Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΠΕΡΙσκόπιο

Λιτότητα στην Πορτογαλία

Εγκρίνεται από την τρόικα η καταβολή της νέας δόσης από το δάνειο 78 εκατομμυρίων ευρώ που έχει συνάψει η Πορτογαλία. Οι επιθεωρητές της τρόικας μετά την επίσκεψη και επιθεώρηση των στοιχείων «προόδου» της χώρας, δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι και πρότειναν την απελευθέρωση της δόσης 8 εκατομμυρίων ευρώ, που θα πάρει η χώρα μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου. Μέχρι τώρα και στο πλαίσιο της «βοήθειας», η Πορτογαλία έχει ήδη λάβει 31,3 δισ. ευρώ. Όλα αυτά τα «ευχάριστα», τη στιγμή που οι προοπτικές της οικονομίας της χώρας είναι δυσοίωνες, με προβλέψεις για μείωση του ΑΕΠ κατά 2,8%. Φαίνεται ότι αυτό που ευχαρίστησε τους ελεγκτές αφορά την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού, που επειδή περικόπτει το 13ο και 14ο μισθό και αυξάνει το χρόνο εργασίας, χαρακτηρίστηκε ως «τολμηρός και ευπρόσδεκτος». Οι εργαζόμενοι στη χώρα βέβαια έχουν μάλλον διαφορετική άποψη, αν κρίνει κανείς από την προκύρηξη 24ωρης απεργίας την ερχόμενη εβδομάδα.



Στρατός στις φαβέλες

Με λευκές σημαίες, ζητώντας ουσιαστικά ανακωχή, προσπάθησαν οι κάτοικοι της μεγαλύτερης παραγκούπολης του Ρίο, της Ροσίνα, με απροσδιόριστο πληθυσμό που υπολογίζεται μεταξύ 70.000 και 200.000 ανθρώπων, να σταματήσουν την επιχείρηση του στρατού και της αστυνομίας μέσα στις φαβέλες. Περισσότεροι από 3.000 στρατιώτες, με τη βοήθεια αλεξίσφαιρων, ελικοπτέρων και ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας εισέβαλλαν στην παραγκούπολη σε μια επιχείρηση εκκαθάρισης ενόπλων μελών συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών. Η επιχείρηση εντάσσεται στα σχέδια «καλοπισμού» της πόλης του Ρίο ενόψει του παγκόσμιου πρωταθλήματος του 2014 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016. Το πρόγραμμα της αστυνομίας του Ρίο να εγκαταστήσει αστυνόμευση στις περισσότερες από 1.000 παραγκουπόλεις όπου ζει το ένα τρίτο του πληθυσμού των 6 εκατομμυρίων της πόλης, ξεκίνησε το 2008. Οι επιχειρήσεις άλλοτε αιματηρές και άλλοτε χωρίς θύματα, όπως αυτή τη φορά στη Ροσίνα, κρίνονται αποτελεσματικές από την αστυνομία του Ρίο. Βέβαια, αν υποθέσουμε ότι με αυτόν τον τρόπο τα ναρκωτικά «φεύγουν», οι παραγκουπόλεις και τα τείχη παραμένουν.

Πείνα στη Σομαλία

Τρεις περιοχές στη Σομαλία θεωρείται ότι έχουν ξεφύγει από τον χαρακτηρισμό «ζώνες πείνας» αλλά 250.000 κάτοικοι της χώρας παραμένουν αντιμέτωποι με την ασιτία και εκατομμύρια επιπλέον έχουν ανάγκη άμεσης βοήθειας. Τα αποτελέσματα που θεωρούν βελτίωση, ανακοίνωσαν οργανώσεις διατροφικής ασφάλειας του ΟΗΕ αλλά και των ΗΠΑ. Και ο χορός των αριθμών συνεχίζεται στο ίδιο μοτίβο. Ο μέσος όρος των περιστατικών οξέος υποσιτισμού μειώθηκε από 31,5% τον Αύγουστο σε 29,3% τον Οκτώβριο, μείωση που χαρακτηρίζεται ως σημαντική, την ίδια στιγμή που τα επίπεδα υποσιτισμού και θνησιμότητας του πληθυσμού της χώρας παραμένουν τα χειρότερα στον κόσμο. Ενδεικτικά, η θνησιμότητα των παιδιών κάτω από 5 χρονών παραμένει έξι φορές υψηλότερη από το μέσο όρο των υποσαχάριων περιοχών. Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν την ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Σομαλία, κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας, μετά από τη δοκιμασία τους από διαμάχες στην περιοχή, που δημιουργούν εντάσεις και με τις σχέσεις της χώρας με την Κένυα, όσο και από το ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό βροχοπτώσεων που απειλούν τον πληθυσμό με ξεσπάσματα επιδημιών.

Χρέος και πείνα στις ΗΠΑ

Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε τα 15 τρισεκατομμύρια ευρώ από το προηγούμενο Σάββατο, σύμφωνα με στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Αν το ποσό μοιραστεί στον πληθυσμό, αντιστοιχεί σε 48.000 δολλάρια για κάθε Αμερικανό. Στην τελευταία του έκθεση μάλιστα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το δημόσιο χρεός των Ηνωμένων Πολιτειών θα φτάσει στο τέλος του χρόνου το 100% του ΑΕΠ, το 105% το 2012 και θα συνεχίσει να αυξάνεται εως και 115% το 2016. Οι αριθμοί αυτοί προκάλεσαν όπως ήταν αναμενόμενο επίθεση των Ρεπουμπλικανών στην κυβέρνηση Ομπάμα, ειδικά μετά και το καλοκαιρινό οικονομικό και πολιτικό θρίλερ εκβιασμών που έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Γερουσιαστές έφθασαν στο σημείο να παρομοιάζουν τις ΗΠΑ με την Ελλάδα. Οι Ρεπουμπλικανοί κατηγορούν τον Ομπάμα για σοσιαλισμό. Αστείο, αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες της καθημερινής ζωής των 24 εκατομμυρίων Αμερικανών που δεν έχουν πλήρη απασχόληση, των 50 εκατομμυρίων που δεν έχουν πρόσβαση σε γιατρό, των 47 εκατομμυρίων που τρέφονται με σισσίτια και τα 15 εκατομμύρια οικογένειες που χρωστούν περισσότερα σε υποθήκη από την αξία του σπιτιού τους.