Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Το ΔΝΤ φοβάται μέρες του ...’30

Το σκιάχτρο επανάληψης στις καπιταλιστικές χώρες των εφιαλτικών ημερών της κρίσης του 1930, η διέξοδος από την οποία ήρθε μόνο μέσω του ασύλληπτα καταστροφικού Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πρόβαλε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Δεν υπάρχει καμιά οικονομία στον κόσμο που θα παραμείνει απρόσβλητη από την κρίση, η οποία όχι μόνο εξαπλώνεται αλλά και κλιμακώνεται», δήλωσε. «Δεν πρόκειται για κρίση που μπορεί να αντιμετωπιστεί από την ανάληψη δράσης εκ μέρους μόνο μιας ομάδας χωρών», υπογράμμισε.
Στο μεταξύ, η κρίση οξύνει τις αντιθέσεις μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών σε ασυνήθιστα τα τελευταία χρόνια επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός(!), ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας με δηλώσεις τους απαίτησαν δημοσίως από τους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης να υποβαθμίσουν πρώτα την ...Αγγλία, πριν από τη Γαλλία, επειδή η βρετανική οικονομική κατάσταση είναι χειρότερη από τη γαλλική!



Παράλληλα, παίζοντας το αμερικανικό παιχνίδι υπονόμευσης του ευρώ, η Μούντις υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες το Βέλγιο τώρα που σχημάτισε κυβέρνηση και πέρασε πρόγραμμα λιτότητας, ενώ δεν το υποβάθμιζε επί ...πεντακόσιες και πλέον μέρες που ήταν ακυβέρνητο!!!

Στο μεταξύ την Παρασκευή το βράδυ, ο οίκος Φιτς υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα επτά από τις κορυφαίες τράπεζες του κόσμου – τις αμερικανικές Γκόλντμαν Σαξ, Σίτιγκρουπ και Μπανκ οβ Αμέρικα, τη γερμανική Ντόιτσε Μπανκ, τη γαλλική Παριμπά, την ελβετική Κρεντί Σουίς και την αγγλική Μπάρκλεϊς.

Είναι φανερό ότι ο παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος στους κόλπους του καπιταλισμού κλιμακώνεται και τα θύματα θα είναι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι.