Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Μια άλλη πρόταση από το φετινό κάμπινγκ των Αναιρέσεων


Με μια ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή νέων, με ένα πλούσιο πολιτιστικό και πολιτικό πρόγραμμα και αυτοοργάνωση με την ενεργή συμβολή των κατασκηνωτών, πραγματοποιήθηκε το φετινό κάμπινγκ της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, που ολοκληρώνεται σήμερα. Η φετινή διοργάνωση αποτέλεσε ποιοτική τομή στην παρέμβαση των Αναιρέσεων.




της Ελένης Τριανταφυλλοπούλου




Το πέμπτο κατά σειρά κάμπινγκ των Αναιρέσεων της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση ξεκίνησε με πρωτοφανή μαζική συμμετοχή στις 29 Ιουλίου και ολοκληρώνεται σήμερα 7 Αυγούστου. Τους χίλιους αγγίζουν οι συμμετέχοντες που ήρθαν φέτος στην ειδυλλιακή τοποθεσία του Χορευτού στο Πήλιο. Σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι συνδράμουν ενεργά στο φετινό εγχείρημα, το οποίο αποτελεί μια σημαντική ποιοτική τομή για μια εναλλακτική πρόταση διακοπών μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτικών και πολιτιστικών πρωτοβουλιών. H νΚΑ μπόρεσε φέτος, με ιδιαίτερη επιτυχία, να προτείνει ένα ακόμα μαζικό ραντεβού, συνδυάζοντας τις διακοπές, τη χαλάρωση και την ψυχαγωγία με τη συλλογική οργάνωση, την αλληλεγγύη, την πολιτιστική αναζήτηση και την πολιτική πάλη.
Το φετινό κάμπινγκ έλαβε χώρα στον εκτός λειτουργίας χώρο της δημοτικής κατασκήνωσης, σε μια πανέμορφη τοποθεσία με πλούσια βλάστηση από πλατάνια στην παραθαλάσσια περιοχή του Χορευτού, δίνοντας την ευκαιρία όχι απλώς για κοινές διακοπές, αλλά για μία πραγματικά συλλογική διοργάνωση. Δεκάδες μέλη αλλά και πολλοί φίλοι της νΚΑ προσέφεραν εθελοντικά σε όλα τα επίπεδα: Aπό τη διαμόρφωση του χώρου και την πλήρη λειτουργία του, τη σίτιση και τον καθαρισμό, μέχρι την επιτυχή πραγματοποίηση των συζητήσεων και των συναυλιών. Ξεπερνώντας αδυναμίες προηγούμενων ετών, όλοι μπόρεσαν να συνεισφέρουν δημιουργικά στη φετινή διοργάνωση, έξω από τα καταναλωτικά πρότυπα και χωρίς εργοδότες, εργαζόμενους και καταναλωτές. Σε μια περίοδο που σφραγίζεται από την ανηλεή επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων, αλλά και από την αποφασιστική και μαχητική είσοδο του λαού και της αγωνιζόμενης νεολαίας στο προσκήνιο, αποτέλεσε επιδίωξη και ανάγκη μια διαφορετική προσέγγιση του ελεύθερου χρόνου, που θα φέρνει στο σήμερα στιγμιότυπα από το μέλλον της συλλογικής μας ζωής.

Εκατοντάδες είναι οι αγωνιστές που πήραν μέρος καθημερινά στο πλούσιο φετινό πρόγραμμα των συζητήσεων και των εκδηλώσεων. Με σχετική προτεινόμενη βιβλιογραφία σε κάθε θέμα και γραπτά εισηγητικά κείμενα, δόθηκε η ευκαιρία στον κάθε συμμετέχοντα να εμπλακεί δημιουργικά με τα μεγάλα ερωτήματα, αλλά και τις θεωρητικές ανησυχίες που προκύπτουν από την ιστορική καμπή που ζούμε. Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με ξεχωριστή μαζικότητα το Σάββατο 30 Ιούλη, με θέμα το επαναστατικό υποκείμενο στη σύγχρονη εποχή, ενόψει και του πανελλαδικού Σώματος του ΝΑΡ. Την Κυριακή 31 Ιούλη έλαβε χώρα αφιέρωμα και συζήτηση από ομάδα εργασίας της νΚΑ για τα Ιουλιανά του 1965, ενώ το απόγευμα ακολούθησε εκδήλωση για τα 140 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα με εισηγητή τον Σπύρο Μαρκέτο, αντλώντας συμπεράσματα από την ιστορική εμπειρία μπροστά στις επικείμενες αναμετρήσεις της εποχής μας. Με τον ίδιο εισηγητή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα συζήτηση για το φασισμό και τον πολιτικό ολοκληρωτισμό, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε γόνιμη κουβέντα μετά ζωντανής μουσικής για την τέχνη στα ελεύθερα βουνά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Με μεγάλο ενδιαφέρον εξελίχθηκε η συζήτηση για τη σχέση της ανάπτυξης των επιστημών και της φιλοσοφίας που είχε προετοιμαστεί από μέλη της νΚΑ για την Τρίτη 2 Αυγούστου, ενώ την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη λογική του Μετώπου στο Κομμουνιστικό Κίνημα, εκκινώντας από την Οκτωβριανή Επανάσταση ως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αναζητώντας τη σύνδεση με το σήμερα. Μεγάλη συμμετοχή υπήρχε στο αφιέρωμα από τον Μ. Παπαμακάριο για το αμερικανικό λαϊκό τραγούδι το πρωινό της Πέμπτης. Μετά από μελέτη των έργων του Λένιν, του Λούκατς και του Γκράμσι από ομάδα εργασίας, διεξήχθη ιδιαιτέρως επιτυχημένη απογευματινή εκδήλωση, θέτοντας ερωτήματα και ανιχνεύοντας απαντήσεις σε καίρια ζητήματα που έφεραν στο προσκήνιο οι πρόσφατοι αγώνες για το κράτος, την αστική και την εργατική δημοκρατία.

Παράλληλα με τη θεωρητική και πολιτική κουβέντα, το φετινό κάμπινγκ αποτέλεσε και μοναδική ευκαιρία για ξεκούραση και διασκέδαση. Καθημερινά στο χώρο λειτουργούσε βιβλιοπωλείο, οργανώνονταν ποικίλα συλλογικά παιχνίδια, προβολές ταινιών καθώς και αθλητικά τουρνουά στην άμμο. Φέτος κατέστη δυνατή και η διοργάνωση συναυλιών δίπλα στο κύμα, δίνοντας χώρο έκφρασης σε διάφορα συγκροτήματα, όπως οι Paint it blue, τα Τοξικά Απόβλητα, οι Meanwhile in Mexico και οι Social End Products, ενώ κάθε μέρα έκλεινε με βραδινό πάρτι στη μαγευτική κοντινή παραλία.
Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη νέα επίθεση στο χώρο της τριτοβάθμιας επίθεσης και τα καθήκοντα του φοιτητικού κινήματος, αλλά και συζήτηση με τη συμμετοχή συντρόφων από τις μαζικές διεθνείς αποστολές από χώρες της Μεσογείου σχετικά με τις επαναστάσεις, τις εξεγέρσεις και τις συγκρούσεις στην εποχή της καπιταλιστικής κρίσης βάσει των εξελίξεων σε Τυνησία, Αίγυπτο, Τουρκία και Ελλάδα.

Η αυλαία στο πολιτικό σκέλος έπεσε το Σάββατο με την πραγματοποίηση πολιτικής εκδήλωσης του Νέου Αριστερού Ρεύματος και της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση για τις πολιτικές προκλήσεις της περιόδου.
Μεγάλο λαϊκό γλέντι πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Αυγούστου με τη Φωτεινή Βελεσιώτου και την ορχήστρα της, ενώ ξεφάντωμα ως τις πρώτες πρωινές ώρες πρόσφερε η ρεμπέτικη κομπανία της νΚΑ. Η τελευταία προγραμματισμένη συναυλία ήταν να πραγματοποιηθεί από τους Yianneis χθες το βράδυ.

Η Κυριακή ως ημέρα αναχώρησης ολοκληρώνει τη φετινή πετυχημένη προσπάθεια της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, δίνοντας ραντεβού με τον κόσμο του αγώνα στις μεγάλες συλλογικές μάχες που έρχονται.


Εργαστήρι Συλλογικότητας
Να χτίσουμε τον κόσμο που γεννιέται
Στα ερείπια εκείνου που γκρεμίζεται

Δημήτρης Πούλος
Ελένη Τριανταφυλλοπούλου

Στην εποχή του Mνημονίου και της επίθεσης στα εργατικά και νεολαιίστικα δικαιώματα, αλλά και σε ένα καλοκαίρι που στιγματίστηκε από τις συγκλονιστικές ημέρες των πλατειών, των απεργιών και των διαδηλώσεων, το φετινό κάμπινγκ της νΚΑ θέλησε να συναντηθεί με τις ανάγκες και τις αναζητήσεις της περιόδου, προσφέροντας μια πρόταση διακοπών που στηρίζεται σε ένα άλλο πολιτικό και συνολικό πρότυπο. Ιδιαίτερα φέτος οι διακοπές αποτελούν «προνόμιο» για το μεγαλύτερο τμήμα της εργαζομένης και σπουδάζουσας νεολαίας. Οι δραστικές περικοπές στον κοινωνικό τουρισμό σε συνδυασμό με την έκρηξη της ακρίβειας και το «ράλι» των τιμών, αποτελούν ένα επιπλέον εμπόδιο στον παραθερισμό για την εργαζόμενη πλειοψηφία, που είδε το προηγούμενο χρόνο το εισόδημα της να συρρικνώνεται δραματικά από την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της τρόικας.
Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος του φετινού κάμπινγκ ήταν να απευθυνθεί σε όλη τη νεολαία και να αποτελέσει μια διαφορετική πολιτική και πολιτιστική πρόταση. Οι πολιτικές εκδηλώσεις, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, η προσπάθεια για έναν αντιεμπορευματικό και αντικαταναλωτικό χαρακτήρα, καθώς και το ελάχιστο κόστος των 3 ευρώ ημερησίως, κατάφεραν να προσελκύσουν χίλιους περίπου νέες και νέους, αλλά και διεθνείς αποστολές από χώρες της Μεσογείου, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αριθμό των συμμετοχών περασμένων χρόνων. Χαρακτηριστική ήταν επίσης η εμφάνιση της εργαζόμενης νεολαίας, ενώ αναμένονταν δεκάδες ακόμα εργαζόμενοι ειδικά τις τελευταίες ημέρες. Η φετινή προσπάθεια αποτέλεσε ένα πραγματικό εργαστήρι συλλογικής οργάνωσης και συντροφικής διαχείρισης, δίνοντας την ευκαιρία για μια πρωτόγνωρη και μοναδική εμπειρία στο «αναγεννημένο» δημοτικό κάμπινγκ του Χορευτού στην περιοχή της Ζαγοράς. Στιγμιότυπα και φωτογραφίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΝΑΡ (http://www.narnet.gr/) .

Η συνέχιση σε αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί βασική επιδίωξη και για τα επόμενα χρόνια. Η προσφορά φτηνών ποιοτικών διακοπών, παράλληλα με ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, καθώς και το πνεύμα αλληλεγγύης και συντροφικότητας έθεσαν τις βάσεις για τις μελλοντικές πρωτοβουλίες. Αξιοποιώντας τα θετικά στοιχεία από τη φετινή επιτυχία, η νΚΑ θα προσπαθήσει και το επόμενο διάστημα να συμβάλει με κάθε τρόπο στη συζήτηση για τις σύγχρονες απελευθερωτικές και κομμουνιστικές ιδέες με τους εργαζόμενους και τη νεολαία μέσα από τις πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις των Αναιρέσεων. Δίνουμε ραντεβού στις μεγάλες πολιτικές αναμετρήσεις και τους αγώνες της επόμενης χρονιάς, για να χτίσουμε τον κόσμο που γεννιέται πάνω στα ερείπια αυτού που γκρεμίζεται.