Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Στο Νταβός γλεντούν στην υγεία των κορόιδων

Όλοι εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι στην καθιερωμένη μεγάλη σύναξη των μεγαλύτερων κεφαλαιοκρατών του πλανήτη στο υπερπολυτελές Νταβός. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η αμερικανική οικονομική μηχανή παίρνει επιτέλους μπροστά. Ο Νικολά Σαρκοζί εξαπέλυσε μία ακόμη φραστική επίθεση κατά των... άκαρδων και σκληρών τραπεζιτών, προωθώντας τα μέτρα που απαιτούν οι... τράπεζες και οι αγορές. Και ο Γιώργος Παπανδρέου βρήκε ένα ακόμη βήμα για να διαψεύσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους (αν και η διαδικασία βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη), ενώ διασφάλισε μερικά επιπλέον ανέξοδα «μπράβο» από τους συνομιλητές του.



Σε αυτό το χαοτικό «μπρέιν-στόρμινγκ», ο καθένας είχε κάτι να πει – αφού, βεβαίως, είχε πληρώσει το ανάλογο (τεράστιο) αντίτιμο για να αποκτήσει το δικαίωμα να παρευρεθεί και να παρέμβει. Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, που έχει τσακίσει τους συμπολίτες του στη λιτότητα, δεν δίστασε να προτείνει ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων για το κεφάλαιο στις αγορές. Ο Τρισέ μας επέσεισε και πάλι τον κίνδυνο του πληθωρισμού. Ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου και πάλι –που αναδείχθηκε σε μία από τις ατραξιόν του Νταβός– μας προανήγγειλε ότι η ΕΕ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ρίξει μερικά δισεκατομμύρια των φορολογουμένων στις τράπεζες.
Τελικά, μήπως η κρίση πέρασε και δεν το καταλάβαμε; Μήπως ο καπιταλισμός πατάει ήδη πιο στέρεα στα πόδια του και έχει αρχίσει να αισθάνεται και πάλι τόσο παντοδύναμος, ώστε να επιστρέφει το χαμόγελο στα χείλη των κυριότερων εκπροσώπων του; Διότι πέρυσι, είναι αλήθεια ότι τα σύννεφα ήταν περισσότερα πάνω από το ελβετικό θέρετρο και οι ανησυχίες για τις ενδεχόμενες κοινωνικές εξεγέρσεις πιο έντονες. Εκτός και αν οι φωστήρες του Νταβός δεν έχουν προλάβει να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει αυτές τις μέρες στις χώρες του Μαγκρέμπ ή εξακολουθούν να είναι ανίκανοι να αφουγκραστούν τις δικές τους κοινωνίες, που κοχλάζουν...

0 Τοποθετησεις: