Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Κ. Παπούλιας: Προσκύνησε και αυτός…


Του Μάκη Βάσιλα

Επίσημη επίσκεψη έπειτα από πρόσκληση, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στο κράτος τρομοκράτη της Μέσης Ανατολής και της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, Ισραήλ, όπου και έγινε δεκτός με τιμές. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει και διαφορετικά. Η Ελλάδα εδώ και πάνω από δύο χρόνια, έχει προχωρήσει αργά αλλά σταθερά, σε πλήρη ανατροπή των παραδοσιακών σταθερών που συγκροτούσαν την εξωτερική της πολιτική στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτές περνούσαν από την υποστήριξη –έστω στα λόγια– του δίκαιου αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ελευθερία και αυτοδιάθεση, όπως επίσης και την υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων του για επιστροφή των παρανόμως καταληφθέντων εδαφών από το Ισραήλ και την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους.

Ωστόσο, απ’ ό,τι φαίνεται έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι από την εποχή που ακόμα και ο πρύτανης της μετριότητας και ιέρακας του εκσυγχρονισμού, πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, καλούσε τον Γιασέρ Αραφάτ, σύμβολο του παλαιστινιακού αγώνα στα συνέδρια του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να τα πασπαλίσει με ολίγη από απελευθερωτικό αγώνα των λαών. Όλα αυτά ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Η αγγλόφωνη ισραηλινή εφημερίδα Τζερούσαλεμ Ποστ που απηχεί τις σκέψεις των κυρίαρχων κύκλων του Ισραήλ, σε πρόσφατο δημοσίευμά της αφού έκανε λόγο για τη στήριξη που παρέχει ο σφαγέας ακροδεξιός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου στην Ελλάδα τις κρίσιμες τούτες ώρες της οικονομικής δοκιμασίας, σημείωνε επιχαίροντας ότι «ο Παπανδρέου ο οποίος έχει βελτιώσει δραματικά την πολιτική της Αθήνας απέναντι στο Ισραήλ, ήταν ο πρώτος έλληνας πρωθυπουργός που το επισκέφθηκε τα τελευταία δεκαοκτώ χρόνια, ενώ ο Νετανιάχου ανταπέδωσε την επίσκεψη τρεις εβδομάδες αργότερα με την πρώτη(!) επίσκεψη εν ενεργεία ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ελλάδα». Για να καταλήξει αμέσως μετά με νόημα ότι «το Ισραήλ ενθαρρύνει(!) τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο, να πάρουν μέτρα για να εμποδίσουν τον απόπλου ενός στολίσκου πλοίων για τη Λωρίδα της Γάζας στο τέλος του μήνα».

Είναι φανερή η ολοκληρωτική αλλαγή της στάσης της χώρας μας σε επίπεδο διεθνών σχέσεων. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που ο Κάρολος Παπούλιας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ισραηλινό ομόλογό του Σιμόν Πέρες (άλλο διακεκριμένο μέλος της …Σοσιαλιστικής Διεθνούς) δέχτηκε τις ευχαριστίες του «για το μπλοκάρισμα των πλοίων ώστε να μην αποπλεύσουν από τα λιμάνια της Ελλάδας προς τη Λωρίδα της Γάζας», πράξη που κατά τη γνώμη του «έχει συμβάλλει στην ηρεμία στην περιοχή και τελικά ήταν προς όφελος της Γάζας»!

Υπήρξαν ασφαλώς και κάποιες …παράπλευρες απώλειες. Τις ένοιωσε και πάλι ο Κάρολος Παπούλιας, όταν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ, συναντήθηκε στα παλαιστινιακά εδάφη και με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Mαχμούτ Αμπάς και αντιμετώπισε συγκέντρωση οργισμένων παλαιστινίων διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την κατάπτυστη στάση της χώρας μας και την καλούσαν να επανεξετάσει την απαγόρευσή της στην αναχώρηση του «στόλου της Ελευθερίας Νο 2…