Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Σκιές στην Κύπρο


Παράδοξη και ταυτόχρονα αποκαλυπτική είναι η στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των φερεφώνων της στα ΜΜΕ αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αποδεικνύοντας εμμέσως πλην σαφώς πόσο αυτή καθορίζεται από τη γραμμή και τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Τόσο οι δηλώσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο ινστιτούτο Μπρούκινγκς στην Ουάσινγκτον όσο και πρωτίστως η δημοσιογραφική κάλυψη της επίσκεψης του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Κύπρο, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ



Η επίσκεψη Μεντβέντεφ ήταν κυριολεκτικά ιστορική. Ποτέ άλλοτε ρώσος ή σοβιετικός πρόεδρος δεν είχε επισκεφθεί την Κύπρο. Επιπροσθέτως, η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τη Λευκωσία περίοδο, καθώς η πολιτική των υποχωρήσεων Χριστόφια - Παπανδρέου έχει προκαλέσει σοβαρότατη κρίση έμπρακτης διεθνούς αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι ο Χριστόφιας γύριζε σαν την άδικη κατάρα στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον κατά την πρόσφατη εκεί παραμονή του στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπου είχε μεταβεί για να παρακολουθήσει τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθώς κανένας αμερικανός αξιωματούχος δεν του είχε κλείσει ραντεβού! Η αμερικανική αυτή στάση εντάσσεται στο πλαίσιο πιέσεων που ασκεί προσωπικά πάνω στον Χριστόφια η Ουάσινγκτον. Δεν της φτάνουν τα όσα έχει ήδη παραχωρήσει στις συνομιλίες ο κύπριος πρόεδρος, επιχειρεί η αμερικανική ηγεσία να αξιοποιήσει τις υποχωρητικές διαθέσεις του Δ. Χριστόφια και να τον πιέσει ώστε να υποταχθεί πλήρως στα σχέδιά της. Στο πλαίσιο αυτό, η επίσκεψη Μεντβέντεφ στην Κύπρο είναι υπερπολύτιμη από διεθνή πολιτική σκοπιά και θα έπρεπε να είχε χαλάσει ο κόσμος και στην Ελλάδα από το θόρυβο αξιοποίησής της – πόσω μάλλον που ο Γ. Παπανδρέου θεωρεί τον Δ. Χριστόφια περίπου... «αδελφή ψυχή εν σχεδίω Ανάν» στο Κυπριακό!
Τίποτα τέτοιο όμως δεν έγινε! Η κάλυψη της όντως ιστορικής επίσκεψης Μεντβέντεφ ήταν τόσο υποτονική στον ελληνικό ∆ύπο, ώστε οι περισσότεροι Έλληνες ούτε που την πήραν καν χαμπάρι! Δεν συνέφερε τÈς ΗΠΑ η επίσκεψη, άρα εξαφανίστηκε σχεδόν εντελώς από τις ελληνικές εφημερίδες! Δεν είμαστε αφελείς. Γνωρίζουμε άριστα ότι ο ªεντβέντεφ δεν πήγε στη Λευκωσία από πόνο για το Κυπριακό. Εδώ και είκοσι χρόνια, η Κύπρος χρησιμοποιείται ως τόπος κατάθεσης κολοσσιαίων ποσών ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν υπεξαιρέσει πρώην σοβιετικοί αξιωματούχοι, λεηλατώντας τη δημόσια περιουσία της Ρωσίας και των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών. Ο Χριστόφιας υποχώρησε στις ρωσικές πιέσεις και έδωσε πληροφορίες στη Μόσχα για τους κατόχους των ρωσικών κεφαλαίων στην Κύπρο (δεν γνωρίζουμε αν κατασχέθηκαν υπέρ του ρωσικού κράτους και τίποτα «κατάμαυρες» καταθέσεις ρώσων απατεώνων ολιγαρχών και μαφιόζων) και έτσι ο Μεντβέντεφ τον αντάμειψε με την επίσκεψή του στη διαρκώς αμφισβητούμενη από τις ΗΠΑ και την ΕΕ Κυπριακή Δημοκρατία. Η αιτία δεν αναιρεί φυσικά το τεράστιο πολιτικό κέρδος για την Κύπρο από την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, αλλά αυτό δεν άρεσε καθόλου στους Αμερικανούς – και τον Γ. Παπανδρέου, φυσικά.
Αντιθέτως, μεγάλης προβολής έτυχαν οι δηλώσεις που έκανε ο Δ. Χριστόφιας στο ινστιτούτο Μπρούκινγκ,  όπου είπε ότι «οι ούτω αποκαλούμενες μητέρες - πατρίδες (σ.σ. Ελλάδα και Τουρκία) εισέβαλαν στην Κύπρο το 1974». Προσωπικά βρίσκουμε πολύ ικανοποιητική την αναφορά του Δ. Χριστόφια στο πραξικόπημα της χούντας στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974, το οποίο ανέτρεψε τον πρόεδρο Μακάριο και παραβίασε τη συνταγματική τάξη, δίνοντας έτσι το νομικό δικαίωμα στην Τουρκία να εμφανίσει αρχικά την εισβολή της ως επιχείρηση αποκατάστασης της συνταγματικής νομιμότητας στο νησί, ανεξαρτήτως αν φυσικά ήταν εξαρχής άλλος ο σκοπός της – η κατοχή και διχοτόμηση της Κύπρου. Μας έμεινε όμως μια τεράστια απορία θεμελιώδους πολιτικής σημασίας: Γιατί ο Δ. Χριστόφιας δεν είπε ότι οι ηγέτες της ελληνικής χούντας ήταν πράκτορες της CIA και ότι έκαναν το πραξικόπημα εκτελώντας αμερικανικές εντολές; Γιατί δεν είπε αυτό που ήξερε και ενστερνιζόταν όλη η Ελλάδα και όλη η Κύπρος το 1974 και εκείνες τις δεκαετίες – ότι δηλαδή τόσο το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας στην Κύπρο μέσω των προδοτών πρακτόρων της CIA όσο και η τουρκική εισβολή αποτελούσαν ενιαίο σχέδιο που είχε καταρτίσει το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αρχιτέκτονα τον Χένρι Κίσινγκερ;
Δεν γνωρίζουμε αν ο Δ. Χριστόφιας δείλιασε και δεν είχε το πολιτικό θάρρος να πει κατάμουτρα στους Αμερικανούς ακροατές του τη φρικτή αλήθεια για το ρόλο των ΗΠΑ στην κυπριακή τραγωδία. Δεν γνωρίζουμε αν η «παράλειψή» του οφείλεται σε καιροσκοπισμό για να καλοπιάσει τους ακροατές του μήπως και του δώσουν σημασία. Γνωρίζουμε όμως άριστα ότι η απόδοση ευθυνών μόνο στην Ελλάδα γενικά και αφηρημένα για το πραξικόπημα των πρακτόρων της CIA στην Κύπρο κατ’ εντολήν της Ουάσινγκτον, κρύβει πολιτικά ύποπτες προθέσεις για το μέλλον του Κυπριακού.

0 Τοποθετησεις: