Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Κινητοποίηση και αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στην ανεργία


Στα ύψη έχουν τινάξει την ανεργία οι πολιτικές κυβέρνησης και τρόικας, με τα ποσοστά να αγγίζουν νέα ρεκόρ. Τα νούμερα που πρόσφατα ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν την ανεργία να έχει φτάσει στο 21% για το Δεκέμβριο του 2011 από 14,8% τον Δεκέμβριο του 2010. Παράλληλα οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ αναφέρουν ότι μέσα στο 2012 τα ποσοστά αυτά θα αυξηθούν αγγίζοντας το 26%, περίπου δηλαδή 1.500.000 άνεργοι. 

του Δημήτρη Πούλιου



Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτά τα νούμερα της εξαθλίωσης σαν μοχλό περαιτέρω υποταγής των εργαζομένων, κάνοντας πολιτική με την τρομοκρατία της απόλυσης. Στην πραγματικότητα όμως, τα νούμερα αυτά χτίζονται εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με την προώθηση όλων των αντεργατικών πολιτικών της ΕΕ, τη διάλυση της εκπαίδευσης, του ασφαλιστικού, το χτύπημα στα εργατικά δικαιώματα, την ανασφάλιστη και ελαστική εργασία. Είναι τέλος φαινόμενο του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος της βαρβαρότητας και της εκμετάλλευσης, που φτιάχνει ένα εφεδρικό στρατό, «δούρειο ίππο» της υποταγής όλης της εργατικής τάξης.
Ιδιαίτερα πλήττονται οι νέοι, όπου πλέον ένας στους δύο κάτω των 25 δεν εργάζεται (ποσοστό 51%), ενώ υψηλά είναι και τα νούμερα για τις γυναίκες με ποσοστά που αγγίζουν το 25,3%. Σε αυτά τα νούμερα πρέπει να προσθέσουμε και την αθέατη όψη της μάυρης, ελαστικής και περιοδικής εργασίας που κάνουν ακόμη πιο δυσμενή την κατάσταση.
Σε αυτό το πλαίσιο, την ίδια στιγμή οργανώνει τη δράση του το κίνημα. Σημαντικές είναι οι πρωτοβουλίες ενάντια στην ανεργία που παίρνονται από αγωνιζόμενα κομμάτια της νεολαίας και του κόσμου της εργασίας. Συγκεκριμένα σε αγωνιστικές δράσεις ενάντια στην ανεργία και σε κινητοποιήσεις θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα το Συντονιστικό Πρωτοβουλιών Aνέργων στην Αθήνα. Μετά από μαζική συνέλευση που κάλεσε το συντονιστικό το προηγούμενο Σάββατο στο Γκίνη, στο οποίο συμμετείχαν η Πρωτοβουλία Ανέργων Περιστερίου, η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ανέργων, η Συνέλευση Ανέργων Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης, η Ομάδα ανέργων - επισφαλώς εργαζομένων του Kοινωνικού Kέντρου Βύρωνα, το Δίκτυο Επισφαλώς Εργαζομένων - Ανέργων, η Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, η Εργατική Ενότητα Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, εκπρόσωποι σωματείων, λαϊκών συνελεύσεων και άλλων συλλογικοτήτων, αποφασίστηκε σειρά δράσεων.
Στο πυρήνα της συζήτησης ήταν η αναγκαιότητα οργάνωσης των ανέργων σε συλλογικότητες σε επίπεδο γειτονιάς και εργασιακού χώρου αλλά και ο συντονισμός αυτών των επιτροπών. Παράλληλα, υπήρξε ξεκάθαρο από τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων ότι προϋπόθεση για την επιτυχία αυτού του κινήματος είναι η σύνδεσή του με το ευρύτερο εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα. Η πάλη ενάντια στην ανεργία είναι βασικό κομμάτι της συνολικής πάλης για την ανατροπή της επίθεσης, αλλά και του συστήματος που προσπαθεί να βρει διεξόδους κατακρημνίζοντας τον κόσμο της εργασίας.
Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του συντονιστικού, «καλούμε άνεργους, εργαζόμενους, σωματεία, επιτροπές από εργατικούς χώρους, φοιτητές και μαθητές, λαϊκές συνελεύσεις γειτονιάς για να δράσουμε ενωμένα, να αντισταθούμε και να παλέψουμε αποφασισμένα, να ετοιμάσουμε και να οργανώσουμε τους χώρους συνεύρεσης και αλληλεγγύης, να πάρουμε πίσω τη χαμένη μας ζωή, τα αγαθά που εμείς παράγουμε, μας ανήκουν και μας τα στερούν». Ενώ παράλληλα διεκδικούν την εγγραφή στα συνδικάτα όλων των ανέργων, των συμβασιούχων και των απασχολούμενων με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα της ανεργίας, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ελεύθερη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς για τους ανέργους κ.ά.
Έντονα μπαίνει ακόμη και το στοιχείο της εργατικής αλληλεγγύης. Κόντρα στην εξαθλίωση και την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ που πετάει χιλιάδες εργαζομένους στο κοινωνικό περιθώριο, οι άνεργοι πρέπει να οργανωθούν και να αποτελέσουν ενεργό στοιχείο του κινήματος και όχι δέκτες φιλανθρωπίας, όπως προσπαθεί να τους παρουσιάσει το αστικό μπλοκ εξουσίας.
Στο ίδιο κλίμα, σε στήριξη των δράσεων του Συντονιστικού καλούν οργανώσεις της Αριστεράς. Σε ανακοίνωσή της η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση προτάσσει το σύνθημα «κανένας άνεργος μόνος του στην κρίση», καλώντας σε πάλη και συντονισμό όλα τα μαχόμενα κομμάτια της κοινωνίας και τη νεολαία, σημειώνοντας ότι «με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε απέναντι στο δικό τους μαύρο μέτωπο το δικό μας Αγωνιστικό Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής και η προσπάθεια αυτή προϋποθέτει την εμφάνιση και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κινήματος των ίδιων των ανέργων».
Το Συντονιστικό των πρωτοβουλιών ανέργων καλεί σε κινητοποίηση στις 15 Mαρτίου στο υπουργείο Εργασίας στις 11 π.μ. και σε νέα συνέλευση αμέσως μετά για το συντονισμό και την περαιτέρω οργάνωση του αγώνα στη προσπάθεια να συγκροτηθεί με ποιο μόνιμο τρόπο η φωνή των ανέργων.