Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Εργαζόμενοι στα λεωφορεία: Αγωνιστικός συντονισμός στις συγκοινωνίες


Μια συζήτηση εν θερμώ, με τέσσερις οδηγούς της ΕΘΕΛ. Λίγο μετά την ολοκλήρωση της απεργιακής συγκέντρωσης στο Σύνταγμα την προηγούμενη Τετάρτη, που χτυπήθηκε με ιδιαίτερη βαρβαρότητα από την αστυνομία, συναντηθήκαμε και συζυτήσαμε με τους Αβραάμ Άγγελο, Γρηγόρη και Κώστα Κανέλο και τον Σταύρο Μανίκα.



Συνέντευξη στο Στράτο Βουραζέρη



– Ποια είναι η εκτίμησή σας για την απεργιακή συγκέντρωση της 23ης Φεβρουαρίου;

– Αβραάμ: Μεγαλειώδης συγκέντρωση. Αντίστοιχη της αγανάκτησης που υπάρχει στον κόσμο. Δεν ήταν μόνο τα οργανωμένα μπλοκ. Έβλεπες ότι έρχονταν μαζικά μεμονωμένοι άνθρωποι να διαδηλώσουν. Πολλοί απ’ αυτούς αποφασισμένοι να παραμείνουν στο Σύνταγμα. Παρά τα χημικά και το άνευ λόγου χτύπημα της συγκέντρωσης, ο κόσμος ξαναγύριζε στην πλατεία και έμεινε μέχρι νωρίς το απόγευμα. Δεν ήταν οι… γνωστοί άγνωστοι. Για τη στάση της αστυνομίας ας μην ξεχνάμε ότι ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού είχε πολύ καλές σχέσεις με τον Καντάφι. Φαίνεται ότι τις κληρονόμησε και ο γιος, παίρνοντας μαθήματα από τον ίδιο… Μιλάω με κόσμο που έζησε στη χούντα και μου λέει ότι τόση αστυνομία δεν είχαμε τότε… Και τότε υπήρχε χούντα, σήμερα ο πρωθυπουργός λέει «με ψήφισε ο λαός»! Αυτό θα πει κοινοβουλευτική δικτατορία.

– Τι κρατάει τους εργαζόμενους της ΕΘΕΛ στο δρόμο του αγώνα, μετά την ψήφιση του νόμου για τις συγκοινωνίες;

– Κώστας: Δεν είναι πλέον μόνο οι οδηγοί της ΕΘΕΛ. Στον ΗΛΠΑΠ, τα τρόλεϊ, αποφάσισαν την Τρίτη συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι τις 15/3. Κόντρα στη θέληση της διοίκησης του σωματείου τους. Σήμερα δεν είναι απλά ένας νόμος… Έχουμε φτάσει σε σημείο να μη μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Δεν είναι μόνο ο μισθός. Βενζίνη, ΦΠΑ, κατάργηση των κοινωνικών παροχών σε υγεία και παιδεία. Δεχόμαστε ως πολίτες αυτής της χώρας, που εδώ και πολύ καιρό δεν μας ανήκει, έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

– Αβραάμ: Ο εχθρός είναι το Μνημόνιο και το έχει συνειδητοποιήσει πλέον μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων.

– Αλλάζει κάτι στον αγώνα σας μετά την παραίτηση του προέδρου του Συνδικάτου, Ν. Κουλουμπαρίτση;

– Γρηγόρης: Απλά δεν μπορούσε να αποκλιμακώσει τις κινητοποιήσεις, δεν μπορούσε να ελέγξει τις διαθέσεις των εργαζομένων και γι’ αυτό τον απομάκρυναν...

– Αβραάμ: Το θέμα είναι ότι οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ και στις συγκοινωνίες γενικότερα, μετά από αυτή την εξέλιξη δεν μετράνε μία απώλεια... Η ΠΑΣΚΕ και ο συγκεκριμένος, ήταν σταθερά το προηγούμενο διάστημα, στη γραμμή αποκλιμάκωσης του αγώνα…

– Σταύρος: Θυμίζω την πρόταση αποκλιμάκωσης των κινητοποιήσεων που κατέθεσε λίγες μέρες πριν την ψήφιση του ν/σ, αλλά και για παύση των κινητοποιήσεων, αμέσως μετά την ψήφιση του ν/σ, και επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου… Ποιου διαλόγου; Αυτού του «αποφασίζουμε και διατάζουμε» για μισθούς, οργανογράμματα, κανονισμούς εργασίας, που καθιέρωσε ο νόμος. Δεν ξέρω τι έχουν στο μυαλό τους τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, και δεν με απασχολεί άλλωστε. Σε καμία περίπτωση όμως ο… υποβιβασμός του συγκεκριμένου συνδικαλιστή δεν σχετίζεται με την αντικυβερνητική στάση που κράτησε. Σε κρίσιμες στιγμές του αγώνα μας, βρέθηκε στο πλευρό της κυβέρνησης. Παύση των κινητοποιήσεων ήθελε η κυβέρνηση, μετά την ψήφιση του ν/σ – παύση πρότεινε ο τέως πρόεδρος. Οι εργαζόμενοι όμως δεν τσίμπησαν. Όχι μόνο δεν φοβήθηκαν, αλλά υπάρχουν διαθέσεις που φάνηκαν και στο σημερινό συλλαλητήριο για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων…

– Πώς κρίνετε τη στάση των άλλων δυνάμεων που εκπροσωπούνται στο ΔΣ του Συνδικάτου;

– Σταύρος: Αρκεί να αναφέρουμε το εξής: Σε τέσσερις από τις έξι συνελεύσεις, το ΔΣ του Συνδικάτου κατέβασε κοινή πρόταση με τη στήριξη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΣ - ΠΑΜΕ, ΔΑΚΕ και Σύνδεσμου Οδηγών. Προτάσεις με χαμηλής έντασης μορφές κινητοποιήσεων. Εξαίρεση αποτέλεσαν η Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία (ΕΑΣ), η οποία πρότεινε κλιμακούμενη και συντονισμένη με τα άλλα σωματεία των μεταφορών ενίσχυση της απεργιακής πίεσης προς την κυβέρνησης, αλλά και η Αυτόνομη Παρέμβαση, που πρότεινε απεργία διαρκείας. Ενδεικτικό για τη στάση τους είναι και το γεγονός, ότι όλες οι παρατάξεις –με εξαίρεση την ΠΑΣΚΕ– στην τελευταία συνέλευση πρότειναν πλαίσιο κινητοποιήσεων, το οποίο διαφοροποιούταν στο πρόγραμμα… Αν δεν παρεμβαίναμε, ως ΕΑΣ, κάνοντας κάλεσμα για συνδιαμόρφωση κοινού αγωνιστικού πλαισίου, ο αγώνας θα είχε κλείσει γιατί το αγωνιστικό μπλοκ θα βρισκόταν πολυδιασπαμένο.

Πολύς λόγος γίνεται για την ταλαιπωρία που έχετε προκαλέσει στο επιβατικό κοινό. Τι εισπράττετε από τους πολίτες που μεταφέρεται καθημερινά;

– Αβραάμ: Οι περισσότεροι επιβάτες είναι θετικοί απέναντι στις κινητοποιήσεις μας. Συχνά μου λένε «μας έχετε πεθάνει, αλλά συνεχίστε, μπράβο… Αυτό χρειάζεται. Γερά, παιδιά!». Στους δέκα οι επτά - οκτώ αυτό λένε. Υπάρχουν βέβαια και οι γκρινιάρηδες. Ελάχιστοι όμως είναι αυτοί που είναι επιθετικοί εναντίον των κινητοποιήσεων. Καταλαβαίνουν ότι ιδιωτικοποιώντας τις συγκοινωνίες το δρομολόγιο που π.χ. θα πήγαινε 11 το βράδυ στην Ελευσίνα με δύο επιβάτες, θα κοπεί… Γιατί ο ιδιώτης θα κοιτάξει το κέρδος. Πολλοί είναι επίσης εκείνοι που αντιλαμβάνονται ότι η στρατηγική τους είναι να τσακίσουν τον κάθε κλάδο ξεχωριστά. Και για αυτό όπου δυσκολεύονται προσπαθούν να στρέψουν τον έναν εναντίον του άλλου. Εμάς εναντίον των γιατρών, τους φορτηγατζήδες εναντίον των αγροτών κ.ο.κ.

Τι επιδιώκεται από το κάλεσμα, για παρουσία στη συνέλευση της ΕΘΕΛ και εργαζομένων από τις άλλες συγκοινωνιακές ΔΕΚΟ; Τι θα προτείνετε;

– Σταύρος: Μέσα από τη συγκεκριμένη ανοιχτή στους εργαζόμενους διαδικασία θα επιδιώξουμε το Συνδικάτο μας να αποτελέσει κέντρο αγωνιστικού συντονισμού, πρώτα στο χώρο των συγκοινωνιών, αλλά και ευρύτερα. Με δεδομένο το αγωνιστικό πλαίσιο των εργαζομένων στα τρόλεϊ, ως ΕΑΣ δεν μπορούμε να πάμε πιο πίσω από αυτό. Θα καλέσουμε και τους εργαζόμενους από τα άλλα Μέσα (Μετρό, ηλεκτρικό, τραμ), να συγκλίνουν με γενικές συνελεύσεις σε αυτό το πλαίσιο, τουλάχιστον μέχρι τις 15/3. Ενδεικτικό για το πόσο φοβάται η συνδικαλιστική γραφειοκρατία τη χάραξη ενωτικής αγωνιστικής πορείας των εργαζομένων είναι το γεγονός ότι ενώ έχουν περάσει 10 μέρες από την απόφαση για αυτή την πρωτοβουλία, το ΔΣ δεν έχει αποστείλει ακόμα κάλεσμα στα άλλα σωματεία, αλλά ούτε και έχει κλείσει χώρο. Το προχωράμε μόνο όσοι πιστεύουμε στο συντονισμένο εργατικό αγώνα και βρίσκουμε ανταπόκριση από τους εργαζόμενους στα άλλα Μέσα….