Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Μέσα Ενημέρωσης: Η ένοχη σιωπή…

 «Το ‘‘τείχος της σιωπής’’ που στήνουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ γύρω από τα ψηφοδέλτια της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς δεν μας προξενεί απορία» ανέφερε η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δυο μέρες πριν τις εκλογές της 7ης Νοέμβρη.



ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ



 Και συνεχίζει: «Η δική μας δύναμη, η δύναμη της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, είναι στους δρόμους, στους αγώνες, στην καθημερινή παρέμβαση και όχι στα τηλεπαράθυρα». Τελικά, ήθελαν δεν ήθελαν, η αντικαπιταλιστική Αριστερά εισέβαλε στο προσκήνιο μπαίνοντας στο ρουθούνι ακόμη και του... Γ. Πρετεντέρη, που αναγκάστηκε να αναφέρει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μέγκα την επαύριο των εκλογών. Αν προσθέσουμε αυτά τα 2 δευτερόλεπτα στα 9 δευτερόλεπτα μιας δήλωσης του Ά. Χάγιου, τότε βγάζουμε το σύνολο του... πολύτιμου τηλεοπτικού χρόνου που καταδέχτηκε να αφιερώσει το Μέγκα στην αντικαπιταλιστική Αριστερά.

Η προσπάθεια εξαφάνισης του ενοχλητικού αντικαπιταλιστικού λόγου από τα συγκροτήματα του Τύπου είχε πολλές όψεις. Ο Άλφα και ο Σκάι δεν ανέφεραν κανένα από τα κατεβάσματά μας, με τη δικαιολογία ότι δεν κάνουν ειδικές εκπομπές για το θέμα των εκλογών. Στα Νέα δεν χώρεσε ούτε μία αράδα για τα ψηφοδέλτια της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, ενώ στο Βήμα οι υποψήφιοι παρουσιάζονταν όποτε ...χωρούσαν στη σελίδα! Αλλά και στην «αδέσμευτη» Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, χρειάστηκαν αρκετές μέρες και δεκάδες τηλέφωνα διαμαρτυρίας για να καταφέρει να «χωρέσει» στις σελίδες της εφημερίδας ο υποψήφιος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην περιφέρεια Αττικής...

Άλλοτε από «παράλειψη» του συντάκτη, άλλοτε με άνωθεν παρέμβαση, με δικαιολογία την έλλειψη χώρου ή χρόνου, ο πολιτικός λόγος, οι υποψήφιοι, η παρουσία των ψηφοδελτίων της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς εξοβελίστηκαν από το προεκλογικό τοπίο. Άλλωστε, ήταν τόσο σοφά στημένο, με τους υποψηφίους των κομμάτων του Κοινοβουλίου άνετα καθισμένους στα στούντιο να διαγκωνίζονται στις φιλοφρονήσεις με τους τηλεαστέρες, να εκκινούν από την αφετηρία ότι «κάποια μέτρα έπρεπε να παρθούν» έστω και χωρίς μνημόνιο, να συναινούν στα θέσφατα της ΟΝΕ, του ευρώ και του άγχους για τη διεθνή εικόνα της χώρας, που πραγματικά ο λόγος της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς θα τους χάλαγε την «ωραία ατμόσφαιρα»! Οι ισορροπίες είχαν φτιαχτεί, οι ρόλοι είχαν μοιραστεί, ακόμη και για την Αριστερά: Έτσι φάνηκε όταν από το πάνελ της δημόσιας (και άρα υποχρεωμένης να δώσει λόγο σε όλους) τηλεόρασης εξοβελίστηκε ο υποψήφιος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική, χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από τους παριστάμενους, κατά τα άλλα αριστερούς, αγωνιστές της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων!

Όταν οι παρουσιαστές ειδήσεων επιτελούν ρόλο ...γραφείου Τύπου της κυβέρνησης, όταν χάνουν τη δουλειά τους δημοσιογράφοι γιατί έγιναν «ενοχλητικοί» σε υπουργούς, τότε ακόμη και η επίκληση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας ή της ισότιμης προβολής όλων των απόψεων παύει να έχει νόημα. Έχει όμως νόημα η διεκδίκηση μιας άλλης πραγματικότητας, ακόμη και στα ίδια τα ΜΜΕ, μαζί με την πλειοψηφία των εργαζόμενων σε αυτά που, επισφαλώς εργαζόμενοι, χαμηλά αμειβόμενοι, παλεύουν  για την αξιοπρέπεια στη ζωή αλλά και στην εργασία τους.

0 Τοποθετησεις: