Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

«Παράγκα» του ΣΕΒ, ο ΟΜΕΔ

ΣΤΗΜΕΝΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Απαράδεκτο νομοσχέδιο Λ. Κατσέλη - τρόικας 





«Πληρωμένους» διαιτητές, οι οποίοι θα σφυρίζουν πέναλτι υπέρ των εργοδοτών και θα βγάζουν οφ σάιντ όλες τις εργατικές διεκδικήσεις, διαμορφώνει η κυβέρνηση, η οποία θα θέσει σε «δημόσια διαβούλευση» τις επόμενες ημέρες το σχέδιο νόμου σχετικά με τη «Διαδικασία Επίλυσης Συλλογικών Διαφορών». 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ




Τις βασικές κατευθύνσεις παρουσίασε την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, ενώ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη. Πρόκειται για ακόμα μία νομοθετική πρωτοβουλία που αποτελεί υποχρέωση και δέσμευση του μνημονίου, στο οποίο –όλως τυχαίως– έχουν συμπεριληφθεί βασικές απαιτήσεις του ΣΕΒ.
Περί τίνος πρόκειται; Εάν ένα σωματείο και μια ένωση εργοδοτών δεν συμφωνούσαν σε συλλογική σύμβαση, οι εργαζόμενοι μπορούσαν να προσφύγουν στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Ο μεσολαβητής διαμόρφωνε μία πρόταση. Εάν δεν ήταν ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι μπορούσαν, μόνο αυτοί, να προσφύγουν στη διαιτησία. Η απόφαση του διαιτητή ήταν υποχρεωτική και για τα δύο μέρη. Φυσικά δεν επρόκειτο για καμία ριζοσπαστική διαδικασία, μηχανισμός ενσωμάτωσης των αντιδράσεων ήταν, αλλά πολύ συχνά η διαιτησία έδινε κάτι πάνω από τη σύμβαση της ΓΣΕΕ ή σταδιακά κατοχύρωνε ορισμένα θεσμικά αιτήματα. Τώρα, στο πλαίσιο της άγριας επίθεσης και του συνολικού χτυπήματος στις συλλογικές συμβάσεις, κυβέρνηση, ΣΕΒ και τρόικα θέλουν να ξεμπερδεύουν και με τον ΟΜΕΔ.
Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές που προωθεί η Λ. Κατσέλη; Καταρχήν, δικαίωμα προσφυγής στη διαιτησία αποκτούν και οι εργοδότες, στο πλαίσιο της «εξισορρόπησης του δικαιώματος εργοδοτών και εργαζομένων». Επίσης, «εμπλουτίζεται το έργο του μεσολαβητή, με ρητή αναφορά στην ανάγκη εξέτασης της οικονομικής κατάστασης και της εξέλιξης της ανταγωνιστικότητας της παραγωγικής δραστηριότητας, στην οποία αναφέρεται η συλλογική διαφορά». Δηλαδή, η «ανταγωνιστικότητα» και η «βιωσιμότητα» του κλάδου θα καθορίζει την απόφαση του ΟΜΕΔ. Εάν οι εργοδότες «δεν βγαίνουν» θα την πληρώνουν οι εργαζόμενοι.
Εξαιρετική σημασία έχει το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δίνει στα δικαστήρια τη δυνατότητα να προσβάλουν τις διαιτητικές αποφάσεις ως προς το κύρος τους. Τα δικαστήρια που βγάζουν κάθε απεργία παράνομη και καταχρηστική, δεν θα διστάσουν μπροστά σε θετικές αποφάσεις του ΟΜΕΔ. Άσε, που από τη στιγμή που θα προσφύγουν οι εργοδότες στα δικαστήρια, η σύμβαση θα μένει στον αέρα και οι εργαζόμενοι δεν θα παίρνουν αυξήσεις, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση!
Στο ποδόσφαιρο λένε ότι για να πάρεις το πρωτάθλημα, πρέπει να ελέγξεις τη διαιτησία. Το κεφάλαιο ξέρει τι κάνει. Οι εργαζόμενοι πρέπει να μπούνε μέσα. Το παιχνίδι είναι στημένο.

0 Τοποθετησεις: