Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Στην τρόικα προστέθηκε και το Ισραήλ!

Του Κώστα Μάρκου

Άμα ξεκινήσει ο κατήφορος δεν έχει πάτο! Εκτός από τους οικονομικούς πράκτορες του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα παραδόθηκε, κατόπιν άγραφου Μνημονίου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με το Ισραήλ, και στους μυστικούς πράκτορες της Μοσάντ! Για πια «εθνική κυριαρχία» μπορεί να μιλάει κανείς, όταν, όπως καταγγέλλουν συμμετέχοντες στο Στολίσκο για την Ελευθερία 2, τουλάχιστον δύο πλοιάρια υπέστησαν δολιοφθορές, που μόνο εξειδικευμένοι βατραχάνθρωποι μυστικών υπηρεσιών μπορούν να εκτελέσουν, το ένα από αυτά στην Τουρκία και το άλλο, με την ονομασία Τζουλιάνο, επί ελληνικού εδάφους, την ίδια ημέρα. 


«Είναι άλλο πράγμα μια ξένη δύναμη να πιέζει την ελληνική κυβέρνηση να καθυστερήσει το ταξίδι μας με γραφειοκρατία και άλλο πράγμα ξένοι πράκτορες να δρουν στην ελληνική επικράτεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της σουηδικής πρωτοβουλίας Ματίας Γκαρντέλ. Καθόλου τυχαία και η δήλωση του γνωστού ακροδεξιού υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν: «Τα πράγματα δεν συμβαίνουν μόνα τους», αν και χαρακτήρισε «γελοία» την καταγγελία των ακτιβιστών για σαμποτάζ των ισραηλινών δυνάμεων.

Παρότι η καταγγελία υπάρχει από την περασμένη εβδομάδα, παρότι ο καπετάνιος Θόδωρος Μπούκας, την προηγούμενη Δευτέρα, κατήγγειλε το περιστατικό στις λιμενικές αρχές του Πειραιά, παρουσία δικηγόρου, το αυτί του αρμόδιου υπουργού Προστασίας… της ισραηλινής κυβέρνησης δεν ιδρώνει. Το γεγονός αυτό δείχνει τον απόλυτο διασυρμό αυτής της κυβέρνησης ανδρεικέλων, που έτσι μετατρέπεται η ίδια σε κυβέρνηση χωρίς κανέναν διεθνή σεβασμό και που μετατρέπει τη χώρα σε εντελώς ξέφραγο αμπέλι. Δείχνει και την απόλυτη ηθική και πολιτική κατάπτωση του X. Παπουτσή, ο οποίος δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα να υποταχθεί πλήρως και στις ξένες μυστικές υπηρεσίες. Πρακτικά, η χώρα μετατρέπεται από την κυβέρνηση Παπανδρέου, σε χώρα επιπέδου Ντουμπάι, όπου στις 20 Ιανουαρίου 2010, πράκτορες της Μοσάντ δολοφόνησαν εν ψυχρώ και ανενόχλητοι τον παλαιστίνιο Μαχμούντ αλ Μαμπού. Εκεί, τουλάχιστον, η κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε τυπικά για την κατάλυση της εθνικής της κυριαρχίας…

Την εβδομάδα που πέρασε, οι λιμενικές αρχές, χωρίς κανένα δισταγμό, έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να μην αποπλεύσει για τη Γάζα ούτε ένα από τα οχτώ πλοιάρια που κουβαλούσαν ανθρωπιστική βοήθεια για τους αποκλεισμένους από το Ισραήλ παλαιστίνιους της μαρτυρικής πόλης: Ναυμαχίες στον Άγιο Νικόλαο, συλλήψεις και φυλακίσεις στον Πειραιά, κατηγορίες μέχρι και για κακουργήματα, απίστευτες γραφειοκρατικές κωλυσιεργίες στην Κρήτη και στην Κέρκυρα, ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς δοκιμάστηκε από τους Λιμενικούς του Παπουτσή.

«Δεν είχα ιδέα ότι ο αποκλεισμός της Γάζας έφτασε μέχρι την Ελλάδα», είπε σε συνέντευξη Τύπου της Πρωτοβουλίας Ένα Καράβι για τη Γάζα, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, την περασμένη Τρίτη, ο προαναφερθείς Ματίας Γκαρντέλ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ουψάλα, ο οποίος μάλιστα είπε ότι ήταν συμφοιτητής με τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου. «Τότε μιλούσε για την υπεράσπιση ελευθεριών και δικαιωμάτων», τόνισε ειρωνικά. Στους συμμετέχοντες και ο ανεξάρτητος πλέον, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος δήλωσε τη συμφωνία του με όσα είπαν οι διοργανωτές.

Η δουλοπρεπής στάση της ελληνικής κυβέρνησης σκόρπισε την αγαλλίαση στο Ισραήλ. «Πολύ θετικές εξελίξεις», χαρακτήρισε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, την απαγόρευση απόπλου του στολίσκου, από Ελλάδα και Κύπρο. Φυσικά, ακριβώς την αντίθετη στάση κράτησαν οι παλαιστίνιοι της Γάζας, οι οποίοι, με δήλωση εκπροσώπου της Χαμάς καταδίκασαν την ελληνική απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την «απάνθρωπη» και «αντίθετη προς τους διεθνείς κανονισμούς». Η υπόθεση εξοργίζει του λαούς των αραβικών χωρών, οι οποίοι παρακολουθούν με εκτενή ρεπορτάζ όλα τα αίσχη της κυβέρνησης Παπανδρέου, με ρεπόρτερ του Αλ Τζαζίρα που συμμετέχουν στην αποστολή.

Το όλο ζήτημα, πέρα από τις προφανείς συνέπειες που έχει σε βάρος των αποκλεισμένων Παλαιστίνιων της Γάζας, έχει σαν αποτέλεσμα την πλήρη καταβαράθρωση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στα μάτια των αραβικών λαών, της οποίας η κυβέρνηση φέρεται σαν εχθρός τους, αντίθετα με την Τουρκία, η οποία, παρά την τωρινή προσεκτική στάση της, εμφανίζεται ως προστάτης των Παλαιστινίων. Η συνεργασία της ελληνικής άρχουσας τάξης με το Ισραήλ είναι τόσο βαθιά, που σε τέτοιες συνθήκες, δεν διστάζει να στέλνει τον κορυφαίο πολιτειακά εκπρόσωπό της σε επίσημη επίσκεψη στο Τελ Αβίβ. Ο Κάρολος Παπούλιας, ο πρόεδρος που υπέγραψε όλα τα Μνημόνια, επρόκειτο να συναντηθεί την Κυριακή με τον Νετανιάχου.

Για να ξεπλύνει κάπως την αλγεινή εικόνα της προς τους αραβικούς λαούς, ο Παπανδρέου τηλεφώνησε στο ομότιμο ανδρείκελο των Παλαιστινίων, Μ. Αμπάς και συμφώνησαν να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση πρωτοβουλία αποστολής στη Γάζα, φυσικά εγκεκριμένης από το Ισραήλ. Την ίδια σχεδόν στιγμή ανακοινώθηκε επίσημα ότι στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε κοινή στρατιωτική άσκηση ελληνικών και ισραηλινών ελικοπτέρων…