Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΠΕΡΙσκόπιο

Σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ βρίσκεται η Τουρκία, προκειμένου η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση συστήματος αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή να μη σταθεί εμπόδιο στη στρατηγική ενίσχυσης των σχέσεών της με τον αραβικό κόσμο. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, οι πύραυλοι πρόκειται να εγκατασταθούν στη Μαύρη Θάλασσα και στις ανατολικές και βορειοανατολικές περιοχές της Τουρκίας. Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος για τους νεο-ισλαμιστές του Ερντογάν.




Αδιαλλαξία από το Ισραήλ

Επιμένει να καταστρέφει κάθε προσπάθεια προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή το Ισραήλ, ανακοινώνοντας και επίσημα την επανάληψη της εποικιστικής δραστηριότητας. Την Παρασκευή, το ισραηλινό υπουργείο Στέγασης απηύθυνε πρόσκληση υποβολής προσφορών για την ανέγερση 238 κατοικιών σε δύο εβραϊκές συνοικίες στην ανατολική Ιερουσαλήμ, από τις πολλές που κατασκευάστηκαν μετά το 1967 στον αραβικό τομέα της πόλης. «Καταδικάζουμε απερίφραστα την απόφαση αυτή και καλούμε την αμερικανική κυβέρνηση να θεωρήσει την ισραηλινή κυβέρνηση υπεύθυνη για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων και της ειρηνευτικής διαδικασίας εξαιτίας της εμμονής του Ισραήλ να καταστρέφει κάθε ευκαιρία για επανάληψη των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο επικεφαλής των παλαιστίνιων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ. Η ισραηλινή ηγεσία ζήτησε άλλωστε να αναγνωριστεί το Ισραήλ ως «κράτος - έθνος του εβραϊκού λαού», σε μία ακόμα προσπάθεια απεμπόλησης του δικαιώματος επιστροφής των παλαιστινίων προσφύγων.

Ακροδεξιά στην Αυστρία

Σημαντική άνοδο στο εκλογικό του ποσοστό κατέγραψε το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας στις εκλογές για την ανάδειξη των 100 μελών της τοπικής Bουλής, που είναι συγχρόνως και το δημοτικό συμβούλιο της πρωτεύουσας της Αυστρίας, της Βιέννης. Έτσι, ήρθε δεύτερο κόμμα συγκεντρώνοντας το 27% των ψήφων, από το 14,8% που είχε στις προηγούμενες τοπικές εκλογές το 2005. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έλαβε 44,2% των ψήφων από 49,1%, που είχε στις τοπικές εκλογές του 2005, συγκεντρώνοντας συνολικά 49 έδρες, χάνοντας έτσι την αυτοδυναμία των 55 εδρών που είχε εξασφαλίσει στις προηγούμενες εκλογές. Το Λαϊκό Κόμμα έλαβε το 13,2% από το 18,8%, και το Κόμμα των Πρασίνων το 12,2%, από το 14,6%. Από τα άλλα έξι κόμματα, κανένα δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το όριο του 5%.

Αγριεύουν οι Ρουμάνοι

Την υπόσχεση ότι θα αναπληρωθούν απώλειες σε μισθούς το 2011 αναγκάστηκε να δώσει την Παρασκευή ο ρουμάνος πρωθυπουργός, Εμίλ Μποκ, μετά την όξυνση των αντιδράσεων των εργαζομένων που βρίσκονται πλέον σε ευθεία σύγκρουση με τις κυβερνητικές πολιτικές επιλογές. Την Πέμπτη, χιλιάδες ρουμάνοι δημόσιοι υπάλληλοι κατέβηκαν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στους μισθούς, μετά την αυθόρμητη απεργία των εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών την προηγούμενη μέρα. Η διαμαρτυρία ξεκίνησε την Τετάρτη όταν περίπου 200 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκαν να εργαστούν και μαζεύτηκαν έξω από το γραφείο του υπουργού Γκεόργκε Ιαλομιτιάνου, αποδοκιμάζοντάς και εμποδίζοντάς τον να βγει από το κτίριο του υπουργείου μέχρι αργά το βράδυ, οπότε επενέβη η αστυνομία. Περίπου 300 από τους υπαλλήλους πέρασαν τη νύχτα στα γραφεία τους και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες μέχρι ο Ιαλομιτιάνου να τους δώσει τα επιδόματα που τους έχουν περικοπεί. «Η διαμάχη οξύνεται γρήγορα και οι συνδικαλιστές δεν μπορούν πλέον να την ελέγξουν. Θα συνεχίσουμε μέχρι να λάβουμε αξιοπρεπείς μισθούς», δήλωσε ο Σεμπαστιάν Οπρέσκου εκπρόσωπος του Eθνικού Συνδικάτου των Δημοσίων Yπαλλήλων.

Απολύσεις στη Βρετανία

Περίπου 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας θα χαθούν στη Βρετανία, λόγω των μέτρων λιτότητας που προβλέπει ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης συνασπισμού Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον. Σύμφωνα με έκθεση των λογιστών της Pricewater houseCoopers, το πρόγραμμα λιτότητας θα έχει ως επίπτωση απώλειες 500.000 θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου συνολικά στην οικονομία. Η PwC εκτιμά ότι οι περικοπές με στόχο την εξοικονόμηση 83 δισεκατομμυρίων στερλινών την επόμενη πενταετία αναμένεται να πλήξουν έως και το 3,4% των θέσεων εργασίας, ενώ η οικονομική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να μειωθεί κατά περίπου 46 δισ. στερλίνες (52 δισ. ευρώ) ετησίως λόγω του προγράμματος λιτότητας μέχρι το 2015.

0 Τοποθετησεις: