Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Προς χερσαία επέμβαση στη Λιβύη;

  
Το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης στη Λιβύη με το προκάλυμμα της «παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας» συζητήθηκε επίσημα στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 27 χωρών μελών της ΕΕ, την περασμένη Τρίτη. Και από τους πιο πρόθυμους υποστηρικτές της αναδείχθηκε ο έλληνας υπουργός, παραδίδοντας αμέσως την Κρήτη στη διάθεση των μακελάρηδων! Ο Δ. Δρούτσας δήλωσε την προηγουμένη, ότι «η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της Λιβύης παραμένει, βέβαια, προτεραιότητα και η Ελλάδα είναι πρόθυμη και έτοιμη να διαθέσει την Κρήτη ως κόμβο για την υποστήριξη των επιχειρήσεων παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας της διεθνούς κοινότητας προς τη Λιβύη».
Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, η υπεύθυνη επί της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, βαρόνη Κάθριν Άστον, με επιστολή της στον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ότι η ΕΕ είναι ήδη προετοιμασμένη για αποστολή «μερικών εκατοντάδων στρατιωτών, το πολύ», με το πρόσχημα ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Μισράτα.




Πρόκειται για τη στρατηγικής σημασίας πόλη στα δυτικά της Τρίπολης, όπου μαίνονται οι μάχες μεταξύ των καθεστωτικών και αντικαθεστωτικών δυνάμεων, μέσα σε πυκνά κατοικημένα τετράγωνα. Κάτι που δυσκολεύει την πραγματοποίηση βομβαρδισμών από πλευράς της ιμπεριαλιστικής «συμμορίας προθύμων» χωρίς εκατόμβη άμαχου πληθυσμού.
Σε αυτή την προσπάθεια πρωτοστατούν Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία, με τη διακριτική στήριξη των ΗΠΑ. Για την ώρα, άλλες δυνάμεις αντιδρούν. Η Ρωσία, διά στόματος του Σ. Λαβρόφ, κατηγόρησε τις επιτιθέμενες δυνάμεις για παραβίαση του ψηφίσματος 1973 του ΟΗΕ, αναφέροντας συγκεκριμένα τη «συζήτηση για χερσαίες επιχειρήσεις». Επίσης, η Ισπανία ξεκαθάρισε ότι «δεν θα συμμετάσχει σε επιθέσεις επί του εδάφους». Αντιδράσεις υπήρξαν και από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Σουηδία. Το γαϊτανάκι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, ωστόσο, καθόλου δεν προδικάζει ότι όλοι οι παραπάνω δεν θα καμφθούν με κάποια ανταλλάγματα ή με πολύμορφες πιέσεις.