Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Συνέδριο ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

  Μακρύ χέρι της κυβέρνησης η διοίκηση

  Διευκολύνονται τα σχέδια απελευθέρωσης ιδιωτών και ΕΕ



 Για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, τελικά δεν ήταν έκπληξη η κατάληξη και οι αποφάσεις του 34ου έκτακτου συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

   Φ. ΠΑΠΑΔΕΔΕ,
   Σ. ΠΡΑΣΣΟΣ,
   Ρ. ΣΙΜΑΤΟΥ






Παρότι το προηγούμενο διάστημα επιδιώχθηκε να εμφανιστεί ένα «αγωνιστικό πρόσωπο» της ομοσπονδίας με τις αγωνιστικές διακηρύξεις «δεν πουλάμε – δεν πουλιόμαστε – αντιστεκόμαστε», το έγκλημα της πλήρους παράδοσης της ηλεκτρικής ενέργειας στο κεφάλαιο και η επιτάχυνση των διαδικασιών απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προετοιμαζόταν από καιρό. Εκδηλώθηκε στο κρίσιμο ζήτημα της εφαρμογής της οδηγίας 72/2009 της ΕΕ για το διαχωρισμό των δικτύων Μεταφοράς και Διανομής, με τη δημιουργία ξεχωριστών από τη ΔΕΗ θυγατρικών εταιρειών.

Προετοίμασαν κατάλληλα το κλίμα. Ήδη από τον Ιούλιο, η ομοσπονδία σε ημερίδα που διοργάνωσε με υπηρεσιακούς παράγοντες και συνδικαλιστές, είχε κάνει σαφή τη θέση της, προκρίνοντας το ένα από τα τρία σενάρια που προβλέπονταν και κατά σύμπτωση είναι αυτό που συμφωνεί και η διοίκηση. Με βασική γραμμή που συμπυκνώνεται στους άξονες: «Διαφωνούμε ιδεολογικά με την οδηγία, αλλά είναι υποχρεωτική και η άρνησή της σημαίνει να φύγει η χώρα από την ΕΕ», «δεν συμφωνούμε, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί το τρίτο σενάριο στη λογική του μικρότερου κακού» και «η Ομοσπονδία πλέον πρέπει να έχει ρεαλισμό και υπευθυνότητα», η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ όχι μόνο απεμπολεί το αίτημα για ΔΕΗ δημόσια - ενιαία - καθετοποιημένη, αλλά σηματοδοτεί με την υποτακτική στάση της μια άλλη, χειρότερη εποχή για τους εργαζόμενους και το κίνημα. Διενήργησαν το έκτακτο συνέδριο με στόχο να χειραγωγήσουν τις διαφωνίες ακόμα και μέσα στην πλειοψηφούσα ΠΑΣΚΕ, να αποδυναμώσουν ιδεολογικά τις αυριανές αντιστάσεις και να καταστήσουν συνένοχους μεγάλο μέρος του στελεχικού δυναμικού του συνδικάτου. Απέφυγαν τη σύγκληση διοικητικών συμβουλίων στα πρωτοβάθμια σωματεία για να προσπεράσουν τον κίνδυνο ύπαρξης αντίθετων αποφάσεων. Στα ελάχιστα σωματεία που συνεδρίασαν η απόφαση ήταν ενάντια στη διάσπαση και στη θυγατροποίηση της ΔΕΗ.

Χαρακτηριστική της στροφής πλέον της ΓΕΝΟΠ είναι η ανακοίνωση προς το προσωπικό, που στερημένη και από τις αγωνιστικές κορόνες του παρελθόντος, δεσμεύεται γενικώς και αορίστως για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, καλεί σε «επαγρύπνηση» κατόπιν εορτής και δηλώνει ότι «θα τα καταφέρουμε και αν πάει κάτι να στραβώσει δεν θα το αντιληφθούμε όταν πλέον θα είναι αργά» και ότι «εάν τα δίκαια και λογικά αιτήματά μας δεν εισακουσθούν, έχουμε και άλλους τρόπους για να το πετύχουμε, κάτι που βεβαίως δεν θέλουμε και δεν ευχόμαστε»! Η στάση αυτή που υπερασπίζεται εναλλακτικά μέτρα προώθησης της απελευθέρωσης, δεν είναι ακατανόητη όταν στο χώρο της ενέργειας γίνεται μεγάλο φαγοπότι με την παράδοση σε ιδιώτες των λιγνιτικών αποθεμάτων και των υδροηλεκτρικών, την απευθείας πώληση μονάδων της ΔΕΗ, την ανταλλαγή ισχύος σε άλλες εταιρείες, την αύξηση των τιμολογίων.

Το συνέδριο, με στήριξη της ΠΑΣΚΕ, μέρος της ΔΑΚΕ και ΣΑΔ, ψήφισε κατά πλειοψηφία την πρόταση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ, ενώ ένα κομμάτι της ΔΑΚΕ έθεσε ξεχωριστή πρόταση μη διευκολύνοντας την έκφραση της αντίθεσης στην οδηγία σε κοινό μπλοκ, καθώς ζήτησε στην ουσία να ψηφιστεί η διατήρηση του 49% της ΔΕΗ από τους ιδιώτεςŸ Στον αντίποδα αυτής της λογικής, βρέθηκε η Πρωτοβουλία Συνέδρων Ενάντια στη Διάλυση και την Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, Ενάντια στην Απελευθέρωση της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, αποτελούμενη από αγωνιστές της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Κάλεσε τους συνέδρους να μη συναινέσουν, να αρνηθούν το ρόλο του πειθήνιου χειροκροτητή αντιλαϊκών επιλογών και πρότεινε να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε μαζικές γενικές συνελεύσεις σε όλη τη ΔΕΗ για το αν αποδέχονται ή όχι να συρθούν όμηροι σε μία διαλυμένη ΔΕΗ.

Ζήτησε από το συνέδριο να ψηφίσει ενάντια στην απελευθέρωση και υπέρ της αντιμετώπισης του ηλεκτρικού ρεύματος ως κοινωνικού αγαθού, διεκδικώντας εθνικοποίηση του συνόλου του ηλεκτρενεργειακού τομέα σε μια ΔΕΗ ενιαία και καθετοποιημένη, 100% δημόσια με αποκλειστικότητα σε παραγωγή - μεταφορά - διανομή, που θα λειτουργεί για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την ανάπτυξη της χώρας, με κοινωνικό ενεργειακό σχεδιασμό που θα διασφαλίζει τα εργατικά δικαιώματα, την αποτελεσματική ενεργειακή λειτουργία της χώρας, χαμηλές τιμές ρεύματος για το λαό.

Με την πρόταση ενάντια στην οδηγία, τη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η Πρωτοβουλία απευθύνθηκε στην Αγωνιστική Συνεργασία και ψήφισαν από κοινού στο συνέδριο, δημιουργώντας ρήγμα και διευκολύνοντας δυνάμεις να απεγκλωβιστούν από την κομματική τους στοίχιση, δείχνοντας ταυτόχρονα τις δυνατότητες που γεννά η αγωνιστική συνεργασία ευρύτερων αριστερών δυνάμεων. Πάντως, εντύπωση προκάλεσε η στάση του εκπροσώπου της Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΠΑΜΕ), που παρά τα παραπάνω και προκειμένου να δικαιολογήσει την πολιτική και την τακτική του απομονωτισμού και να κλείσει υπαρκτούς διαύλους αγωνιστικής ταξικής επικοινωνίας και κοινού αγωνιστικού βηματισμού, ανακάλυψε τον ταξικό εχθρό στα «αριστερά σχήματα», επιτιθέμενος στη Πρωτοβουλία και διαστρεβλώνοντας συνειδητά τις θέσεις της με σαθρά επιχειρήματα, προκαλώντας τουλάχιστον τη θυμηδία πολλών συνέδρων.

0 Τοποθετησεις: