Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Απεργία πείνας μεταναστών: Κίνδυνος-θάνατος η κυβερνητική στάση

Ανθρώπινη ασπίδα αλληλεγγύης στους μετανάστες από σωματεία και καλλιτέχνες




Ρέππα - Ραγκούση ακούστε το καλά κανένας μετανάστης χωρίς χαρτιά». Aυτό το σύνθημα ακούγονταν δυνατά στην πορεία της προηγούμενης Παρασκευής. Πάνω από 4.000 άτομα –η μεγαλύτερη πορεία που έχει γίνει μέχρι σήμερα για το θέμα– ευαισθητοποιήθηκαν και κινητοποιήθηκαν, ύστερα από το κάλεσμα σε πορεία των ίδιων των μεταναστών. Οι 287 απεργοί πείνας μετανάστες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήδη διανύουν την 27η μέρα της απεργίας τους και βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή του αγώνα τους. 

ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ 


«Την 24η μέρα απεργίας πείνας, τρεις μετανάστες απεργοί ξεπέρασαν τα όρια της φυσικής τους αντοχής. Με σοβαρές ηλεκτρολυτικές διαταραχές, αφυδάτωση, αδυναμία λήψης υγρών από το στόμα εσπευσμένα διακομίστηκαν στα νοσοκομεία» αναφέρει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης. Οι απεργοί πείνας συνομιλούν πλέον με το θάνατο. Με ποιον, άλλωστε, να συνομιλήσουν; Με την κυβέρνηση που κωφεύει και τους επιτίθεται συστηματικά;

Σε αυτή την κρίσιμη για την ίδια τη ζωή των μεταναστών φάση, επέλεξε να παρέμβει ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση που επικρατεί στο Μέγαρο Υπατία «βόμβα λοιμώξεων στο κέντρο της Αθήνας»! Βέβαια, ομάδα ιατρικής υποστήριξης λειτουργεί από την έναρξη της απεργίας πείνας, αλλά φαίνεται αυτό δεν το… ήξεραν στο υπουργείο Υγείας. Μετά τις δηλώσεις του υπουργού η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης ζήτησε παρέμβαση του εισαγγελέα «για διασπορά ψευδών ειδήσεων». Φυσικά κανείς εισαγγελικός λειτουργός δεν ευαισθητοποιήθηκε… Απέναντι στις κυβερνητικές επιθέσεις, οι μετανάστες επιμένουν: «θα συνεχίσουμε τον αγώνα έχουμε μεγάλο κουράγιο. Ζητάμε την υποστήριξη σας. Ζητάμε από τον υπουργό Υγείας να ζητήσει συγγνώμη για όσα δήλωσε εναντίον μας» ανέφερε ένας εκ των απεργών πείνας. Ο Ρασίντ, και εκείνος απεργός πείνας, σημείωσε «αν ανησυχούν για την υγεία μας, να μας δώσουν τα χαρτιά μας να μπορούμε να πάμε στα νοσοκομεία».

Την ίδια ώρα, οι φωνές και οι δράσεις αλληλεγγύης στον ηρωικό αγώνα των μεταναστών ολοένα αυξάνουν. Δώδεκα «καλλιτέχνες, άνθρωποι που μοχθούν για έναν άλλο πολιτισμό» έδωσαν την Τρίτη συνέντευξη Τύπου στο χώρο της απεργίας, «γράφοντας το σενάριο της αλληλεγγύης». «Είμαστε εδώ γυρίζοντας αποφασιστικά την πλάτη στα δελτία των 8 και σε όλους εκείνους, που είναι έτοιμοι να συκοφαντήσουν τους αγώνες» ανέφερε η ηθοποιός Μαρία Κανελλοπούλου. Και συνέχισε: «Είμαστε εδώ γιατί δεν διαβάζουμε την ιστορία από τη μέση, αλλά ξεκινούμε από την αρχή της, ότι οι μετανάστες έρχονται από χώρες κατεστραμμένες από τον πόλεμο και την φτώχεια και γνωρίζουμε το ρόλο της “πολιτισμένης’’ Δύσης». «Λένε ότι είμαστε σε μια υγειονομική βόμβα! Η βόμβα μόλυνσης είναι στα τηλεοπτικά κανάλια» επισήμανε ο τραγουδοποιός Στάθης Δρογώσης.

Την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε και δίωρη κατάληψη στο δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας. Η κίνηση αυτή έγινε ως μια αντίδραση στη διαστρέβλωση του αγώνα των μεταναστών από τα ΜΜΕ. Μέλη της Διακλαδικής Πρωτοβουλίας Εργαζομένων και Ανέργων στα ΜΜΕ, πρωτοβάθμια σωματεία και η πρωτοβουλία αλληλεγγύης μετέδωσαν ενημερωτικό πρόγραμμα για τον αγώνα των μεταναστών.
Εξαιρετικά σημαντική για την έκβαση του αγώνα των μεταναστών είναι και η κινητικότητα που επιδεικνύουν εργατικά σωματεία. «Κανένας εργαζόμενος “παράνομος”, χωρίς δικαιώματα, ασφάλιση, πρόσβαση στο σχολείο – νοσοκομείο – κοινωνική πρόνοια» τονίζει η απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών. Ο ΣΕΦΚ καλεί «το εργατικό και λαϊκό κίνημα να εντάξει αποφασιστικά στην πάλη του τα ζητήματα των μεταναστών και να “ανοίξει” τα συνδικάτα». Μάλιστα στις 15/2 η Επιτροπή Σωματείων, Συνδικαλιστών, Εργαζομένων και Ανέργων διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου στο κτίριο Υπατία. «Βρισκόμαστε μαζί στα εργοτάξια και στα ναυπηγεία, μαζί συνωστιζόμαστε στους τοπικούς ΟΑΕΔ για το ελεεινό επίδομα ανεργίας. Ξέρουμε το κοινό μέλλον που μας επιφυλάσσουν, μας ενοποιεί η φτώχεια και η εκμετάλλευση» σημείωσε ο Γιώργος Κοβιός από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους έλληνες και μετανάστες στην απεργία της 23ης Φλεβάρη. Ο Θανάσης Διαβολάκης, μέλος του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ και δημοτικός σύμβουλος Πειραιά μεταξύ άλλων αναρωτήθηκε: «Ποιος είναι παράνομος και λαθραίος; Ο μετανάστης ή εκείνοι που ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία;».
Παράλληλα η Επιτροπή Σωματείων πραγματοποίησε την Πέμπτη παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών πείνας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δήλωσε …αναρμόδια. «Θεωρούμε τη στάση του υπουργείου απαράδεκτη. Δεδομένου ότι η απεργία πείνας διανύει την 24η μέρα είναι έως εγκληματική» επισημαίνει η επιτροπή, δηλώνοντας στο υπουργό ότι «τα αιτήματα των μεταναστών είναι δίκαια και αφορούν την επισφάλεια που βιώνουν πλέον όλοι οι εργαζόμενοι».

0 Τοποθετησεις: