Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες στο Ιράν

 Xιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της Τεχεράνης τη Δευτέρα, σε ένδειξη συμπαράστασης στις εξεγέρσεις στις αραβικές χώρες, σε μία κινητοποίηση που διοργανώθηκε απ’ την αντιπολίτευση κι άφησε πίσω της δεκάδες τραυματίες και δύο νεκρούς. Η κινητοποίηση αντιμετωπίστηκε με άγρια καταστολή απ’ την αστυνομία, που χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και γκλόμπ κατά των διαδηλωτών. 





KΑΤΕΡΙΝΑ ΚΙΤΙΔΗ






Οι συνθήκες θανάτου του πρώτου διαδηλωτή παραμένουν αδιευκρίνιστες, ενώ ο δεύτερος σκοτώθηκε από αληθινά πυρά, που κατά την αστυνομία έριξε η αντιπολίτευση και κατά την αντιπολίτευση οι δυνάμεις ασφαλείας. Επίσημες πηγές κάνουν λόγο για 150 συλληφθέντες, ενώ οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για δεκαπλάσιο αριθμό. Σύμφωνα με φοιτητική ένωση, περίπου 600 συγγενείς των συλληφθέντων συγκεντρώθηκαν μετά τη διαδήλωση στις φυλακές Εβίν, ρωτώντας για την τύχη τους.
Η αναταραχή συνεχίστηκε και στην κηδεία του δεύτερου διαδηλωτή, φοιτητή στη σχολή Καλών Τεχνών της Τεχεράνης, που, σύμφωνα με το κράτος ήταν μέλος της ισλαμικής πολιτοφυλακής, ενώ σύμφωνα με την αντιπολίτευση οπαδός του Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και μέλος του «Πράσινου Κινήματος», το οποίο αναπτύχθηκε μετά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Ο ίδιος ο Μουσαβί, μαζί με το έτερο ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, Μεχντί Καρουμπί, ζήτησαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων από τον κατ’ οίκον περιορισμό στον οποίο βρίσκονται. Πολιτικοί αντίπαλοί τους, απ’ την άλλη, απαίτησαν την τιμωρία τους με θανατική ποινή και διοργάνωσαν διαδήλωση υποστήριξης του καθεστώτος την Παρασκευή.

Η κινητοποίηση της Δευτέρας ήταν η πρώτη μαζική διαδήλωση στο Ιράν μετά τις 11 Φεβρουαρίου του 2010, όταν η χώρα γιόρταζε την 31η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης. Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ έσπευσαν να υπερασπιστούν το δικαίωμα των Ιρανών για ελεύθερη έκφραση των πολιτικών τους ιδεών – –σε ευθεία αντίθεση με τη στάση τους έναντι των κινητοποιήσεων στα φιλοαμερικανικά αραβικά καθεστώτα. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, μάλιστα, είχε ανακοινώσει ήδη από την προηγούμενη Κυριακή τη δημιουργία ειδικής έκδοσης της υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης Twitter στα φαρσί, προκειμένου να διευκολύνει τους αντιπολιτευόμενους διαδηλωτές με πρόσβαση στο Ίντερνετ και φωνή στη Δύση. Πέραν των δικών τους γεωπολιτικών σχεδιασμών, πάντως, ο πρωταγωνιστικός ρόλος παραμένει στην εξεγερμένη νεολαία του Ιράν και αναμένονται με ενδιαφέρον οι επόμενες κινήσεις της.

0 Τοποθετησεις: