Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

«Χρεωμένοι δήμοι για πούλημα»


ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΡΙΖΟΣ, επικεφαλής Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Παρέμβασης στην Κρήτη
«Περικοπές σε παιδεία, υγεία, πρόνοια, εάν δεν ξεσηκωθούμε»



«Το πρόγραμμά μας βρίσκει μεγάλη αποδοχή, το ζητούμενο είναι να μετατρέψουμε τη δυναμική σε ένα κύμα ανατροπής», τονίζει στη συνέντευξή του στο Πριν ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Παρέμβασης στην Κρήτη, Σεραφείμ Ρίζος, ο οποίος είναι δάσκαλος και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων – Νηπιαγωγών Νομού Χανίων.

Συνέντευξη στο Γιάννη Κυριακάκη 

-Πολιτικές ή αυτοδιοικητικές oι εκλογές του Νοέμβρη;

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να το κρύψει, οι εκλογές στις 7 του Νοέμβρη, έχουν χαρακτήρα κεντρικής πολιτικής μάχης. Πέρα από τα όποια τοπικά ζητήματα, το κεντρικό διακύβευμα των εκλογών είναι η σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της ΕΕ. Γι’ αυτό η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση στην Κρήτη προβάλλει ως κεντρικό ζήτημα την παύση πληρωμής και διαγραφή του χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο, την απαγόρευση των απολύσεων, την ανάγκη αυξήσεων στους μισθούς και τις συντάξεις και την απαίτηση για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην 
Παιδεία, την Υγεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι.

- Τι καινούριο φέρνει ο Καλλικράτης;

Ο «Καλλικράτης» δεν είναι τίποτε άλλο από την εφαρμογή του μνημονίου σε τοπικό επίπεδο. Κομβικό σημείο στην εφαρμογή του αποτελεί η εξασφάλιση της αποπληρωμής των χρεών των Δήμων, εις βάρος των υπηρεσιών που παρέχουν αυτοί προς τους εργαζόμενους. Αυτό θα σημάνει γενίκευση των περικοπών σε Παιδεία, Υγεία, πρόνοια . Με τη σειρά του αυτό θα έχει ως συνέπεια αφενός τη χειροτέρευση των υπηρεσιών που παρέχονται, αφετέρου ακόμη μεγαλύτερη πίεση πάνω στους Δήμους και τις Περιφέρειες για παραχώρηση τομέων των δραστηριοτήτων τους σε ιδιώτες. Πολλοί εργαζόμενοι μόνιμοι και συμβασιούχοι στους Δήμους και τις Νομαρχίες θα χάσουν τη δουλειά τους, ενώ η ύπαιθρος και το περιβάλλον θα γνωρίσουν μεγαλύτερη υποβάθμιση.

- Ποια ιδιαίτερα ζητήματα αναδεικνύει η παρέμβασή σας στην Κρήτη;

Το ζήτημα που αναδεικνύει τη φύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στην Κρήτη είναι αυτό του χρέους. Τα χρέη των πέντε μεγαλύτερων Δήμων του νησιού ανέρχονται σε 30,05 εκατομμύρια ευρώ. Ο Δήμος Ρεθύμνου μάλιστα ανήκει στους δέκα πιο χρεωμένους Δήμους στη χώρα. Ο τομέας της Υγείας αντιμετωπίζει άμεσες επιθέσεις. Είναι ενδεικτικό ότι στο Λασίθι ετοιμάζονται να υποβαθμίσουν τα τρία νοσοκομεία που υπάρχουν σε κέντρα υγείας δημιουργώντας μόνο ένα νοσοκομείο σε όλο το νομό, λόγω υψηλού κόστους. Η κατάσταση στην πρόνοια και στην Παιδεία είναι τραγική. Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού, τα Χανιά, υπάρχουν μόλις έξι δημόσιοι παιδικοί σταθμοί και ένας βρεφονηπιακός, ενώ τα περισσότερα νηπιαγωγεία στεγάζονται σε εντελώς απαράδεκτους χώρους. Αυτά σε μια πόλη 100.000 κατοίκων. Τα έργα «ανάπτυξης» που ετοιμάζουν δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα πρόγραμμα έργων που θα φέρει τεράστια κερδοφορία στο πολυεθνικό και το ντόπιο κεφάλαιο, μεγαλύτερη καταστροφή του περιβάλλοντος, περαιτέρω τσιμεντοποίηση των πόλεων και καταπάτηση των ελεύθερων χώρων. Τέτοια είναι τα σχέδια για την κατασκευή αεροδρομίου στο Ηράκλειο, μεγάλου εμπορικού λιμανιού στην νότια ακτή του νησιού, παραχώρηση του βόρειου οδικού άξονα σε ιδιώτες με επιβολή διοδίων. Τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί και η υποταγμένη στους νόμους της αγοράς «πράσινη» ανάπτυξη. Θα έχει τραγικές συνέπειες για το περιβάλλον, με τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων και ανεμογεννητριών σ’ όλη την ύπαιθρο. Το ίδιο θα συμβεί και με την «ανάπτυξη» του τουρισμού που προωθούν, που πέρα απ’ όλα τα άλλα θα σημάνει ανεργία και χειρότερες εργασιακές σχέσεις για χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Ο κόσμος στη Κρήτη έχει δώσει πολύ μεγάλους αγώνες. Μεγάλες απεργίες και αγροτικές κινητοποιήσεις. Αγώνες ενάντια στην καταπάτηση των ελεύθερων χώρων και για την προστασία του περιβάλλοντος. Αγώνες ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες. Αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες, ενάντια στην παραμονή της αμερικανικής βάσης στη Σούδα. Έχει τεράστιες εμπειρίες. Γι’ αυτό η παρέμβαση και το πρόγραμμά μας βρίσκει μεγάλη αποδοχή. Τις επόμενες μέρες θα δώσουμε τη μάχη να την καταγράψουμε και στην κάλπη. Το αποτέλεσμα θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο στην πορεία του εγχειρήματός μας. Ανεξάρτητα όμως απ’ αυτό, στο επόμενο διάστημα, θα πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να μετατρέψουμε αυτή τη δυναμική σε ένα τεράστιο κύμα ανατροπής.

0 Τοποθετησεις: