Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Στο δρόμο κατά της Μέρκελ οι Γερμανοί


«Καυτό φθινόπωρο» υποσχέθηκαν στην Άγκελα Μέρκελ τα συνδικάτα, και δεκάδες χιλιάδες Γερμανοί βάλθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο να κάνουν την υπόσχεση πραγματικότητα. Σαράντα πέντε χιλιάδες πολίτες στη Στουτγκάρδη, 30.000 στη Νυρεμβέργη, 14.000 στο Ντόρτμουντ και 6.000 στην Ερφούρτη κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, καθώς το βάρος της οικονομικής κρίσης τσακίζει τις δικές τους πλάτες.




 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΙΤΙΔΗ



Στα τέλη Οκτώβρη, ο κυβερνητικός συνασπισμός ψήφισε ένα από τα αυστηρότερα πακέτα λιτότητας στην ιστορία της χώρας, με μέτρα για την εξοικονόμηση 80 δισ. ευρώ μέχρι το 2014. Οι μεταρρυθμίσεις προβλέπουν, μεταξύ άλλων, μεγαλύτερους φόρους, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67, περικοπές στον τομέα της υγείας, μείωση των οικογενειακών επιδομάτων και των βοηθημάτων για τους οικονομικά ασθενέστερους. Ο γερμανικός λαός, από τους πρώτους που πλήρωσαν την κρίση ήδη από την εποχή του καγκελάριου Σρέντερ και της «Ατζέντας 2010», συνεχίζει να ζει υπό το βάρος της. Η εντυπωσιακή ισχυροποίηση της γερμανικής οικονομίας, η οποία βασίζεται στην αύξηση των εξαγωγών και βρίσκεται χαραγμένη στην ίδια τη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν επιφυλάσσει οφέλη για το γερμανό εργαζόμενο. Ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να ανέλθει στο 3,4% για το 2010, ενώ το έλλειμμα της χώρας μειώνεται με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι υπολόγιζε η κυβέρνηση. Τα στοχεία ευημερούν, άλλα ο υπουργός Οικονομίας Ράιαν Μπρούντερλε τόνισε ότι τα μέτρα λιτότητας θα προχωρήσουν κανονικά. Όμως οι εργαζόμενοι δεν φαίνονται διατεθημένοι να το αφήσουν να περάσει έτσι.
Με σύνθημα «Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι άλλο πράγμα. Χρειαζόμαστε μία νέα πολιτική», οι διαδηλωτές ζήτησαν δίκαιους μισθούς, ένα σύστημα υγείας που να βασίζεται στην κοινωνική αλληλεγγύη, ισχυρές δημόσιες υπηρεσίες, τη μη εφαρμογή της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης και καλύτερη παιδεία. «Δεν θέλουμε μια δημοκρατία, στην οποία οι ομάδες συμφερόντων καθορίζουν την πολιτική, με τα χρήματα, την εξουσία και την επιρροή τους» δήλωσε στη Στουτγκάρδη ο Μπέρτολντ Χούμπερ, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, IG Metall. «Αποτελεί κοροϊδία για την κοινωνική πτυχή του Συντάγματός μας, όταν τόσο κυνικές και ανεύθυνες πολιτικές διακινδυνεύουν το μέλλον των παιδιών μας», πρόσθεσε. Ο Χούμπερ ζήτησε υψηλότερες απολαβές για τους εργαζόμενους και την εισαγωγή κατώτατου εγγυημένου μισθού. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Φρανκ Μπζίρσκε, του συνδικάτου Ver.di, ο οποίος χαρακτήρισε τα μέτρα λιτότητας «κοινωνική βόμβα, που πρέπει να αφοπλιστεί». Άλλοι συνδικαλιστές παρουσίασαν στοιχεία για το πώς η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη ισοδυναμεί με ντε φάκτο μείωση των συντάξεων για τις μεγαλύτερες ηλικίες, στις οποίες το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί σημαντικά.
Πέρα απ’ τους δρόμους, η κοινωνική δυσαρέσκεια ενάντια στη γερμανική κυβέρνηση αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με πρόσφατο γκάλοπ που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Στερν, μόνο το 33% των πολιτών θα υποστήριζαν τον κυβερνώντα συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Ελεύθερων Δημοκρατών, αν διεξάγονταν τώρα εθνικές εκλογές. Το Κόμμα των Πρασίνων, αντίθετα, σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο, με υποστήριξη που ανέρχεται στο 25%, και έχει ξεπεράσει τους Σοσιαλδημοκράτες, που συγκεντρώνουν το 23% της ψήφου των πολιτών. Η καγγελάριος Α. Μέρκελ, προκειμένου να σταματήσει την καταβάρθρωση του κόμματός της, αποφάσισε περεταίρω στροφή προς τα δεξιά – και όχι μόνο στην οικονομία. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την παραμονή της έναρξης του ετήσιου συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατών, στο οποίο η Μέρκελ υπογράμμισε τις θρησκευτικές ρίζες του κόμματος και προασπίστικε τις συντηρητικές οικογενειακές αξίες. «Αυτή η χώρα δεν υποφέρει από το υπερβολικό Ισλάμ, αλλά από τον ελάχιστο Χριστιανισμό» δήλωσε!

0 Τοποθετησεις: