Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Δωδώνη: Εμπόδιο οι αγώνες στην ιδιωτικοποίηση


Ο συνεχής και αποφασιστικός αγώνας των κτηνοτρόφων και των εργαζόμενων πέτυχε άλλη μια σημαντική νίκη για τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη. Η συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης, την οποία μεθόδευσε για την προηγούμενη Τετάρτη η Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) προκειμένου να αλλάξει το καταστατικό, ώστε να είναι δυνατό το ξεπούλημα της εταιρείας, αναβλήθηκε.



του Γιώργου Τσαντίκου



Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άρτα, ο οποίος σύμφωνα με την ανακοίνωση των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών Ηπείρου, επιχείρησε να ρίξει στάχτη στα μάτια των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων στη Δωδώνη, εμφανίζοντας τον ίδιο και την κυβέρνησή του ως… «θεματοφύλακες» του σημερινού χαρακτήρα της, που αμύνονται δήθεν έναντι της διοίκησης της ΑΤΕ, που θέλει να την πουλήσει! Οι κτηνοτρόφοι απάντησαν στον πρωθυπουργό ότι «δεν τσιμπάνε» και «συνεχίζουν τον αγώνα για κρατικοσυνεταιριστική Δωδώνη με κοινωνικό έλεγχο, ενταγμένη σε έναν ενιαίο δημόσιο φορέα τροφίμων με κρατική ΑΤΕ», με πρώτο σταθμό την κινητοποίηση της προηγούμενης Τετάρτης, στη συνέλευση μετόχων.

Η συνεχής πίεση του κινήματος έφερε ένα ακόμα αποτέλεσμα, σε έναν αγώνα που έχει ακόμα δρόμο μέχρι την τελική νίκη. Από τη Δευτέρα το βράδυ φάνηκε από τη μαζική συμμετοχή στο γλέντι στο πάρκινγκ της βιομηχανίας ότι η πώληση της Δωδώνης και η αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος, δεν θα είναι περίπατος για την κυβέρνηση. Πρόκειται για πολιτική επιλογή, η οποία επιτάσσεται από το Mνημόνιο και «μεταμφιέζεται» από την κυβέρνηση και τους τοπικούς της ταγούς σε «αναπτυξιακή ευκαιρία» και προοπτική «να παραμείνει η Δωδώνη σε ηπειρώτικα χέρια», εννοώντας πάντα όμως το ξεπούλημά της. Ηπειρώτες από κάθε γωνιά, κυριολεκτικά, της γης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, σε μια κερδοφόρα εταιρεία που αποτελεί «φιλέτο» για τους κερδοσκόπους.

Μετά το κλείσιμο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και την επιτυχημένη ματαίωση της συνέλευσης μετόχων, η κυβέρνηση βρίσκεται προ αδιεξόδου. Υπό την πίεση των κινητοποιήσεων εμφανίζεται «διαλλακτική» διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, οι κτηνοτρόφοι όμως γνωρίζουν ότι η διαλλακτικότητα είναι ψευδεπίγραφη και προσπαθεί να διασώσει την εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ που το εγκαταλείπει. Ο αγώνας για τη Δωδώνη συνεχίζεται και θα είναι ακόμα πιο έντονος, μέχρι την τελική νίκη.