Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Τζιτζιφιόγκοι και απατεώνες


Θρίλερ με οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις πανευρωπαϊκής, χωρίς υπερβολή ακόμη και παγκόσμιας εμβέλειας, με επίκεντρο την Ελλάδα, εκτυλίχθηκε προχθές χωρίς να έχουν φωτιστεί οι εξαιρετικά σκοτεινές πτυχές του μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Όλα ξεκίνησαν με τη δημοσίευση είδησης - βόμβας στην ηλεκτρονική έκδοση του βαρύνουσας πολιτικής επιρροής γερμανικού περιοδικού Σπίγκελ: H Eλλάδα σταθμίζει την έξοδό της από την Ευρωζώνη!  Επιπροσθέτως, το περιοδικό αποκάλυψε ότι το βράδυ της Παρασκευής είχε συγκληθεί μυστική (!) συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο κάποιων υπουργών Οικονομικών, μεταξύ των οποίων και του Παπακωνσταντίνου.






ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ 


Αμέσως κηρύχθηκε κατάσταση συναγερμού στην Αθήνα, στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στην Ουάσιγκτον. Οι μεγάλες δυνάμεις υποπτεύονταν η μία την άλλη και προσπαθούσαν να καταλάβουν αν κάποια από αυτές είχε έρθει σε κάποια μυστική συμφωνία με την Αθήνα ως προς την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους – αν δηλαδή η κυβέρνηση Παπανδρέου επρόκειτο να λειτουργήσει εκείνη τη νύχτα ως όργανο των ΗΠΑ ή της Γερμανίας ή της Γαλλίας. Το μόνο βέβαιο ήταν ότι το Σπίγκελ επιχειρούσε να τινάξει στον αέρα τη «μυστική συνεδρίαση κρίσης» κάποιων υπουργών Οικονομικών παρουσία εκπροσώπων της Κομισιόν και να αποτρέψει τη λήψη των αποφάσεων που είχαν προγραμματιστεί – πράγμα που όπως φαίνεται το κατάφερε. Δεν είναι όμως ακόμη σαφές αν το περιοδικό έδρασε έτσι εκπροσωπώντας τα συμφέροντα του συνόλου του γερμανικού καπιταλισμού ή μόνο ενός ισχυρού τμήματός του. Όλα τα επίμαχα δημοσιεύματά του πάντως εμφανίζουν τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δίνει δήθεν μάχη μέχρις εσχάτων προκειμένου να αποτρέψει την... αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ! Σιγά μην το έπαιζε... Λεωνίδας ο Γ. Παπανδρέου! Η μη διασταυρωμένη πληροφορία ότι τη μυστική συνδρίαση την είχε ζητήσει η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ αφήνει πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να τορπίλισε τη σύσκεψη μέσω του Σπίγκελ η ίδια η κυβέρνηση Μέρκελ για λόγους που προς το παρόν τουλάχιστον αγνοούμε.

Στο μεταξύ το νέο τεύχος του περιοδικού Σπίγκελ στην έντυπη έκδοσή του έχει μια είδηση κατά την οποία ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ «ήταν έξαλλος επειδή ο Σόιμπλε είχε αφήσει να διαφανεί δημοσίως ότι βλέπει ευνοϊκά μια αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας» και έβαλε κατσάδα στον γερμανό υπουργό Οικονομικών σε πρόσφατη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον! Δεν γνωρίζουμε αν όντως Αμερικανοί και Γερμανοί ερίζουν στο ανώτατο επίπεδο για χάρη της Ελλάδας, αλλά αυτή την εβδομάδα το ισχυρότερο προσωπικό πλήγμα για την αξιοπιστία του το δέχθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου από τους Γάλλους και μάλιστα σε... πανεθνικό γαλλικό μέτωπο: Το περιβάλλον του δεξιού προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί διοχέτευσε DVD με δηλώσεις του σοσιαλιστή γάλλου προέδρου του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν που είχαν κοπεί από ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στα μέσα Μαρτίου. Δηλώσεις - φαρμάκι για τον Παπανδρέου, καθώς τον δείχνουν να ψεύδεται ασύστολα στον ελληνικό λαό ως προς το πώς και γιατί προχώρησε στην υποδούλωση της χώρας με το Μνημόνιο.

Οι δηλώσεις του Στρος-Καν αποδεικνύουν αυτό που έχουμε από την αρχή καταγγείλει, όπως άλλωστε και σύσσωμη η Αριστερά στη χώρα μας – ότι δηλαδή στόχος του Μνημονίου δεν ήταν η αποτροπή της επικείμενης χρεοκοπίας της χώρας, όπως ισχυρίζεται ακόμη και τώρα η κυβέρνηση, αλλά η ανελέητη λεηλασία των μισθών και των συντάξεων και η κατάλυση όλων των εργασιακών κατακτήσεων του προηγούμενου αιώνα για χάρη του κεφαλαίου, με πρόσχημα τη δήθεν αποτροπή της χρεοκοπίας της χώρας. Ο διευθυντής του ΔΝΤ είναι αποκαλυπτικός αναφορικά με τις διαδικασίες προετοιμασίας του απεχθούς Μνημονίου: «Δουλέψαμε επί μήνες πριν με τις ελληνικές αρχές και το κάναμε υπόγεια. Γιατί αυτό; Γιατί οι ελληνικές αρχές επιθυμούσαν την παρέμβαση του ΔΝΤ, αν και ο Παπανδρέου για πολιτικούς λόγους δεν το έλεγε στο λαό. Αλλά από την αρχή με είχε πάρει πολλές φορές τηλέφωνο. Με είχαν πάρει τηλέφωνο το Νοέμβρη - Δεκέμβρη του 2009 λέγοντάς μου ότι χρειάζονται βοήθεια» δήλωσε επί λέξει. «Από την αρχή», από τον «Νοέμβρη - Δεκέμβρη του 2009» λοιπόν «δούλευε υπόγεια» η κυβέρνηση Παπανδρέου με το ΔΝΤ για να φτιάξουν το Μνημόνιο. Πώς να χαρακτηρίσει κανείς λοιπόν τον πρωθυπουργό, ο οποίος στις 11 Δεκεμβρίου 2009, σε συνέντευξή του στις Βρυξέλλες μετά από σύνοδο κορυφής της ΕΕ δήλωνε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι «τα σενάρια για την προσφυγή μας στο ΔΝΤ δεν υπάρχουν»; Πολιτικός απατεώνας είναι ίσως ο ηπιότερος όρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Οι δηλώσεις του Στρος-Καν αποκαλύπτουν επί της ουσίας ότι το Μνημόνιο ήταν πολιτική επιλογή του Γ. Παπανδρέου και σε καμιά περίπτωση αναγκαστική κίνηση υπαγορευόμενη από αδήριτη ανάγκη. Ψεύτης είναι ο Παπανδρέου και την αλήθεια την έλεγε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης (ένας από τους «τζιτζιφιόγκους» του Γιωργάκη στη σφηκοφωλιά του υπουργείου Οικονομικών, όπως σωστά είπε ο Ρέππας), όταν πέρυσι τέτοιες μέρες δήλωνε σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ: «Όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση της χώρας, διαπίστωσε ότι η μόνη εναλλακτική επιλογή που είχε ήταν να προσφύγει στο ΔΝΤ... Το ΔΝΤ, πρώτη και μόνη επιλογή που υπήρχε από τις 5 Οκτωβρίου 2009 και μετά» – δηλαδή από την πρώτη (!) μέρα εξουσίας της κυβέρνησης Παπανδρέου!