Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΠΕΡΙσκόπιο





Καταδίκη Ισραήλ

Ράπισμα για την κυβέρνηση του Ισραήλ αποτέλεσε η έκθεση του ΟΗΕ για τη δολοφονική επίθεση στο Στόλο της Ελευθερίας και την εν ψυχρώ εκτέλεση Tούρκων αλλά και ενός αμερικανού πολίτη στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά.




 Η έκθεση, η οποία εγκρίθηκε από την Eπιτροπή Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, τεκμηριώνει τις καταγγελίες των ακτιβιστών ότι οι ισραηλινοί κομάντος πυροβόλησαν σχεδόν εξ επαφής τα θύματά τους, ακόμη και όταν δεν μπορούσαν να προβάλουν αντίσταση. Παράλληλα το Ισραήλ καταδικάζεται όχι μόνο για την παράνομη εισβολή σε πλοία που έπλεαν σε διεθνή χωρικά ύδατα, αλλά και για το φονικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και την παράνομη κατάληψη των χωρικών υδάτων της Γάζας. Η έκθεση αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στις νομικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη εναντίον του κράτους - δολοφόνου της Μεσογείου. Κυρίως όμως αποτελεί μια ηθική δικαίωση των ακτιβιστών και μια ηθική απογύμνωση κυβερνήσεων - κολαούζων, όπως η Eλληνική, που στηρίζουν με κάθε μέσο τη δολοφονική πολιτική του ισραηλινού κράτους.

Έλεγχος του πετρελαίου

Ορισμένα από τα πραγματικά αίτια των κυρώσεων που επιβάλλει η Ουάσινγκτον στο Ιράν ήρθαν στο φως αυτή την εβδομάδα, όταν οι ΗΠΑ άσκησαν ωμές πιέσεις σε ευρωπαϊκές εταιρείες να διακόψουν κάθε συνεργασία με την Τεχεράνη. Πρόκειται για τους πετρελαϊκούς κολοσσούς Total από τη Γαλλία, την Αγγλο-ολλανδική Shell, τη Νορβηγική Statoil και την Ιταλική Eni, που υποσχέθηκαν να αποχωρήσουν από τη χώρα. Διαφορετικά απειλούνταν με κυρώσεις από δικαστήρια στις ΗΠΑ και αποκλεισμό από την αμερικανική αγορά. Έχοντας εξασφαλίσει τη μερίδα του λέοντος για τις αμερικανικές επιχειρήσεις πετρελαίου στο κατεχόμενο Ιράκ, η Ουάσινγκτον επιχειρεί να αποκλείσει τους αντιπάλους της από μια ακόμη πλουτοπαραγωγική πηγή. Επιβεβαιώνει έτσι τους αναλυτές που εδώ και δεκαετίες τονίζουν ότι ίσως ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ επιθυμούν τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής δεν είναι η εξασφάλιση της δικής τους ενεργειακής αυτονομίας, αλλά ο ενεργειακός έλεγχος της ευρωπαϊκής οικονομίας. Και τα καταφέρνουν μια χαρά.

Οι ΗΠΑ μόλυναν πολίτες!

Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Γουατεμάλας τα πειράματα που πραγματοποιούσαν αμερικανοί επιστήμονες στη χώρα του, πριν από έξι δεκαετίες, μολύνοντας εσκεμμένα εκατοντάδες πολίτες με σύφιλη και άλλες ασθένειες. Ο πρόεδρος Ομπάμα αναγκάστηκε να απολογηθεί ύστερα από τις σχετικές αποκαλύψεις, που φέρνουν στο φως το ρόλο της χώρας του σε αυτό που ο πρόεδρος Μονρόε αποκαλούσε «πίσω αυλή» των ΗΠΑ. Ο Ομπάμα βέβαια θα ήταν καλύτερα να απολογηθεί πρώτα για το πραξικόπημα που οργάνωσε η CIA στη Γουατεμάλα για λογαριασμό της Γιουνάιτεντ Φρουτ Κόμπανι (σημερινή Τσικίτα) και άλλων πολυεθνικών της εποχής.

Παράπλευρη κτηνωδία

Περιδέραιο από κομμένα δάχτυλα αφγανών πολιτών ήθελε να φτιάξει ο αμερικανός στρατιώτης Κάλβιν Γκιμπς, ο οποίος κρατείται από τη στρατιωτική αστυνομία του Πενταγώνου. Ο Γκιμπς φέρεται ως επικεφαλής ομάδας εκτελεστών που κατηγορούνται ότι είχαν μετατρέψει τις εκτελέσεις πολιτών σε «άθλημα» και είχε δράσει στο Ιράκ πριν μεταφερθεί στο Αφγανιστάν. Παρά τις προσπάθειες του Πενταγώνου να αποκρύψουν το γεγονός και μαζί την κτηνωδία που χαρακτηρίζει τα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής πληροφορίες διέρρευσαν στην Ουάσινγκτον Ποστ, αναγκάζοντας το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας να αλλάξει τακτική: Στόχος είναι πλέον να παρουσιαστεί ο Γκίμπς και η ομάδα σαν συμμορία ψυχοπαθών δολοφόνων που κατέληξαν στα χέρια της αμερικανικής δικαιοσύνης. Μια μικρή Αποκάλυψη Τώρα, όπου η ηγεσία του Πενταγώνου παρεμβαίνει έστω και την τελευταία στιγμή για να τιμωρήσει έναν «παραστρατημένο» στρατιωτικό και με αυτό τον τρόπο να νομιμοποιήσει τις εκτελέσεις, τις σφαγές και τους βιασμούς εκατομμυρίων ανθρώπων από την αμερικανική πολεμική μηχανή.

0 Τοποθετησεις: