Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Νίκος Καββαδάς, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά

¨Εγινε της μόδας το "όχι στο μνημόνιο" 
  Ζητούμενο η ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής 

  Το κίνημα θα ανατρέψει το σκηνικό», τονίζει ο Νίκος Καββαδάς, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά με το ψηφοδέλτιο της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική – Ανταρσία σε κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ και πρόεδρος του Συνδικάτου Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά. Με ενεργή συμμετοχή στο Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων μιλά για αισιόδοξα μηνύματα από τον κόσμο, ενώ υπογραμμίζει τις έντονες διεργασίες στην Αριστερά. «Πριν ένα χρόνο ήμουν ενταγμένος στο ΚΚΕ και σήμερα βρίσκομαι σε αυτό το μετερίζι», λέει χαρακτηριστικά.




Συνέντευξη στον Γιώργο Λαουτάρη


– Τι κρίνεται σ’ αυτές τις εκλογές;

– Το βασικότερο που κρίνεται είναι το πολιτικό ζήτημα. Απέναντι στην προσπάθεια να δοθεί οξυγόνο στον καπιταλισμό και στη βαρβαρότητα που εξαπολύει το σύστημα, το αντίβαρο είναι η οργάνωση και η συσπείρωση του εργατικού και ευρύτερα του λαϊκού κινήματος για την αντικαπιταλιστική ανατροπή, με προοπτική το σοσιαλισμό και μια κοινωνία απελευθερωμένη από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Με τον «Καλλικράτη» οι περιφέρειες γίνονται μικρές κυβερνήσεις, που θα εφαρμόσουν την υπάρχουσα πολιτική. Είναι μεγάλη αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι μέσω περιφερειών και αυτοδιοίκησης θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε το σκηνικό. Γι’αυτό το λόγο δεν μένουμε μόνο στο αποτέλεσμα της κάλπης. Η ανατροπή του σκηνικού γίνεται μόνο από το κίνημα. Γι’ αυτό πρέπει να πούμε ότι οι σύμβουλοι που θα εκλεγούν στην περιφέρεια πρέπει να είναι μπροστάρηδες σε αυτούς τους αγώνες.

– Ο Πειραιάς έχει χτυπηθεί ιδιαίτερα από αυτή την επίθεσηŸ...

Βασικό ζήτημα είναι ότι ξεπουλήθηκε το λιμάνι του Πειραιά και σε λίγο θα θέλουμε διαβατήριο για να μπούμε. Αλλάζουν άρδην οι εργασιακές σχέσεις. Το βασικό πρόβλημα στον Πειραιά είναι η αποβιομηχανοποίηση, παραμένουν κουφάρια πλέον ο Κεράνης και ο Παπαστράτος. Η ανεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη έχει πιάσει κόκκινο. Πρωταρχικό καθήκον για το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα είναι να παλέψει ώστε να απαγορευθούν οι απολύσεις, να διατηρηθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Είναι κεκτημένα που κατακτήθηκαν μετά από χρόνια αγώνων. Μάτωσαν οι πατεράδες μας και εμείς, και παραδίδουμε στα παιδιά μας το χειρότερο εργασιακό καθεστώς. Πρέπει να προσπαθήσουμε να σηκώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το κεφάλι, χωρίς προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις. Να στριμώξουμε όλη αυτή την πολιτική στη γωνία.

– Πώς κρίνεις το γεγονός ότι στην Περιφέρεια Αττικής υπάρχουν τόσα ψηφοδέλτια κατά του μνημονίου;

– Είναι της μόδας σήμερα το να είσαι ενάντια στο μνημόνιο. Μάλιστα, είναι αρκετοί οι υποψήφιοι σε περιφέρειες και δήμους, που αποφεύγουν τα επίσημα χρίσματα από τα κόμματα γιατί βλέπουν ότι αυτή η πολιτική που ακολουθείται δημιουργεί λαϊκή δυσαρέσκεια. Εδώ όμως δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για πάλη κατά του μνημονίου. Γιατί και η κατάργηση του μνημονίου οδηγεί πάλι σε αδιέξοδα, όσο συνεχίζεται η ίδια πολιτική. Εμείς μιλάμε για πάλη απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που απορρέει από το μνημόνιο, αλλά και από τις εντολές και ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την ασυδοσία των τραπεζών, από την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου.

– Τα αριστερά ψηφοδέλτια της διαχείρισης από τη μεριά του Συνασπισμού και της περιχαράκωσης από τη μεριά του ΚΚΕ, μπορούν να δώσουν απάντηση;

– Δυστυχώς, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδα. Το ΚΚΕ δεν θέλει να διευρύνει την πάλη, αλλά να περιχαρακώσει τους αγωνιστές και να μείνει καθαρή η γραμμή του, που θα προχωρήσει στη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία. Το πλαίσιο αυτό κλείνει ερμητικά την πόρτα σε αγωνιστές αλλά και ψηφοφόρους που στήριζαν άλλα κόμματα. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Συνασπισμός σήμερα με τις αυταπάτες τους, δεν συμβάλλουν στην πολεμική κατά της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, ο Αλέξης Μητρόπουλος παραδέχτηκε ότι η κάθοδός του δεν έχει άλλο σκοπό από το να αλλάξει η πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

– Γίνονται βήματα για ένα τρίτο πόλο στην Αριστερά;

– Αν κάποιος πριν από ένα χρόνο μάς έλεγε ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορεί να συγκροτήσει ψηφοδέλτια και στο Δήμο Πειραιά, ότι θα υπάρχουν καλές προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί κίνηση στη Νίκαια, παράλληλα με το ψηφοδέλτιο στην περιφέρεια, θα τον λέγαμε τρελό. Αυτό που διαφαίνεται είναι πως με τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες ευρύτερα, με τους αγώνες που αναπτύχθηκαν από το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, αλλά και με τις τοπικές κινηματικές πρωτοβουλίες, έχει ακουμπήσει έναν κόσμο, που διευρύνει αυτή την προσπάθεια. Είναι αισιόδοξα τα μηνύματα. Έχουμε βέβαια πολύ μαλλί να ξάνουμε ακόμα. Ίσως οι εκλογές είναι ένα εφαλτήριο για να δείξει την απεικόνιση της συγκεκριμένης στιγμής, αλλά το βασικότερο δεν είναι η εκλογική κάθοδος. Είναι η καλύτερη οργάνωση, η καλύτερη επαφή με τον κόσμο, και το αμέσως επόμενο διάστημα η οργάνωση αγώνων.

– Πώς αξιολογείς τις διεργασίες στην Αριστερά;

– Σήμερα γίνονται συζητήσεις και ζυμώσεις σε όλα τα κόμματα της Αριστεράς. Προσωπικά, πριν ένα χρόνο ήμουν ενταγμένος στο ΚΚΕ και σήμερα βρίσκομαι σε αυτό το μετερίζι. Οι επαφές μας με αγωνιστές και από τα δύο μεγάλα κόμματα της Αριστεράς δείχνουν ευνοϊκή διάθεση του κόσμου που κατανοεί και στηρίζει τα αιτήματα της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και πιστεύουμε ότι μέσα στη μάχη, θα στραφεί τελικά στα αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια. Οργανωμένα μέλη και των δύο μεγάλων κομμάτων της Αριστεράς, μάς βρίσκουν από μόνοι τους και ζητούν τη διακήρυξη της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική.

0 Τοποθετησεις: