Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Θύμα των περικοπών και η ΕΡΤ


Απολύσεις, περικοπές μισθών και ακύρωση των δυνατοτήτων για ποιοτική δημόσια τηλεόραση
Ακάθεκτη η κυβέρνηση, συνεχίζει μέσα στο καλοκαίρι το εξοντωτικό για τους εργαζόμενους νομοθετικό μνημονιακό ισοπέδωμα. Σειρά για εξολόθρευση έχουν πάρει μια σειρά δημόσιοι οργανισμοί. Σε συνέντευξη Tύπου που έδωσαν οι συνδικαλιστές του συντονισμού σωματείων δημόσιων οργανισμών και φορέων, καταγγέλθηκε ότι με την ψήφιση του καινούριου μνημονιακού νομοσχεδίου, οι περισσότερες δημόσιες εταιρείες οδηγούνται στη συρρίκνωση και στο ξεπούλημα.


Πλανόδιος Αριστερός  



 Οργανισμοί όπως ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, το ΙΓΜΕ, ο ΕΟΜΜΕΧ, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ΕΡΤ έχουν να αντιμετωπίσουν καταστάσεις που θυμίζουν μεσαίωνα. Απολύσεις, μετατάξεις και καινούριους εργασιακούς θεσμούς, όπως η εφεδρεία. Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Πέμπτη, δίνει τη δυνατότητα σε έναν μόνο αρμόδιο υπουργό να χειρίζεται και να επεξεργάζεται τα θέματα που αφορούν και την επιβίωση της κάθε δημόσιας επιχείρησης, χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν.

Σε ό,τι αφορά την κρατική τηλεόραση, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου την καταδικάζει στην αναξιοπρέπεια και την καταρράκωση. Κατά το γνωστό τρόπο, η κυβέρνηση επιδίδεται σε μια ακατάσχετη κατασυκοφάντηση των εργαζομένων, δίνοντας μεταξύ των άλλων και ψευδή στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων. Συνεχώς ακούγεται ότι υπάρχει υπεράριθμο και πλεονάζον προσωπικό. Όμως τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Π. Καλφαγιάννης, είναι συντριπτικά κατά των ψευδών ισχυρισμών της κυβέρνησης. Η εταιρεία οφείλει 28.000 ρεπό στους εργαζόμενους και οι εργαζόμενοι, ειδικά στους νευραλγικούς τομείς της παραγωγής και των ειδήσεων έκαναν εβδομάδες και μήνες για να πάρουν έστω και ένα. Πολλοί αναγκάζονταν να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας για να κάνουν χρήση του ρεπό. Σε 3.025 ανέρχεται ο αριθμός του τακτικού προσωπικού και 500 είναι οι έκτακτοι που προσλήφθηκαν πρόσφατα και των οποίων οι συμβάσεις αρχίζουν να λήγουν από τον προσεχή Δεκέμβριο. Όλους τους εργαζόμενους ο Ηλ. Μόσιαλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη τους χαρακτήρισε συμβασιούχους, άλλους αορίστου και άλλους ορισμένου χρόνου, με όποιον σαφή υπαινιγμό κρύβει ο λόγος αυτός. Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, με αυτό το δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο, η ΕΡΤ πρέπει να διαθέτει 6.500 σημεία εκπομπής. Όλοι έχουν δικαίωμα στην ψυχαγωγία και στην ενημέρωση, αφού όλοι προσφέρουν τον όβολό τους μέσω του ανταποδοτικού τέλους. Για το τι ψυχαγωγία και τι ενημέρωση παρέχεται στον κόσμο, σαφώς δεν είναι υπεύθυνοι οι εργαζόμενοι, αλλά οι διοικήσεις και ο ομφάλιος λώρος που είναι συνδεδεμένη η εκάστοτε διοίκηση της κρατικής ΕΡΤ με την κάθε κυβέρνηση. Σήμερα υπάρχουν 3.500 υπάλληλοι για τρία τηλεοπτικά κανάλια, πέντε ραδιοφωνικά προγράμματα, μαζί και η Φωνή της Ελλάδας, δεκαεννιά περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, δύο ορχήστρες και μία χορωδία. Η ΕΡΤ είναι υποχρεωμένη να παράγει πολιτισμό.

Κέρδος 28 εκατομμυρίων ευρώ είχε μόνο το πρώτο εξάμηνο η ΕΡΤ και αυτό το κέρδος βγήκε από τις πλάτες των εργαζομένων και από τις περικοπές στους μισθούς και τις αποδοχές, τρεις στο σύνολό τους. Φυσικά, κανένας δεν μιλάει για την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος που γίνεται μέσω των αναθέσεων στις εξωτερικές παραγωγές, εκεί που γινόταν και γίνεται το «μεγάλο πάρτι». Φυσικά κανένας δεν μιλάει για τις αποκλειστικές συμβάσεις κάποιων.

Συρρίκνωση και ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ είναι ο στόχος του Mνημονίου, που προωθείται μέσω του νέου νομοσχεδίου. Θα γίνει λέει αξιολόγηση του προσωπικού, λες και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν (πολλοί από αυτούς και τρεις δεκαετίες) δεν έχουν αξιολογηθεί. Ο μόνος γνώμονας για την αξιολόγηση θα είναι η μείωση του προσωπικού και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρχουν και –άκουσον, άκουσον– «ανώδυνες απολύσεις». Ο δε Ηλ. Μόσιαλος, τριγυρνώντας στα κανάλια και στα ραδιόφωνα, λέει άλλα το πρωί, άλλα το μεσημέρι και άλλα το βράδυ, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές. Η ΕΡΤ είναι μία ιδιότυπη περίπτωση εταιρείας με μία μόνο μετοχή του κράτους και ως εκ τούτου υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών. Για πολλές μέρες τώρα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων προσπαθούν να κλείσουν συνάντηση με τον υπουργό Β. Βενιζέλο, αλλά αυτό αποφεύγεται από το υπουργείο. Λόγω του ενημερωτικού χαρακτήρα της, η ΕΡΤ υπάγεται και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Η συγχώνευση της ΕΡΤ με το ΑΠΕ γίνεται και για λόγους μισθολογικούς, αφού με την συγχώνευση οι εργαζόμενοι στο ΑΠΕ θα πληρώνονται και αυτοί μέσω του ανταποδοτικού τέλους, άρα εάν τα λεφτά δεν φτάνουν, πρέπει να φύγει κόσμος. Επ’ ευκαιρία μπαίνει χέρι στην ακίνητη περιουσία του ΑΠΕ, το καινούριο κτίριο στην οδό Τσόχα. Οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να απαντήσουν με απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις.