Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Η κορεατική κρίση και τα παιχνίδια της Ουάσινγκτον




Υπάρχει κίνδυνος έκρηξης πολέμου στην Κορέα; Το ερώτημα αυτό απασχολεί για ακόμα μία φορά τη διεθνή κοινότητα μετά τη σφοδρή ανταλλαγή πυρών πυροβολικού ανάμεσα στις μεθοριακές δυνάμεις των δύο χωρών της κορεατικής χερσονήσου με επίκεντρο το μικρό νησί Γιονπεϊόνγκ ,στη Θάλασσα της Κίνας.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ


Κατά τη διάρκεια κοινής ναυτικής άσκησης της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, η Βόρεια Κορέα επιτέθηκε με πυρά πυροβολικού στο μικρό νοτιοκορεατικό νησί με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 2 νοτιοκορεάτες πεζοναύτες .Η Πιονγιάνγκ υποστήριξε ότι εξαπέλυσε την επίθεση μετά από νοτιοκορεατικά πυρά εναντίον των βορειοκορεατικών ακτών, στη διάρκεια της αμερικανο-νοτιοκορεατικής ναυτικής άσκησης .Οι Αμερικανοί ,σε μία κίνηση στήριξης της Σεούλ, έστειλαν μάλιστα το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Ουάσινγκτον» προς την κορεατική χερσόνησο για να λάβει μέρος στα γυμνάσια με τη Νότια Κορέα.

Αμερικανοί αναλυτές παραδέχονται μάλιστα, ότι στόχος των γυμνασίων αυτών δεν είναι μόνο η Βόρεια Κορέα, αλλά κυρίως η Κίνα. Σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, «με τα γυμνάσια η Ουάσινγκτον στέλνει σαφές μήνυμα στην Κίνα ότι αν δεν πείσει τη σύμμαχό της Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί, το Πεκίνο θα δει να αναπτύσσεται όλο και μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή».

Το Πεκίνο άλλωστε, εξακολουθεί να υποστηρίζει με κάθε μέσο τη Βόρεια Κορέα επειδή φοβάται ότι το κενό που θα δημιουργηθεί από μια ενδεχόμενη κατάρρευση θα ανοίξει την πόρτα στη Νότια Κορέα «κι αυτό θα σημαίνει μια αμερικανική στρατιωτική συμμαχία στο κατώφλι της Κίνας», σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

Αναμφίβολα, το νέο επεισόδιο ήταν ένα από τα πλέον θερμά από τότε που έληξε ο πόλεμος της Κορέας, το 1953. Είναι φανερό ότι η ένταση στην περιοχή ξεχειλίζει. Ο δεξιός πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Λι Μιουνγκ Μπακ, έχει εγκαταλείψει το πολιτικό άνοιγμα προς τη Βόρεια Κορέα, που είχε ως άξονα ο προκάτοχός του, ο κεντροαριστερός Ρο Μου Χιουν, και που είχε εγκαινιάσει από το 1998 ο προηγούμενος πρόεδρος Κιμ Ντάε Γιουνγκ. Ωστόσο, είναι μάλλον απίθανο να οδηγηθούν τα πράγματα σε περαιτέρω κλιμάκωση και τελικά σε ολομέτωπη σύρραξη Βόρειας και Νότιας Κορέας. Όσο και αν στην Κορεατική Χερσόνησο τα ένοπλα επεισόδια έχουν συχνά τη δική τους δυναμική και δεν υπακούουν πάντα σε λογικές εκτιμήσεις.
Η Βόρεια Κορέα δεν επιδιώκει μια εκτεταμένη σύγκρουση, διότι οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας και τα αμερικανικά στρατεύματα που είναι ανεπτυγμένα στη χερσόνησο είναι καλύτερα εξοπλισμένα από το στρατό του Βορρά. Είναι άκρως αμφίβολο αν και οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν όμως να αντιμετωπίσουν μόνες τον βορειοκορεατικό στρατό. Πιθανότατα θα απαιτηθεί άμεση ανάμειξη των αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στο νότο και είναι εξοπλισμένες και με τακτικά πυρηνικά όπλα. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι πόλεμος μεγάλης κλίμακας με τη Νότια Κορέα θα επιφέρει την ανατροπή του βορειοκορεατικού καθεστώτος μέσω της πλήρους στρατιωτικής ανάμειξης των ΗΠΑ.

Ουδείς όμως επιθυμεί να διαπιστώσει εμπράκτως αν ένα καθεστώς, εξοπλισμένο με πυρηνικές βόμβες όπως η Βόρεια Κορέα, θα τις χρησιμοποιήσει ή όχι την ώρα της απόπειρας ανατροπής του. Ίσως για αυτό το λόγο η Πιονγιάνγκ επέτρεψε πρόσφατα σε αμερικανό επιστήμονα να επισκεφθεί πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, άγνωστες μέχρι τώρα στον έξω κόσμο. Για να δείξει ότι είναι πλέον σε θέση να προχωρήσει δίχως ξένη βοήθεια στον εμπλουτισμό ουρανίου. Άλλωστε ,όπως γράφει και η γερμανικη Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ «όχι μόνο η Κίνα, αλλά ουδείς επιθυμεί την πλήρη κατάρρευση του βορειοκορεατικού καθεστώτος. Οι Νοτιοκορεάτες δεν θέλουν μια… δαπανηρή επανένωση και οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία θέλουν να έχουν τη Βόρεια Κορέα ως μια “ουδέτερη ζώνη” ανάμεσα στις σφαίρες επιρροής τους».

0 Τοποθετησεις: