Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: Συνάντηση αγώνα και προοπτικής

Συνολικό αντικαπιταλιστικό πλαίσιο ανατροπής, δημοκρατικές διαδικασίες βάσης
  
Εργαζόμενοι και νέοι, που έχουν ζήσει κάθε… γωνιά της πρωτεύουσας, συναντήθηκαν την προηγούμενη Δευτέρα, στη πρώτη προεκλογική ανοικτή εκδήλωση της Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας και γέμισαν με ελπίδα το θέατρο Αθηνά.



ΣΤΡΑΤΟΣ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗΣ



 Εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, οι οποίοι επί πολλά χρόνια, βλέπουν εκτός από το να χειροτερεύει η δουλειά και τα μεροκάματα, να «μαυρίζει» και το δρομολόγιο από το σπίτι στο γραφείο, στο εργοστάσιο, στο μαγαζί. Νέοι, φοιτητές και σπουδαστές, οι οποίοι βλέπουν τα όνειρά τους, για μια καλύτερη ζωή, όχι μόνο για ένα πτυχίο ή μια 12μηνη σύμβαση, να συνθλίβονται σε μία πόλη που πρέπει να «καθαρίσει», από κάθε τι «διαφορετικό» και να στριμωχτεί πίσω από τα «κάγκελα» της κυρίαρχης πολιτικής. Μετανάστες, που βρέθηκαν στην Αθήνα, για μία καλύτερη ζωή σε μία … ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Στο σύνολό τους, «στόχοι - θύματα» του διαρκώς κλιμακούμενου –τους τελευταίους μήνες– κοινωνικού πολέμου, ενάντια σε δικαιώματα που κατακτήθηκαν μετά από αιματηρούς κοινωνικούς αγώνες.




Οι περισσότεροι είχαν ξανασυναντηθεί. Στις κεντρικές λεωφόρους της πρωτεύουσας ή στους δρόμους των γειτονιών της. Στις εργατικές συγκεντρώσεις, στα αντιπολεμικά και αντιϊμπεριαλιστικά συλλαλητήρια, στις νεολαιίστικες εξεγέρσεις του ’90-’91, του 2006, τον Δεκέμβρη του 2008, στις απεργίες ενάντια στη «συμμαχία του μνημονίου» κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ. Αλλά και σε όλες τις «μικρές» μάχες στις γειτονιές, για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων, ενάντια στην κερδοβόρα δράση εργολάβων και δημοτικής αρχής, ενάντια σε κάθε μορφή ρύπανσης (σκουπίδια, ηλεκτρομαγνητική - κεραίες κ.λπ.), αλλά και στις προσπάθειες για μια διαφορετική, αμεσοδημοκρατική έκφραση της λαϊκής αγανάκτησης, στις προσπάθειες για συγκρότηση λαϊκών συνελεύσεων στις γειτονιές της Αθήνας.

Αυτή είναι η πολιτική και κοινωνική μαγιά για τη συγκρότηση της Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας, η οποία αποτυπώνεται και στη σύνθεση του ψηφοδελτίου, που διαμορφώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Τα θέματα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο των 15 τοποθετήσεων στην εκδήλωση της περασμένης Δευτέρας.

Τη συζήτηση άνοιξε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Πέτρος Κωνσταντίνου, ο οποίος τόνισε ότι επιδιώκεται η ισχυρή παρουσία της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στο Δήμο Αθηναίων. «Μιας Αριστεράς, που θα στηρίζει τους εργατικούς και νεολαιίστικους αγώνες, τους αγώνες των μεταναστών», χωρίς καμία αυταπάτη για τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης – που λειτουργούν ως «μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους» στις τοπικές κοινωνίες. Σε ρήξη με «διαχειριστικές λογικές», που αναπτύσσονται και στο εσωτερικό οργανώσεων και κομμάτων της Αριστεράς.

Ακολούθησαν σύντομες τοποθετήσεις αγωνιστών που συμμετέχουν στην Ανταρσία, φωτίζοντας επιμέρους πλευρές των παρεμβάσεων που οδήγησαν στη συγκρότηση του σχηματισμού, αυτών που πρέπει να υπάρξουν την προεκλογική περίοδο, αλλά και αυτών που θα ακολουθήσουν από την επομένη των εκλογών.

Τοποθετήσεις που έθεσαν ως αναγκαιότητα την προβολή «του συνόλου των αντικαπιταλιστικών απαντήσεων», που έχει επεξεργαστεί η Ανταρσία, σε μία προσπάθεια να επικοινωνήσει, «να ακούσει και να ακουστεί» σε εκείνο το κομμάτι των εργαζομένων, που αντιλαμβάνεται ότι δεν αρκεί μία αλλαγή επιμέρους πτυχών της κυρίαρχης πολιτικής, αλλά «απαιτούνται συνολικότερες ανατροπές που να αγγίζουν τον πυρήνα του καπιταλιστικού συστήματος». Ανατροπές οι οποίες όμως δεν μπορούν να εκφραστούν, από τους αστικοποιημένους φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Το γεγονός αυτό φέρνει την Ανταρσία, μπροστά στην πρόκληση να «πειραματιστεί, συμβάλει» στη συγκρότηση «ενός ανατρεπτικού, σε περιεχόμενο και μορφές, εργατικού κινήματος».

Τα παραπάνω αποτελούν πεδία στα οποία θα κριθεί η μακροημέρευση του εγχειρήματος. Όπως τόνισε ο Μιχάλης Ρίζος, «κανένας –εντός και εκτός αυτής της αίθουσας– δεν είναι διατεθειμένος, να δώσει λευκή επιταγή, στην προσπάθεια αυτή». Περισσότερο δε που ανάλογες προσπάθειες της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στο παρελθόν δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες, που δημιούργησαν κατά την ίδρυσή τους. «Το μέλλον μας θα κριθεί και από το εάν θα καταφέρουμε να οργανώσουμε δημοκρατικά τη συζήτηση στο εσωτερικό της “Ανταρσία’’, δίνοντας λόγο στους αγωνιστές, μέσα από ουσιαστικές και αποφασιστικές για την πορεία του εγχειρήματος διαδικασίες βάσης», συμπλήρωσε ο Μ. Ρίζος.

Ξεχωριστή στιγμή στην εκδήλωση της Δευτέρας ήταν ο χαιρετισμός του Τζαβέντ Ασλάμ, ως εκπροσώπου της Ένωσης Μεταναστών Εργατών, ο οποίος τόνισε τους αγωνιστικούς δεσμούς που τους συνδέουν με τους αγωνιστές που συμμετέχουν στην Ανταρσία, αλλά και τη διάθεση να στηρίξουν - συμμετάσχουν και στην εκλογική μάχη του συνδυασμού.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση της Δευτέρας απηύθυνε και ο Άγγελος Χάγιος, επικεφαλής της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική, χαρακτηρίζοντας τη συγκρότηση αντικαπιταλιστικών ψηφοδελτίων στο Δήμο Αθηναίων και στην περιφέρεια Αττικής ως «πολιτικούς καρπούς των κοινωνικών αγώνων της προηγούμενης περιόδου».

0 Τοποθετησεις: