Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Καταγγελίες ΚΚΕ: Το παρακράτος ελλοχεύει


Του Μάκη Γεωργιάδη

Στοιχεία για τη δράση των «κουκουλοφόρων» οι οποίοι δρουν ως συντεταγμένες παρακρατικές ομάδες με άμεση διασύνδεση και κάλυψη από την ΕΛΑΣ, κατέθεσε την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα. Επίδικο ασφαλώς ήταν τα επεισόδια και οι συγκρούσεις μεταξύ κουκουλοφόρων και διαδηλωτών του ΠΑΜΕ στη μεγάλη συγκέντρωση της 20ής Οκτωβρίου στο Σύνταγμα. Γεγονότα τα οποία είχαν τραγική κατάληξη με το θάνατο του 53χρονου οικοδόμου μέλους του ΠΑΜΕ, τον τραυματισμό δεκάδων διαδηλωτών. Οι συγκρούσεις επίσης πυροδότησαν μια πολιτική αντιπαράθεση του ΚΚΕ με μια σειρά πολιτικών χώρων οι οποίοι εκτείνονται από την άκρα Δεξιά ως τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Πέραν του πολιτικού υπόβαθρου ωστόσο της αντιπαράθεσης και των βαθιών θεωρητικών διαφορών, οι καταγγελίες της Α. Παπαρήγα έθεσαν επί τάπητος ένα χρόνιο και σημαντικό ζήτημα που εδράζεται στη διασύνδεση παρακρατικών ομάδων και εξωθεσμικών κέντρων με τους μηχανισμούς καταστολής. Πόσω μάλλον σήμερα, που η δράση αυτών των κέντρων, με την όξυνση της κρίσης και την παράλληλη ανάταση του κινήματος, αποκτά βαρύνουσα σημασία για την κυρίαρχη τάξη. Εξαναγκάζει όμως παράλληλα ακόμη και την κυβέρνηση να τηρεί αποστάσεις και να επιζητεί την κατάθεση συγκεκριμένων στοιχείων προς αποκάλυψη πτυχών της αλήθειας. Τόσο που ο ίδιος ο υπουργός προστασίας του Πολίτη, Χ. Παπουτσής, αναγκάστηκε να εκδώσει την εξής ανακοίνωση αμέσως μετά τις καταγγελίες: «Εάν ισχύουν, πιστοποιούν την ύπαρξη και τη λειτουργία παρακράτους, που καθοδηγείται από σκοτεινό κέντρο εκτός του νόμιμου και του συνταγματικού πλαισίου της χώρας. Εάν ισχύουν, πρόκειται για προσπάθεια υπονόμευσης της δημοκρατικής ομαλότητας». Από την πλευρά της, η Α. Παπαρήγα είχε δημοσίως αναφερθεί σε συγκεκριμένα περιστατικά με αστυνομικούς να βγάζουν τις στολές τους και να ενδύονται αμφίεση κουκουλοφόρων την ίδια την ημέρα των περιστατικών αλλά και έξω από τη ΓΑΔΑ τα ξημερώματα της Πέμπτης όπου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χθες βράδυ στις 2 έξω από τη ΓΑΔΑ υπήρχε ομάδα αστυνομικών και κουκουλοφόροι, τώρα θα μου πείτε είναι κουκουλοφόροι που είναι σε σύνδεση με την αστυνομία ή είναι αστυνομικοί που ντύθηκαν κουκουλοφόροι, και οι οποίοι πανηγύριζαν και έλεγαν τους φάγαμε» και πρόσθεσε: «Tην ίδια μέρα στη Σανταρόζα, υπήρχε ομάδα αστυνομικών που έβγαλε τα ρούχα της και έβαλε κουκουλοφόρων». Η γ.γ. του ΚΚΕ δεν έκανε περαιτέρω δηλώσεις μετά την κατάθεση των στοιχείων στον εισαγγελέα Χαρ. Λακαφούση, ωστόσο σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σημείωνε: «Σε σχέση με τη δολοφονική επίθεση κατά χιλιάδων διαδηλωτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην περικύκλωση της Βουλής που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, το κόμμα μας θεωρεί ότι επρόκειτο για προσχεδιασμένη ενέργεια από ομάδες που δρούσαν σε διατεταγμένη υπηρεσία».

Μια παράμετρος πάντως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ίσως υποκρύπτει υπόγειες δράσεις τέτοιων μηχανισμών και την πιθανή έξαρσή τους είναι οι πρόσφατες όσο και αιφνίδιες κρίσεις στην ΕΛΑΣ, οι οποίες έφεραν την αναβάθμιση του μέχρι πρότινος αρχηγού Λ. Οικονόμου σε γενικό γραμματέα Δημόσιας Tάξης, μετά την ξαφνική «παραίτηση» του προηγούμενου Γρ. Τασούλα και την προαγωγή σε αρχηγού του σώματος του αντιστράτηγου Ν. Παπαγιαννακόπουλου…