ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, 



Νέες αυξήσεις-φωτιά στα εισιτήρια του ΟΣΕ αλλά και των αστικών λεωφορείων ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση μέσα στους επόμενους μήνες, με πρόσχημα για άλλη μια φορά την ανάγκη περιστολής των τεράστιων χρεών που παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις λειτουργίας (ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ). 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΝΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ


Σε πρώτη φάση, και μάλιστα εντός του Σεπτεμβρίου, οι τιμές των εισιτηρίων στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις θα αυξηθούν κατά 30%, ενώ αποτελεί ήδη ειλημμένη κυβερνητική απόφαση, η περαιτέρω αύξησή τους και το 2011. Έτσι υπολογίζεται πως τα δύο επόμενα χρόνια η αύξηση στα εισιτήρια του ΟΣΕ θα ξεπεράσει το 50%, μετατρέποντάς τα σε είδη πολυτελείας.
Πανομοιότυπο το σκηνικό και στις αστικές συγκοινωνίες, όπου και εκεί από τις αρχές του καινούργιου έτους θα υπάρξουν νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων. Πιο συγκεκριμένα, διαρρέει από την πλευρά του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύου, πως απαιτείται μια αύξηση της τάξεως του 60%, προκειμένου να καλύπτονται πλήρως οι λειτουργικές δαπάνες των επιχειρήσεων λειτουργίας. Με βάση τα παραπάνω, η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου, που αυτή την στιγμή  είναι στο 1 ευρώ, δεν αποκλείεται να εκτιναχθεί στα 1,60 ευρώ.
Παράλληλα όμως με τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, η κυβέρνηση φαίνεται πως σχεδιάζει στο όνομα της εξυγίανσης των επιχειρήσεων λειτουργίας να εξαπολύσει νέα επίθεση ενάντια στους εργαζομένους σε αυτές, σύμφωνα πάντα με τις επιταγές της τρόικας. Έτσι, το αμέσως προσεχές διάστημα, ειδικά στον ΟΣΕ, αναμένεται να επιχειρηθεί η πλήρης ανατροπή στα εργασιακά. Η κυβέρνηση μιλάει για «απομάκρυνση» 2.000 εργαζομένων από τον οργανισμό, χωρίς να διευκρινίζει αν πρόκειται για απολύσεις ή μετατάξεις, ενώ για όσους τελικά παραμείνουν στον οργανισμό, σχεδιάζει μειώσεις της τάξης του 20% στο βασικό μισθό και κατά 10% σε υπερωρίες και επιδόματα. Ακριβώς τα ίδια σχεδιάζεται να εφαρμοστούν και στις αστικές συγκοινωνίες, με τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΑ να αποτελούν τον επόμενο στόχο της κυβέρνησης.