Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Εισαγγελείς αντί για βιβλία


Δεν μπορεί η κατάληψη να είναι μια πράξη που δεν έχει επιπτώσεις», «η κατάληψη δημόσιων χώρων δεν αποτελεί δικαίωμα κανενός». Με τέτοιες δηλώσεις και ψεύτικο ενδιαφέρον για τη μόρφωση των μαθητών, η υπουργός που άφησε τα σχολεία χωρίς βιβλία, στράφηκε κατά των μαθητικών καταλήψεων. Βεβαίως, οι μαθητές δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν καταλήψεις, αλλά η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να μη δίνει βιβλία, να περικόπτει τα αναγκαία κονδύλια για να λειτουργήσουν τα σχολεία, να συγχωνεύει σχολεία και τμήματα, να αφήνει τις τάξεις με λειψούς εκπαιδευτικούς και τους τελευταίους με λειψούς μισθούς. 





Η Ά. Διαμαντοπούλου δεν αναρωτήθηκε λοιπόν πού είναι τα βιβλία (ακόμα και οι φωτοτυπίες που δεν μπορούν να βγουν) ή πού είναι οι καθηγητές. Αναρωτήθηκε πού είναι οι εισαγγελείς, για να πιάσουν τους μικρούς Γαβριάδες των μαθητικών καταλήψεων. Έχει το θράσος η υπουργός που διαλύει την παιδεία να καλεί τους διευθυντές να γίνουν χαφιέδες στην ασφάλεια, να ζητά από την αστυνομία να παρέμβει. Ήδη οι αστυνομικοί έκαναν «ντου» (που θα έλεγε και ο Βενιζέλος) σε σχολείο της Αγίας Παρασκευής, ενώ βιαιοπραγίες κατά αγωνιστών μαθητών καταγράφηκαν στο Γαλάτσι, στο Καρπενήσι και αλλού.

Είναι επείγον ζήτημα για τους εργαζόμενους γονείς, τους αξιοπρεπείς εκπαιδευτικούς, το νεολαιίστικο και λαϊκό κίνημα, να σταθούν στο πλάι των μαθητικών αγώνων, να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση και τη σύγχρονη «χούντα» να τσακίσουν το ελπιδοφόρο αγωνιστικό βήμα τους.