Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αυτός ο νόμος δεν θα ψηφισθεί, η κυβέρνηση θα ανατραπεί

Διήμερη απεργία και περικύκλωση - αποκλεισμός της Βουλής από σωματεία και συνελεύσεις

Η πιο μεγάλη ώρα, είναι τώρα! Μπαίνουμε σε βδομάδα αποφασιστικής αναμέτρησης του κινήματος και του εργαζόμενου λαού με τη «χούντα» κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ. Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης και των ΜΜΕ να σηκώσουν ένα πέπλο αποπροσανατολισμού με την «παράγκα» του ποδοσφαίρου, όλοι βλέπουν ότι «το παιχνίδι είναι στημένο και από πριν ξεπουλημένο» όσον αφορά στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τις δήθεν διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - ΕΕ.








ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ




Η κατάθεση του εφιαλτικού Μνημονίου ΙΙ και του άγριου Εφαρμοστικού Νόμου, από τον Β. Βενιζέλο, έκαψε βίαια όποιες αυταπάτες, είχαν γεννηθεί σε ένα κομμάτι της κοινωνίας και της βάσης που έχει απομείνει στο ΠΑΣΟΚ. Ο βιασμός της κοινωνίας δεν γίνεται πιο ανεκτός λόγω μιας… άλλης αφήγησης. Τα μέτρα είναι κατά κοινή ομολογία χειρότερα από όσα ακούγονταν προ 20ημέρου, πάνε να λιώσουν στην κυριολεξία τους μισθωτούς, τους φτωχούς και τα κατώτερα μεσαία στρώματα, ενώ οι γνωστές συντεχνίες των επιχειρηματιών, των εφοπλιστών, των καταναλαρχών και των μιζαδόρων - λαμογιών, μένουν στο απυρόβλητο (βλ. σελ. 18).
Όλα αυτά οδηγούν σε οδυνηρή, αλλά και απελευθερωτική συνειδητοποίηση από εκατομμύρια λαού, που θα ξαναβγεί στο δρόμο, ότι η κυρίαρχη πολιτική, τα Μνημόνια και το χρέος δεν διορθώνονται, δεν αναδιαπραγματεύονται, μόνο ανατρέπονται. Ότι έχει έρθει η ώρα να φύγουν όλοι, όσοι μας εκμεταλλεύονται και μας κοροϊδεύουν: κυβέρνηση, κόμματα του κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ, ΜΜΕ της εξαπάτησης, οι κλέφτες του πλούτου και της ελπίδας μας.
Ο παλλαϊκός ξεσηκωμός, με αφετηρία την 48ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία της Τρίτης και της Τετάρτης, αναμένεται πρωτοφανής για τα μεταπολιτευτικά χρονικά, καθώς η φλόγα της εξέγερσης ηλεκτρίζει εργαζόμενους, ανέργους, νέους και μεγαλύτερους. Άμεσος στόχος είναι να μην περάσει το Μεσοπρόθεσμο της εξαθλίωσης και ο άθλιος νόμος του. Έτσι, δέχονται σαρωτικό κτύπημα το παλιό Μνημόνιο, η υπεραντιδραστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και όλο το σάπιο αστικό πολιτικό σκηνικό, ανοίγει ο δρόμος για να ανατραπεί το σφαγείο κεφαλαίου - ΕΕ - ΔΝΤ, για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της πολύπλευρης επίθεσης του συστήματος.

Ήδη καταγράφονται παραπέρα τριγμοί στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ (Θ. Ρομπόπουλος, Αλ. Αθανασιάδης δήλωσαν ότι δεν θα το ψηφίσουν), αλλά η υπόθεση θα κριθεί στους δρόμους και στους τόπους δουλειάς. Ιδιαίτερη σημασία έχει η διαμόρφωση ενός κοινού μετώπου πάλης από τη Λαϊκή Συνέλευση του Συντάγματος, το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, την Επιτροπή «Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε», άλλα σωματεία και Ομοσπονδίες και τις Λαϊκές Συνελεύσεις πολλών γειτονιών της Αθήνας.
Ποιο είναι το πρόγραμμα του ξεσηκωμού ενός λαού που θέλει να επιβάλει τη θέλησή του, διαμορφωμένη και μέσα σε δημοκρατικά όργανα νέου τύπου (συνελεύσεις πλατείας, σωματείων, χώρων κ.λπ.), πάνω σε μια πανικόβλητη, αυταρχική κυβέρνηση - μαριονέτα των τραπεζών και των πολυεθνικών;

Καθώς συνεχίζεται η απεργία στη ΔΕΗ, δυναμικά μπαίνουν οι εργαζόμενοι στους δήμους. Τα μεσάνυχτα Κυριακής προς Δευτέρα, η ΠΟΕ - ΟΤΑ ανακοίνωσε ότι θα καταλάβει τους ΧΥΤΑ, ενώ αύριο το μεσημέρι θα καταληφθούν τα δημαρχεία, για ενημέρωση των εργαζομένων και μετατροπή τους σε κέντρα αγώνα. Σήμερα και αύριο προγραμματίζονται εξορμήσεις - περιοδείες για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας σε χώρους δουλειάς και γειτονιές.

Την Τρίτη το πρωί προετοιμάζονται απεργιακές φρουρές, ενώ η απεργιακή συγκέντρωση του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων είναι στις 10.30 π.μ. στο Μουσείο - Πολυτεχνείο. Η πορεία θα καταλήξει στο Σύνταγμα, όπου θα υπάρχει 48ωρο συνεχούς παραμονής στην πλατεία, ενώ το απόγευμα έχει προγραμματισθεί μεγάλη συναυλία.
Την Τετάρτη, από τις 7 π.μ. ξεκινούν τα μπλόκα - περικύκλωσης της Βουλής. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Λαϊκή Συνέλευση και τα σωματεία θα υπάρχουν τρία σημεία συγκέντρωσης: Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Καλλιμάρμαρο. Τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι κινήσεις στις γειτονιές θα συμβάλουν αποφασιστικά στα συγκεκριμένα μπλόκα. Η απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων την Τετάρτη προγραμματίζεται για τις 11 π.μ. στο Σύνταγμα, μπροστά στο στέκι της κίνησης «Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε» (Όθωνος και Αμαλίας). Οι διαδηλωτές θα παραμείνουν διαρκώς στο Σύνταγμα και στα μπλόκα, ενώ το απόγευμα αναμένεται νέο κύμα συμμετοχής, που θα «σφίξει» τον κλοιό γύρω από τη Βουλή. Η ΠΟΕ - ΟΤΑ προετοιμάζει την κάθοδο μεγάλων οχημάτων. Μάλιστα, την Τετάρτη η κινητοποίηση θα πάρει πανελλαδικό χαρακτήρα, ενώ μοτοπορείες και διαδηλωτές από άλλες πόλεις θα συρρέουν από την Τρίτη.

Και η Πέμπτη όμως, μέρα που προγραμματίζεται να ψηφισθεί ο εκτελεστικός (των δικαιωμάτων μας) νόμος, αναμένεται να υπάρξει νέα κινητοποίηση το απόγευμα στο Σύνταγμα και στις άλλες πόλεις.

Οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων, αλλά και ο μαχόμενος λαός (όπως έδειξε και η 15η Ιούνη) προειδοποιούν την κυβέρνηση και την αστυνομία να μην επιχειρήσουν να χτυπήσουν τις διαδηλώσεις, χρησιμοποιώντας την αγία τριάδα της κρατικής και παρακρατικής βίας: ΜΑΤ, ασφαλίτες - μασκαρεμένους κουκουλοφόρους, ακροδεξιούς. Ξεκαθαρίζουν ότι θα περιφρουρήσουν αποφασιστικά τον αγωνιστικό, μαζικό χαρακτήρα της κινητοποίησης, απομονώνοντας ομάδες και λογικές τυφλής βίας, που βοηθούν την αστυνομία να διαλύσει τον κόσμο.

Ένα μήνα από την εμφάνιση του κινήματος των πλατειών (και 18 στο μεγάλο αγώνα για την ανατροπή της επίθεσης), οι αγωνιζόμενοι έχουν ήδη πετύχει μεγάλες νίκες: όχι μόνο πέτυχαν την οριστική απονομιμοποίηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά έφεραν στο προσκήνιο ένα πλούτο διεκδικήσεων για μια πραγματική και άμεση δημοκρατία, για την κοινωνική χειραφέτηση, για μια διαφορετική απελευθερωμένη ζωή, σε ρήξη με το παλιό πολιτικό σύστημα και το γερασμένο κανιβαλικό καπιταλισμό. Αυτό το κίνημα μπορεί να πάει μακριά, να νικήσει στον παρατεταμένο αγώνα για την ανατροπή. Ίσως γι’ αυτό, η επόμενη Κυριακή 3 Ιούλη, ύστερα από την καυτή επόμενη βδομάδα, θα του άξιζε μια πανελλαδική μέρα αγώνα και προοπτικής, με μια πανελλαδική συγκέντρωση στο Σύνταγμα, όπου θα μπορούσε να γίνει η συνέλευση των συνελεύσεων για τη συνέχιση ενός περήφανου αγώνα μέχρι τη νίκη.
Στο Σύνταγμα και σε όλες τις διαδηλώσεις θα χτυπά η καρδιά της ελεύθερης Ελλάδας, του ανυπότακτου κόσμου της εργασίας.