Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Κύμα ακραίου συντηρητισμού στις ΗΠΑ

Ένα νέο κύμα ακραίου συντηρητισμού εξαπλώνεται στις ΗΠΑ με βασικούς πρεσβευτές ένα δημοφιλή τηλεοπτικό «ιεροκήρυκα», τον Γκλεν Μπεκ και τη Σάρα Πέιλιν, η οποία από φαιδρό κατάλοιπο των προεδρικών εκλογών του 2008, αναδεικνύεται σε ρυθμιστή πολιτικών εξελίξεων.




ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΣΜΑ




Πάνω από 300.000 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Μπεκ και συμμετείχαν σε συλλαλητήριο που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο, 28 Αυγούστου. Οι περισσότεροι ανήκουν σε ακραίες συντηρητικές ομάδες που θεωρούν μετριοπαθή ακόμη και τον Ρόναλντ Ρίγκαν και τον Τζορτζ Μπους και ενώθηκαν κάτω από την ομπρέλα του κινήματος «πάρτυ με τσάι». Οι υπόλοιποι, που δεν είχαν ξαναβρεθεί σε εκδήλωση της αμερικανικής ριζοσπαστικής Δεξιάς, δηλώνουν φανατικοί οπαδοί του Μπεκ.

Τόσο η μέρα, όσο και το σημείο της συγκέντρωσης, το Μνημείο Λίνκολν στην Ουάσινγκτον, δεν επιλέχτηκαν τυχαία από τον αστέρα της Fox News, ιδιοκτησίας Ρούπερτ Μέρντοχ. Ήταν η επέτειος από την ιστορική ομιλία που είχε εκφωνήσει ο μαύρος ιερωμένος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ από το ίδιο σημείο, πριν από 47 χρόνια, απευθυνόμενος σε ένα εξίσου πολυπληθές κοινό, ξεκινώντας μάλιστα με τα λόγια «έχω ένα όνειρο». Ωστόσο το συλλαλητήριο του Μπεκ εξελίχθηκε σε θρησκευτικό πικνίκ, με το κοινό, καθισμένο σε καρέκλες ή στο γρασίδι, να τον ακούει να διακηρύσσει πως... «κάτι πέρα από τα ανθρώπινα μέτρα συμβαίνει εδώ». Στη διάρκεια της ομιλίας του, που κινήθηκε στα όρια θρησκευτικού κηρύγματος και ιστορικής διάλεξης, τόνισε επίσης πως «η Αμερική σήμερα αρχίζει να επιστρέφει στον Κύριο».

Τον Μπεκ διαδέχτηκε στο βήμα του Μνημείου Λίνκολν η Σάρα Πέιλιν, υποψήφια αντιπρόεδρος με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στις εκλογές του 2008, πρώην κυβερνήτης της Αλάσκα και νυν ηγέτης των «πάρτυ με τσάι», τα οποία δημιουργήθηκαν από ακροδεξιούς την επομένη της νίκης Ομπάμα.
Στο μεταξύ, εξασφάλισαν οικονομική υποστήριξη από το δισεκατομμυριούχο πρόεδρο του χρηματοπιστωτικού γίγαντα Blackstone, Στιβ Σβάρτζμαν και όχι μόνο. Εκτός από τον Μέρντοχ, το συλλαλητήριο του περασμένου Σαββάτου –που αποκτά ιδιαίτερη σημασία, ενόψει των εκλογών για το Κογκρέσο, τον Νοέμβριο– υποστήριξαν οι αδελφοί Κοχ, μεγαλοβιομήχανοι των οποίων η περιουσία υπολείπεται μόνο εκείνης του ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς και του μεγαλοχρηματιστή Γουόρεν Μπάφετ.

Το «φαινόμενο πάρτι με τσάι», με τις διαστάσεις που αποκτά, απειλεί πλέον να στρέψει προς το συντηρητισμό όλο το πολιτικό στερέωμα της Αμερικής. Ο Μπεκ πάντως, σε συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή, την επομένη της ομιλίας του, αρνήθηκε οποιοδήποτε πολιτικό κίνητρο ή πολιτική φιλοδοξία και απέρριψε τους ισχυρισμούς των συντηρητικών πως η ικανότητά του να κινητοποιεί τόσο πολύ κόσμο θα μπορούσε να τον οδηγήσει ακόμα και στη διεκδίκηση της προεδρίας. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να λύσουμε τα προβλήματά μας και να διατηρήσουμε την ειρήνη, εκτός και αν τα λύσουμε μέσω του Θεού», ήταν η αφοπλιστική του απάντηση.

Παράλληλα, εξέφρασε τη μεταμέλειά του για το ότι πέρυσι είχε χαρακτηρίσει τον Ομπάμα ρατσιστή και για τη δήλωσή του ότι ο αμερικανός πρόεδρος «μισεί βαθιά τους λευκούς», ένα σχόλιο που αποκάλυψε τις ιδέες του περί... φυλετικής ανεκτικότητας. Την ώρα που ο Μπεκ καλούσε σε θρησκευτική αφύπνιση τους Αμερικανούς από το Μνημείο Λίνκολν, σε άλλο σημείο της Ουάσινγκτον, σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, βρισκόταν σε εξέλιξη ένα ακόμη συλλαλητήριο, λιγότερο λαμπερό και με λιγότερους συμμετέχοντες, κυρίως αφροαμερικανούς. Πραγματοποιήθηκε με σκοπό να τιμηθεί η επέτειος από την ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, υπογραμμίζοντας το φυλετικό και κοινωνικό διχασμό στη χώρα, αλλά και την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών από τις προεδρικές εκλογές του 2008, που ανέδειξαν τον Ομπάμα, μέχρι σήμερα.

0 Τοποθετησεις: