Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ξεφτίλα πόρισμα για τη Ζίμενς

Του Μάκη Γεωργιάδη

Τελικά έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι η πραγματικότητα ξεπερνάει ακόμη και την πιο οργιώδη φαντασία. Μετά από έξι και πλέον βασανιστικούς και κοπιώδεις μήνες, μέσα στο κατακαλόκαιρο, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν αίτημα για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Ζίμενς, κάνοντας πραγματικά την …υπέρβαση! Σύμφωνα με τους 108 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό σκάνδαλο, υπεύθυνοι είναι οι …Γ. Αλογοσκούφης και Χ. Μαρκογιαννάκης στους οποίους καταλογίζεται το αδίκημα της απιστίας και ζητείται η περαιτέρω διερεύνηση.


Οι Α. Τσοχατζόπουλος και Τ. Μαντέλης, οι οποίοι σύμφωνα με τις αρχικές διαρροές θα ήταν στο «κάδρο» της επιχείρησης «καθαρά χέρια», εξαιρέθηκαν, με την αιτιολογία ότι τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος αποτελούν αντικείμενο της τακτικής δικαιοσύνης και δεν περιλαμβάνονται στις ρυθμίσεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών! Πρόκειται για εξαιρετική καινοτομία, καθώς ουσιαστικά απαλλάσσονται από τις κατηγορίες, μαζί με άλλους οκτώ πρώην υπουργούς τους οποίους ανέφερε το αρχικό πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής. Έτσι τα μοναδικά «πολιτικά πτώματα» τα οποία φορτώνονται τις ανομίες της Ζίμενς είναι οι δύο πρώην υπουργοί της ΝΔ. Και αυτό πάλι δεν είναι σίγουρο καθώς πρέπει πρώτα να αποφανθεί το τριμελές δικαστικό συμβούλιο για το αν ευσταθεί η κατηγορία της απιστίας και μετά να προχωρήσει η σύσταση της προανακριτικής, η οποία τοποθετείται πλέον στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η υπόθεση είναι ανάξια κάθε σοβαρού σχολιασμού καθώς πρόκειται για τρομερή αυτογελοιοποίηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, ξεπερνώντας ακόμα και τα όρια της πιο καλογραμμένης καλοκαιρινής επιθεώρησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ θέλει να κλείσει και το σκάνδαλο των υποβρυχίων άρον άρον έως τις 5 Αυγούστου, με την κατάθεση της έκθεσης της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων. Σε αυτή την υπόθεση, ο Α. Τσοχατζόπουλος παραπέμφθηκε να δικαστεί για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και ουσιαστικά έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος. Ο ίδιος αντέδρασε με πολύ σκληρό ύφος εναντίον των πρώην συντρόφων του, οι οποίοι σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν. Ειδικά όταν αυτά έχουν πιθανότατα λερωμένη τη φωλιά τους…