Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Συγκροτήθηκε η Πρωτοβουλία κατά του ευρώ και της ΕΕ


Στην αίθουσα του πρώτου ορόφου της ΕΣΗΕΑ έγινε η πρώτη επίσημη παρουσίαση της Πρωτοβουλίας κατά του ευρώ και της ΕΕ, την περασμένη Τετάρτη. H αίθουσα αποδείχτηκε μικρή, αφού πολλοί αγωνιστές που παρευρέθηκαν, έμειναν όρθιοι για περισσότερο από δύο ώρες που διήρκησε η εκδήλωση. Ενδεικτικό στοιχείο για την επιτυχία της εκδήλωσης εκτός από τη μαζικότητά της ήταν και η μεγάλη παρουσία μεμονωμένων ανένταχτων αγωνιστών (πάνω από τους μισούς από τους παρευρισκόμενους) καθώς και η παρουσία πολλών εκλεγμένων συνδικαλιστών σε ΔΣ σωματείων και ομοσπονδιών, μεταξύ των οποίων και ο Θ. Μπαλασόπουλος, πρόεδρος της Eκτελεστικής Eπιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ.




του Βασίλη Γάτσιου


Ο πρώτος εισηγητής, Θ. Βουρεκάς, είπε πως «η Πρωτοβουλία μας θεωρεί κεκτημένο της την αυτονομία και την αυτοτέλειά της, επιδιώκοντας να είναι και να παραμένει πάντοτε Πρωτοβουλία των μελών της μέσα σ’ ένα πλαίσιο ισοτιμίας και δημοκρατίας». Θεωρούμε, συνέχισε, πως στις γραμμές της μπορούν να συσπειρώνονται ταυτόχρονα αγωνιστές που παλεύουν για την αποδέσμευση της χώρας μας από την ΕΕ, αγωνιστές που παλεύουν για τη διάλυση της ΕΕ ως ολοκληρωτικού μορφώματος του κεφαλαίου και αγωνιστές που παλεύουν ενάντια στις συνέπειες της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ».

Κωδικοποιώντας τον πολιτικό προσανατολισμό της Πρωτοβουλίας, ο Θ. Βουρεκάς είπε πως θα μπορούσε να οριοθετηθεί με τα παρακάτω τέσσερα σημεία:
Πρώτον: Η ΕΕ δεν αλλάζει, δεν μεταρρυθμίζεται, ανατρέπεται και διαλύεται ως ολοκληρωτικό μόρφωμα του κεφαλαίου.
Δεύτερον: Η έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ δεν ταυτίζεται υποχρεωτικά με το ριζικό κοινωνικό μετασχηματισμό. Συνδέεται όμως στενά με την πάλη και την προσπάθεια επίτευξής του και επιπλέον συνδυάζεται με την πολιτική πρόταση για την υπέρβαση της κρίσης σε όφελος των εργαζομένων. Είναι τέλος, σήμερα όρος για την επιβίωση του λαού μας.

Τρίτον: Η πάλη μας ενάντια στην ΕΕ έχει διπλό χαρακτήρα, εθνικό και διεθνικό.
Τέταρτον: Δεν αντιπαλεύουμε την ΕΕ από θέσεις εθνικής καπιταλιστικής ανάπτυξης, παλεύουμε για μια άλλη διεθνιστική συνεργασία των λαών και των χωρών με αλληλεγγύη, ισοτιμία και δικαιοσύνη στη βάση των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων και στην προοπτική της καθολικής κοινωνικής απελευθέρωσης.

Στη συνέχεια, ο δεύτερος εισηγητής, Χ. Τουλιάτος, παρουσίασε τις πρώτες σκέψεις που υπάρχουν για πρωτοβουλίες διαλόγου και δράσης της Πρωτοβουλίας από το Σεπτέμβρη. Η αιτία των λαϊκών προβλημάτων, είπε, βρίσκεται στην «ιερή συμμαχία» ελληνικών κυβερνήσεων, ΕΕ, ΔΝΤ, στο «μαύρο» μέτωπό τους με το κεφάλαιο, τις τράπεζες και τις αγορές. Η ελληνική αστική τάξη έχει συνδέσει την προοπτική της και τα κέρδη της με τη συμμαχία με τα ευρω-αφεντικά και με τους αμερικανούς ιμπεριαλιστές και όχι με την αξιοπρεπή ζωή του λαού μας. Τόνισε ότι ο καπιταλιστικός - ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της ΕΕ δεν αλλάζει, ούτε μεταρρυθμίζεται σε προοδευτική κατεύθυνση. Η λύση των λαϊκών προβλημάτων βρίσκεται στη συνολική ρήξη με την ΕΕ. Η πορεία για την κοινωνική απελευθέρωση, για μια ανθρωποκεντρική κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, καπιταλιστικό κέρδος, αγορές και καταπίεση περνάει μέσα από την πάλη ενάντια στην ΕΕ και όχι μέσα από το πλαίσιό της. Επισήμανε την πολιτική αναγκαιότητα της από τα κάτω ανατροπής της αντεργατικής επίθεσης κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ, κεφαλαίου και του σάπιου πολιτικού τους συστήματος, ως αποτέλεσμα της λαϊκής πάλης καθώς και την ανατροπή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και κάθε άλλης κυβέρνησης ή συγκυβέρνησης που θα υλοποιεί την ίδια πολιτική.

Στις τοποθετήσεις που έγιναν από συμμετέχοντες, τονίστηκε η αναγκαιότητα της ύπαρξης της Πρωτοβουλίας στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή όπου η ΕΕ αποτελεί το βασικό πυλώνα της άνευ προηγούμενου επίθεσης που εξαπολύει πανευρωπαϊκά το κεφάλαιο ενάντια στους εργαζόμενους και στα μεσαία στρώματα.

Ο Β. Μηνακάκης αναφέρθηκε στο ότι για πρώτη φορά μπαίνει με πολιτικούς όρους και όχι με ιδεοληψίες το ζήτημα της ρήξης με το ευρώ και την ΕΕ αφού σχετίζεται άμεσα με βασικές πτυχές της ζωής των εργαζομένων (υγεία, παιδεία, εργασιακές σχέσεις). Ο Σ. Κουβελάκης επισήμανε με κριτικό αλλά και ουσιαστικό τρόπο την ανάγκη να αναδειχθεί το θέμα της εθνικής κυριαρχίας καθώς και το οξυμμένο ζήτημα της δημοκρατίας. Ο Κ. Παπαδάκης μίλησε για τις δυνατότητες της κοινής δράσης των αριστερών αγωνιστών στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ο Χ. Καραμάνος διευκρίνισε ότι η Πρωτοβουλία ορίζεται από το περιεχόμενο και την κατεύθυνση της δράσης κατά της ΕΕ και δεν αποτελεί πρόκριμα για εκλογικές συνεργασίες μεταξύ πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την εν λόγω προσπάθεια. Παρεμβάσεις έγιναν και εκ μέρους οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, καθώς και ανένταχτων αγωνιστών. Στο τέλος συγκροτήθηκε προσωρινή επιτροπή λειτουργίας της Πρωτοβουλίας.